Ας αρχίσουν οι χοροί στη σκηνή του «Απόλλωνα»

Στη Grillon με αγάπη

Αφιερωμένη στα 25 χρόνια από την αδελφοποίηση του τέως Δήμου Άνω Σύρου με τον Δήμο της πόλης Grillon της Γαλλίας είναι η φετινή χορευτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2019.

Το πρωί της Κυριακής 10 Μαρτίου, τέσσερις χορευτικοί σύλλογοι από τον Ωρωπό, την Καστοριά και φυσικά τη Σύρο θα παρουσιάσουν στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων παραδοσιακούς χορούς, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Την πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα εκπροσωπήσουν το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου που από το 1915 έως και σήμερα, παραμένει πιστό στους καταστατικούς σκοπούς του, την προστασία της παράδοσης, τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της ελληνικής κληρονομιάς και το Παραδοσιακό Εργαστήρι «Άρωμα παράδοσης», που ιδρύθηκε το 2016 από τον έμπειρο χοροδιδάσκαλο Νίκο Σολάρη.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει το Χορευτικό Τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνας με χοροδιδάσκαλο την κ. Βιβή Καλλίνη. Βασικοί σκοποί της ομάδας είναι η διατήρηση, η σωστή απόδοση και η διάδοση των τοπικών χορών του Αυλώνα. Το χορευτικό τμήμα συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός έδρας, προβάλλοντας την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής και τις τοπικές φορεσιές. Αξίζει να σημειωθεί πως, η ομάδα θα λάβει μέρος και στις καρναβαλικές παρελάσεις σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη με θέμα «Τα μωρά του Αυλώνα».

Τέλος, το χειροκρότημα κατοίκων και επισκεπτών του νησιού θα αποσπάσουν και τα μέλη της χορευτικής ομάδας «Φίλοι της Παράδοσης Καστοριάς» οι οποίοι έρχονται στη σκηνή του Απόλλωνα για να παρουσιάσουν ένα μέρος της χορευτικής παράδοσης του τόπου τους.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με την υποστήριξη του Χρήστου Πρασσάκη.