Τα κτήρια μιλάνε, γελάνε, τραγουδούν και κλαίνε | Κοινή Γνώμη
H πρώτη φάση της δράσης «100 Κτήρια / 100 Ιστορίες» του Ινστιτούτου Σύρου και της HERMeS

Τα κτήρια μιλάνε, γελάνε, τραγουδούν και κλαίνε

  • Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2019 - 17:22
Φωτογραφία: Στέφανος Μαμίδης

Στο κατάμεστο Θέατρο "Απόλλων" της Ερμούπολης παρουσιάστηκε την Καθαρή Δευτέρα η πρώτη φάση της δράσης «100 Κτήρια / 100 Ιστορίες» του Ινστιτούτου Σύρου και της HERMeS.
 
Αρχικός σκοπός της δράσης είναι η τοποθέτηση 100 πινακίδων σε 100 ιστορικά κτήρια της Ερμούπολης, ώστε με το κινητό του ο επισκέπτης να σαρώνει ένα QR code και να οδηγείται στην ιστορία του συγκεκριμένου κτηρίου.
 
Στόχος όμως δεν είναι μόνο η κάλυψη της ανάγκης της ψηφιακής σύνδεσης του κτηρίου ως αντικείμενο (υλικός πολιτισμός) με την ιστορία του (άυλος πολιτισμός), αλλά κυρίως η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να υπάρξει αρχικά ευαισθητοποίηση για την πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης, στη συνέχεια ευρεία συμμετοχή στην καταγραφή της συλλογικής μνήμης και, τέλος, ενίσχυση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Για αυτό η ιστορία δεν γράφεται από τους ειδικούς (μόνο) αλλά δίνονται εργαλεία και στήριξη ώστε να γραφτεί από τους κατοίκους, τους φίλους, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους φορείς, τα σχολεία και οποιονδήποτε θέλει και μπορεί να συμμετάσχει. Το σύνθημα είναι «Όλοι μπορούν να πούνε μια ιστορία»: ξεκινώντας από μια παλιά φωτογραφία, μια ανάμνηση από τη γιαγιά ή τον παππού, ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, ένα παιχνίδι, ακόμη και μία συκιά, που λατρεύει να καταβροχθίζει τα ερείπια, όλα μπορούν να γίνουν μια ιστορία.
 
Στην εκδήλωση είδαμε δέκα ιστορίες που αφηγούνται κυρίως νέοι και παιδιά. Ταξιδέψαμε Από Γενιά σε Γενιά με τη βοήθεια δύο Δημοτικών σχολείων (3ουκαι Άνω Σύρου), του Λυκείου Ελληνίδων και του ΚΑΠΗ Ερμούπολης, είδαμε πλάσματα από άλλους κόσμους με τη φαντασία του ANIMA SYROS, συγκινηθήκαμε από ερείπια με το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Σύρου, μυρίσαμε τη μαστίχα που μας παρουσίασε το Ινστιτούτο Κυβέλη, μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υφάναμε σε ψηφιακούς αργαλειούς και παίξαμε με διαδραστικούς τοίχους, τραγουδήσαμε ρεμπέτικα με το Αρχείο Κουνάδη, γίναμε μικροί ξεναγοί με το Μουσείο αντιγράφων Κυκλαδική Τέχνης και τραγουδήσαμε σε πολύχρωμους ουρανούς με το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησε η Kριτική Eπιτροπή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra Awardsστην κατηγορία “Εκπαίδευση, Εκμάθηση και Ευαισθητοποίηση” η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα στη Σύρο.

Η δράση 100 κτήρια / 100 ιστορίες συνεχίζεται. Οι αιτήσεις για συμμετοχή είναι πέρα από τις προσδοκίες μας και σας ευχαριστούμε θερμά. Ζητάμε συγγνώμη για όσους δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο θέατρο και να δούνε την εκδήλωση καθώς είχε γεμίσει από πολύ νωρίς. Υποσχόμαστε ότι σύντομα θα βρεθούμε σε νέα ταξίδια στην ιστορία της πόλης μας.

Ευχαριστούμε θερμά την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που συμμετείχε στην εκδήλωση με βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού «EU IN MY REGION» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με φωτογραφίες συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
 
Ευχαριστούμε θερμά την Παιδική/Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων που πλαισίωσε τόσο όμορφα την εκδήλωση με τη μουσική της.
 
Ευχαριστούμε κυρίως όλο τον κόσμο για την παρουσία του και τη συμμετοχή του στην καταγραφή της συλλογικής μνήμης του τόπου μας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.thinkhermes.com/#100-100

Ετικέτες: