Ανάδειξη της ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του
- Τρίτη, 26 Ιουνίου, 2018 - 06:17
Καίριες ήταν οι παρεμβάσεις της προέδρου της Επιτροπής ταφικών μνημείων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μαρίζας Αγγελοπούλου, κατά τη συμμετοχή της σε ημερίδα με θέμα τη συμβολή του κοιμητηριακού τουρισμού στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού και τον Δήμο Κηφισιάς.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, Φορέα διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, αναλύθηκαν οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και το πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση Κοιμητηρίων με μεγάλης αξίας έργα τέχνης.
Σημειώνεται, μάλιστα πως, τα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, της Χαλκίδας, των Ιωαννίνων, του Βόλου, του Ναυπλίου, της Χίου, του Πύργου Τήνου, της Σύμης, του Πειραιά, της Σκιάθου, της Κηφισιάς, της Κεφαλονιάς, της Τρίπολης και της Σύρου αναμένεται να ενταχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.
Μοχλός ανάπτυξης
Στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που λειτουργούν δίπλα σε σημαντικά νεκροταφεία αναφέρθηκε η Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Μαριάνθη Αναστασιάδου. Επιπλέον, υπογραμμίστηκαν οι τρόποι με τους οποίους πολλά κοιμητήρια της Ευρώπης αυξάνουν την επισκεψιμότητα και τα έσοδά τους, επενδύοντας τουριστικά και φιλοξενώντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Το ρόλο της Πολιτιστικής κληρονομιάς των Κοιμητηρίων ως ανερχόμενου τομέα τουριστικού ενδιαφέροντος επεσήμανε η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, δίνοντας έμφαση στην περίπτωση των κοιμητηρίων της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε η συμβολή του αφηγήματος στον κοιμητηριακό τουρισμό από την Δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ Ζέτα Αντωνοπούλου, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και μέλος του A.S.C.E., Θοδωρής Τζούμας αναφέρθηκε στις ενέργειες για την προστασία και ανάδειξη του θαλασσινού κοιμητηρίου του νησιού, το οποίο κέντρισε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών με την ένταξή του στην Ένωση.
Ένα ζωντανό Αρχαιολογικό Πάρκο του 19ου αιώνα στο κέντρο της Ερμούπολης
Mετά το πέρας των ανακοινώσεων των ομιλητών, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων),σχετικά με τα συμπεράσματα, τις πρακτικές και τις προοπτικές για την ανάπτυξη του Κοιμητηριακού Τουρισμού στην Ελλάδα. Το Στρογγυλό Τραπέζι συντόνισε η Φιλόλογος Γαλλικής Ρένα Πολίτη, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς. Συμμετείχε η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Βέρα Δηλάρη.
Στην τοποθέτησή της, η αρμόδια Δημοτική Σύμβουλος, Μαρίζα Αγγελοπούλου κατέστησε γνωστό πως μία από τις προτεραιότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η ανάδειξη της ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του Μαυσωλείου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, μέσω των πολιτιστικών διαδρομών, στο πλαίσιο του ASCE και του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, ο Δήμος στοχεύει στην άμεση σύνδεση της νεοκλασικής Ερμούπολης, των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων της, με τις εναπομείνασες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της και του νεοκλασικού νεκροταφείου της, καθώς και στην αξιοποίηση της λειτουργίας τους ως ένα ζωντανό Αρχαιολογικό Πάρκο του 19ου αιώνα, μοναδικού στην ελληνική επικράτεια, που θα αποδοθεί στους δημότες, αλλά και σε όλους τους πολίτες.
Στο πλαίσιο της Ημερίδας, πραγματοποιήθηκε έκθεση αντικειμένων σχετικών με τον Κοιμητηριακό Τουρισμό, που παραχώρησαν η Ιωάννα Παρασκευοπούλου και η Γεωργιτσογιάννη, και έκθεση φωτογραφικού υλικού Κοιμητηριακής Γλυπτικής, που παραχώρησαν οι υπεύθυνοι των Κοιμητηρίων Ανάστασης Πειραιά, Βόλου, Σύρου, Ιωαννίνων, Κηφισιάς, Λεωνιδίου, Ναυπλίου, Τήνου και Σκιάθου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συλλογική προσπάθεια για μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση
28 Σεπ. 2020 - 6:19 - «Από τη Χαλανδριανή έως το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου»
2 Αυγ. 2018 - 6:18 - Πανηγυρική αρχή δράσεων για την ανάδειξη των Ταφικών Μνημείων
31 Ιουλ. 2018 - 23:02 - “Ψαλίδι” στις αποκαταστάσεις ταφικών μνημείων
1 Σεπ. 2023 - 6:20 - Ενδιαφέρον για τη συντήρηση των ταφικών μνημείων
14 Ιουν. 2021 - 6:19