Η παιδική παράσταση «Ο Ήλιος και ο Ποντικός» στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος»

Η δύναμη κρύβεται μέσα μας

Τη δύναμη έψαξαν και τελικά βρήκαν εκεί που δε φαντάζεται και δεν πηγαίνει ο νους, οι ήρωες της παιδικής παράστασης «Ο Ήλιος και ο Ποντικός».

Το Κουκλοθέατρο «Καραμπόλα» και η Μικτή Ορχήστρα Μουσικοπαρέας χάρισαν στους επισκέπτες του Ησυχαστηρίου "Παναγία της Ελπίδος" της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, στην Ερμούπολη ένα όμορφο Κυριακάτικο απόγευμα.

Μικροί και μεγάλοι απήλαυσαν μία διαδραστική παράσταση με χειροποίητες κούκλες και ζωντανή μουσική από παραδοσιακά ακούσματα, βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι από το Τσεσμέ της Μικράς και έμαθαν πως, η δύναμη, όσο κι αν την ψάχνουμε σε μέρη μακριά από μας, βρίσκεται μέσα μας.

Συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου»

Η διασκευή του παραμυθιού, η κατασκευή της κούκλας και η εμψύχωση ανήκουν στη Φαίη Ρεϊζίδου. Το κουκλοθέατρο «Καραμπόλα» γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο. Πραγματοποίησε παραστάσεις και εργαστήρια κατασκευής κούκλας στο Εθνικό Θέατρο της πόλης σε σχολεία στα χωριά της Ρόδου και στα γύρω νησιά μέχρι τον Οκτώβριο του 2004. Τα τελευταία 13 χρόνια βρίσκεται στην Αθήνα και δίνει παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές, Φεστιβάλ, μουσεία, σχολεία, και ιδρύματα. Οι δάσκαλοι που δίδαξαν, ενέπνευσαν και εμπνέουν την ομάδα είναι οι: Τάκης Σαρρής, Καίτη Μπούλη, Alfred Casas, Rene Baker, Νίκος Τόμπρος, Στάθης Μαρκόπουλος, Peter Schumann. Από το 2009 συνεργάζεται με την μη κυβερνητική οργάνωση των «Γιατρών του Κόσμου» στην Ελλάδα και πραγματοποιεί εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και κατασκευή κούκλας καθώς και παραστάσεις για παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στον Ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα. Μέλος της UNIMA Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου.

Την παράσταση «Ο Ήλιος και ο Ποντικός» στη Σύρο έντυσε μουσικά η «Μουσικοπαρέα», αποτελούμενη από τους  που Μιχάλη Τόμπλερ (κιάθαρα – μαέστρος), Ιωάννα Σχοινά (μπεντίρ), Μανώλη Παλιάκη (λύρα, νέι), Σωτήρη Καφούσια (κανονάκι) και τους μουσικούς της Σύρου Απόστολο Μάρη (βιολί) και Ακριβό Ζερβό (κλαρίνο).

Η θεραπευτική δύναμη της Μουσικής

Ο κοινωφελής αυτός φορέας προσφέρει δωρεάν μουσικά προγράμματα σε ευπαθείς ομάδες. Οι μουσικές αυτές παρεμβάσεις προσφέρονται από εξειδικευμένους μουσικούς σε άτομα που φοιτούν ή ζουν σε ιδρύματα. Ηλικιωμένοι, παιδιά και νέοι με δυσκολία στην επικοινωνία, λόγω αναπηρίας, ασθένειας ή ηλικίας, μπορούν να διευκολυνθούν, σημαντικά μέσω της κατάλληλης χρήσης της μουσικής. Η μουσική βοηθά την επικοινωνία, την κοινωνικότητα και την ψυχική, νοητική και σωματική ενεργοποίηση τους με ένα φυσικό και αβίαστο τρόπο.

Η Μουσικοπαρέα επισκέπτεται, σε εβδομαδιαία βάση, μη-κερδοσκοπικά γηροκομεία σε Αττική, Λευκάδα, Πάτρα, Σύρο, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Οι ηλικιωμένοι ένοικοι των γηροκομείων έχουν ελάχιστα ή καθόλου ερεθίσματα και αυτό δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη κατάθλιψης και άνοιας. Η μουσική και κυρίως το τραγούδι μπορούν να παρακάμψουν ή να λειάνουν αυτές τις δυσκολίες και να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευχάριστο και δημιουργικό.

Η Μουσικοπαρέα βασίζεται στη δημιουργία μιας σχέσης οικειότητας με τους ηλικιωμένους σε ένα φιλικό περιβάλλον μέσα από τo τραγούδι, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος μουσικός μπορεί να ξεκλειδώσει το συναίσθημα και να απελευθερώσει μνήμες, επιθυμίες, δεξιότητες και να ενεργοποιήσει την έκφραση, το λόγο και το σώμα αντιμετωπίζοντας μέσω της -μουσικής-παρέας, τα αποτελέσματα της άνοιας και των πολλαπλών δυσκολιών των ανθρώπων που βρίσκονται στη δύση της ζωής. Παράλληλα με τη φροντίδα των ηλικιωμένων η Μουσικοπαρέα επισκέπτεται, σε τακτική βάση, κέντρα με παιδιά, νέους και ενήλικες με αυτισμό και νοητική υστέρηση στην Αθήνα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η μουσική δρα θεραπευτικά. Ο ρυθμός, η μελωδία η δομή και όλα τα χαρακτηριστικά της μουσικής διευκολύνουν την επικοινωνία και την έκφραση. Παράλληλο όφελος του προγράμματος «Μουσικοπαρέα» είναι η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης εκπαιδευομένων, η έμμισθη απασχόληση και η συνεχής υποστήριξη στους νέους, άνεργους ή υποαπασχολούμενους μουσικούς.

«Η μουσική βοηθά τους ασθενείς με άνοια και κατάθλιψη»

Η Μουσικοπαρέα βασίζεται σε δωρεές ιδιωτών. Ουδέποτε έλαβε ή αιτήθηκε κρατική επιχορήγηση. Το 2017 έλαβε χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Τίμα» για την επέκταση του προγράμματος της σε επτά Γηροκομεία για ένα έτος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από τον Σεπτέμβριο του 2018, που εντάχθηκε το Ησυχαστήριο "Παναγία της Ελπίδος" στο εν λόγω πρόγραμμα, ο εργοθεραπευτής Αποστόλης Μάρης, εκπρόσωπος της ομάδας στη Σύρο, επισκεπτόταν τους ηλικιωμένους μία φορά την εβδομάδα για να τους εμψυχώσει και να τους διασκεδάσει με το κανονάκι του. «Οι γέροντες συμμετείχαν με ενθουσιασμό και τραγουδούσαν μαζί του», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του Ιδρύματος, Σπεράντζα Δουράτσου. Όπως τονίζει «έχει αποδειχθεί ότι η μουσική και η κίνηση βοηθάει ιδιαίτερα ανθρώπους που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της άνοιας, αλλά και εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη και νευρολογικά προβλήματα να αποκτήσουν καλύτερη διάθεση». Παρόμοια δράση ανέπτυξε και ο Ακριβός Ζερβός στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των μουσικών σπουδών του στη συμπρωτεύουσα.

Την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018, η Μουσικοπαρέα θα επισκεφτεί ξανά το Ησυχαστήριο για να παίξει και να τραγουδήσει μαζί με τις γιαγιάδες.