Το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2019» τιμά τη μνήμη ενός μεγάλου Συριανού

Ο δικός μας Μάνος

Στον Μάνο Ελευθερίου, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας μας, που πέρυσι το καλοκαίρι «έφυγε» απροσδόκητα, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο της τέχνης, των γραμμάτων, αλλά και στην καρδιά μας, είναι αφιερωμένο το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ο βαθύς έρωτας του Μάνου Ελευθερίου για τη γενέθλια πόλη του, η ασίγαστη αγάπη του για τα περασμένα και ο ατελείωτος αγώνας του για να διατηρηθεί η μνήμη των άλλων για όλα όσα έπλασαν και θεμελιώνουν την τωρινή μας ζωή, τον οδήγησαν σε πολύμοχθες έρευνες καταγραφής των θεατρικών δρώμενων και στην αποθησαύριση κοινωνικοπολιτικών στοιχείων του 20ου αιώνα. Η έκδοση του έργου του, «όνειρο και προσμονή χρόνων» αφιερώθηκε από τον ίδιο στο μεγάλο κοινό της γενέτειράς του, που «το θέατρο το περίμενε και το λαχταρούσε για την ανάταση της ψυχής του».

Η φωτογραφία του σπουδαίου δημιουργού (Πέπη Λουλακάκη), που προσέφερε πολλά στην πολιτιστική ζωή της γενέτειράς του, κοσμεί το εξώφυλλο του φετινού έντυπου οδηγού, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στη νεοκλασική Ερμούπολη, τη μεσαιωνική Άνω Σύρο και στα γραφικά χωριά του νησιού.

Στο πρόγραμμα του «Σύρος – Πολιτισμός 2019» δημοσιεύονται επίσης οικογενειακές φωτογραφίες του Μάνου Ελευθερίου από το αρχείο της αδερφής του Λιλής Ελευθερίου, αλλά και το ποίημά του «Εν Ερμουπόλει»

«… Πικρά νησιά κοχύλια της ψυχής.

Αισθήματα που ζουν μες στη φορμόλη.

Μια πιστολιά στην άκρη της ζωής.

Γράμμα στερνό που αρχίζει: Έν Ερμουπόλει»…

Εγγυημένη υψηλή ποιότητα και ποικιλία

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης καλύπτει όλες τις προτιμήσεις και όλες τις ηλικίες, φιλοδοξώντας να προβάλει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για άλλη μια χρονιά, το κοινό θα απολαύσει υπέροχες μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, παραδοσιακές βραδιές, ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα και φυσικά τα διεθνούς φήμης Φεστιβάλ, τα οποία προσελκύουν κόσμο απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

«Ελπίζω η όμορφη αυτή πολιτιστική διαδρομή, όπως χαράχθηκε, να συνεχιστεί προς όφελος του Πολιτισμού, προς όφελος της Σύρου μας, με τη συνεργασία και εμπιστοσύνη των δημοτικών υπάλληλων και όλων των δημοτικών συμβούλων, με το κοινό όραμα ότι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο, έχοντας ως εφόδια αυτά που μας ενώνουν», σημειώνει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019», θα επαναληφθεί από 23 έως 25 Αυγούστου στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης η παράσταση «Ηλέκτρα» του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Ο Απόλλων», η οποία δεν εμπεριέχεται στον έντυπο οδηγό.

Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην τουριστική πύλη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.