The heART of the Cyclades, Syros! - The island of Festivals»

Τα Φεστιβάλ «ανοίγουν τα φτερά τους» στο εξωτερικό

"Αυτός είναι ο δρόμος που θέλουμε να ακολουθήσουμε"

Εκτός ελληνικών συνόρων ετοιμάζονται να ταξιδέψουν τα επιτυχημένα φεστιβάλ της Σύρου μέσα από το προωθητικό έντυπο υλικό «The heART of the Cyclades, Syros! - The island of Festivals».

Το ρεμπέτικο στοιχείο πρωταγωνιστεί στο φυλλάδιο που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και παρουσιάζει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.

Το μπουζούκι στα χέρια γυναικείου μέλους του μουσικού συνόλου της Σχολής «Εν χορδαίς και Οργάνοις» είναι αυτό που δίνει μορφή στον χάρτη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και παρακινεί τους ξένους επισκέπτες να το γυρίσουν για να διαβάσουν τον κατάλογο με τα 15 πολιτιστικά φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2019 στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο, γενέτειρα του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη και στα χωριά του νησιού.

Ένας από τους πρώτους «σταθμούς» του υλικού θα είναι η τουριστική έκθεση World Travel Market (WTM) του Λονδίνου, στις αρχές Νοεμβρίου, όπου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα εκπροσωπηθεί από την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου για θέματα Τουρισμού, Άννα Μαρούλη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής, Γιάννη Βουτσίνο.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός φυλλαδίου στην αγγλική γλώσσα που να ενημερώνει το ξένο κοινό για τις μεγάλες διοργανώσεις του νησιού, που αποτελούν κορμό του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός», ανήκει στην αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Το καλό το παλικάρι….

Οι πρώτες προσπάθειες για την υλοποίησή της ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο με την πρόταση σχετικής πρότασης από το Τμήμα Πολιτισμού προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για την έγκριση σχετικής δαπάνης. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο υλικό θα προοριζόταν για την προβολή των Φεστιβάλ και την προσέλκυση επισκεπτών, η Οικονομική Επιτροπή παρέπεμψε το Τμήμα Πολιτισμού στην Τουριστική Επιτροπή, από την οποία –φυσικά- δεν έλαβε ποτέ απάντηση.  

Ως εκ τούτου, η Αντιδήμαρχος και οι συνεργάτες της «σήκωσαν» μανίκια και ανέλαβαν μόνοι τους δράση, προκειμένου ο στόχος τους να επιτευχθεί. «Αποφασίσαμε να το πάρουμε πάνω μας και τα καταφέραμε», δήλωσε η κ. Μενδρινού στην «Κοινή Γνώμη», καθιστώντας γνωστό ότι το δημιουργικό κομμάτι και η εκτύπωση των φυλλαδίων καλύφθηκαν από κάποια χορηγία.

Η ίδια δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το αποτέλεσμα, που είναι σίγουρη ότι θα εντυπωσιάσει το ξένο κοινό. «Θεωρούμε ότι η έκθεση του Λονδίνου, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου από διάφορες χώρες είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσει το ξένο κοινό τον πολιτιστικό μας πλούτο, που με υπερηφάνεια προβάλλουμε εντός και εκτός συνόρων».