Συνέντευξη της Alice Labarche για το επίπεδο της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έναν χρόνο μετά την επιστροφή της στη θέση της αρχιμουσικού

«Διανύουμε ακόμα ένα μεταβατικό στάδιο»

Οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων και τα σχέδια για το 2019

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την επιστροφή της αρχιμουσικού Alice Labarche στη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία συνεχίζει τις προσπάθειες ανάκτησης του χαμένου εδάφους, προκειμένου να ξεπεράσει όσα προβλήματα δεν έχουν ακόμα λυθεί και να χτίσει ξανά το δυναμικό προφίλ που διατηρούσε τα προηγούμενα έτη.

Η σημαντικότερη στιγμή της Ορχήστρας, στο διάστημα αυτό, ήταν η συμμετοχή της στο μιούζικαλ της θεατρικής ομάδας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Υποκριτές» με τίτλο «Δεν μεγάλωσες ποτέ», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον περασμένο Μάιο.

Η παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το παιδικό και ενήλικο κοινό του νησιού θα επιστρέψει, τον ερχόμενο Δεκέμβριο ,στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, σηματοδοτώντας την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει την πρώτη από τις σχεδιαζόμενες δράσεις για τον εορτασμό της επετείου των 150 ετών από την ίδρυση της Φιλαρμονικής στη Σύρο, που είχε ως στόχο την προώθηση και επέκταση της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όταν ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά της, αλλά και στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου η Φιλαρμονική να βρει ξανά τους γνώριμους ρυθμούς της, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αναφέρθηκε η μαέστρος σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη».

«Πέρυσι έγινε ουσιαστικά η επανεκκίνηση της Ορχήστρας, η οποία σχεδόν αμέσως βούτηξε στα βαθιά, αποδεχόμενη την πρόταση των φοιτητών για το μιούζικαλ «Δεν μεγάλωσες ποτέ», δήλωσε η κ. Labarche, χαρακτηρίζοντας την προηγούμενη χρονιά δραστήρια, με πολλή δουλειά αλλά και κέφι. «Η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη παράσταση ήταν πρόκληση για εμάς. Είχαμε πολλά καινούρια παιδιά, λίγους ενήλικες, αλλά τα καταφέραμε».

Σημαντικά κενά στη διδασκαλία

Μετά την επάνοδό της, η αρχιμουσικός επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Φιλαρμονικής για την άμεση υποστήριξη των καθιερωμένων εκδηλώσεων του Δήμου. Ωστόσο, διευκρίνισε πως, η Ορχήστρα διανύει ακόμα μία μεταβατική περίοδο, καθώς εκτός από τα μαθήματα φλάουτου και κρουστών, η διδασκαλία των υπόλοιπων μουσικών οργάνων δε συνεχίστηκε, κατά την απουσία της. Παράλληλα με τα κενά στη διδασκαλία, σημειώθηκαν και «απώλειες», που σύμφωνα με την κ. Labarche επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το επίπεδο της Φιλαρμονικής.

«Η γενιά που ήταν κοντά μου εφτά χρόνια και μεγάλωσε, έφυγε από το νησί για να σπουδάσει. Αλλά αφού διακόπηκαν τα μαθήματα, έχασα τα παιδιά που ήταν έτοιμα να βγουν μπροστά και δεν υπάρχουν καινούρια τώρα. Γι’ αυτό υπάρχει ένα κενό. Είμαστε οριακά με τα όργανα και χρειαζόμαστε τρία με τέσσερα χρόνια για να το χτίσουμε ξανά και να έχουμε μια ροή».

Όπως τόνισε, οι σημερινοί μαθητές της Φιλαρμονικής χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στους αρχάριους, σε εκείνους που συμμετέχουν στην Ορχήστρα και βελτιώνονται και σε αυτούς που βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αλλά σε μερικά χρόνια θα αποχωρήσουν.

Δεδομένης της κατάστασης, η κ. Labarche εξήγησε ότι, αυτή τη στιγμή η Φιλαρμονική δεν μπορεί να εκτελέσει μεγάλα έργα, αντίστοιχα παλαιότερων ετών, όπως είχε παρουσιάσει στο πλαίσιο της επετείου των 150 χρόνων του Θεάτρου Απόλλων. «Έχουμε έλλειψη από όργανα και από επίπεδο. Θα ξαναγίνει κάποια στιγμή, αλλά χρειάζεται υπομονή».

Επαναλειτουργία όλων των τμημάτων

Κατά την απουσία της αρχιμουσικού, σημειώθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των μελών. «Όταν έφυγα, είχαμε 50-60 άτομα και πέρυσι ήμασταν γύρω στα 30». Ωστόσο, φέτος 15 παιδιά θα κάνουν την πρώτη εμφάνισή της στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. «Μέχρι να παίζουν τα πάντα και να αποκτήσουν εμπειρία, απαιτείται χρόνος. Πέρυσι έκαναν μαθήματα και φέτος τους σπρώχνω λίγο παραπάνω για να μπορέσω να καλύψω τα κενά.. Με αυτά τα παιδιά κάνουμε και πρόβες, ξεχωριστά από τους μεγάλους για να προετοιμαστούν καλύτερα», πρόσθεσε η κ. Labarche, καθιστώντας γνωστό ότι έχουν πλέον δημιουργηθεί δύο καινούριες ομάδες πνευστών και ταμπούρων. «Πέρυσι, δε γινόταν να έχω τέτοιο τμήμα. Δεν προλαβαίναμε».

Σημειώνεται, ότι αυτή τη χρονιά διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα. Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής έχει αναλάβει τη διδασκαλία φλάουτου (20 μαθητές) και κρουστών (16 μαθητές). Από την πλευρά της, η μαέστρος διδάσκει κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, τούμπα, κόρνο και τρομπόνι σε 27 παιδιά. «Προς το παρόν, είμαστε πλήρεις. Αν είχαμε έναν ακόμη δάσκαλο, θα μπορούσαμε να έχουμε άλλους 20 μαθητές, όμως είμαστε πάρα πολύ καλά».

150 χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής

Εκτός από τη συμμετοχή της στις Εθνικές Επετείους και στους εορτασμούς του Αγίου Νικολάου και των Θεοφανείων, η Φιλαρμονική θα δώσει επίσης έμφαση στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυσή της. Τον κύκλο αυτό θα ανοίξει η παράσταση «Δεν μεγάλωσες ποτέ» σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του ΤΜΣΠΣ. «Ζητήσαμε από τα παιδιά να την επαναλάβουν το μιούζικαλ για να δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να το παρακολουθήσει. Ήδη προετοιμάζονται για το συγκεκριμένο σκοπό από τις αρχές Σεπτεμβρίου», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Στις 21 Ιανουαρίου 2019, η Φιλαρμονική θα επιστρέψει στη σκηνή του «Απόλλωνα» για μία παρουσίαση των μουσικών οργάνων της Ορχήστρας από την κ. Labarche, η οποία θα μιλήσει σε μαθητές δημοτικών σχολείων για τον τρόπο λειτουργίας μιας ορχήστρας με διαφορετική είδη μουσικής. «Μέσα από αυτό, τα παιδιά θα δουν και θα καταλάβουν τι σημαίνει η ομαδική δουλειά στη μουσική», τόνισε η ίδια, εκφράζοντας παράλληλα και την επιθυμία της για τη διοργάνωση μίας καλοκαιρινής συναυλίας μικρών και μεγάλων μαθητών της Φιλαρμονικής. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόθηκε πριν από μερικά χρόνια στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019» σχεδιάζεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, μία έκθεση με παλαιά όργανα της Φιλαρμονικής, τα οποία υπάρχουν στη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.

«Τέλος, από κοινού με την αρχιμουσικό, θα κάνουμε πρόταση σε Ορχήστρα από τη Γερμανία, ώστε να ταξιδέψει στη Σύρο και να συμπράξει με τη Φιλαρμονική μας», επεσήμανε η κ. Μενδρινού.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως η αναβάθμιση της Φιλαρμονικής αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, δόθηκε το ποσό των 10.000 ευρώ στον Σύλλογο Φίλων Μουσικής, ενώ αγοράστηκαν καινούρια μουσικά όργανα. «Δε θεωρώ ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Ωστόσο, διατηρούμε άψογη συνεργασία τόσο με τον Σύλλογο, όσο και την αρχιμουσικό για να βρούμε λύσεις και με πολλή δουλειά να θέσουμε στέρεες βάσεις για την Ορχήστρα μας», κατέληξε η αρμόδια Αντιδήμαρχος.