Χόρεψαν και χάρηκαν στην Αρχόντισσα
- Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2019 - 06:16
Πατώντας γερά στα βήματα της παράδοσης, που με σεβασμό και αγάπη μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σήκωσε την περασμένη Πέμπτη «αυλαία», προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό τετραήμερο γεμάτο χορό και μουσική.
Περισσότεροι από 500 χορευτές ήρθαν στην αρχόντισσα των Κυκλάδων από το Κερατσίνι, το Αγρίνιο, την Πάρο, τα Μέγαρα, τη Χαλκιδική, τη Μύκονο, την Καρδίτσα, την Τρίπολη, τον Μαρκόπουλο και την Ερμιόνη για να «συριανοπατήσουν» και να ξεσηκώσουν το κοινό, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών για νέους που διοργάνωσε ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «Η Σοφία της παράδοσης».
Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ξεκίνησε το σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κυριάκο Γκουβέντα και Βασίλη Σμάνη, καθώς και η λειτουργία της έκθεσης των εικαστικών τμημάτων του Ομίλου (Ποσειδωνίας και Ερμούπολης) στην αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης.
Όλο το νησί μια αγκαλιά
Το επόμενο απόγευμα, οι συμμετέχοντες παρέλασαν στην παραλία της Ερμούπολης με τερματισμό την πλατεία Μιαούλη, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να απολαύσει το πρόγραμμα οχτώ χορευτικών ομάδων, πλαισιωμένο από ζωντανή μουσική. Την εκδήλωση άνοιξε η Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, ενώ στο τέλος της βραδιάς μαθητές της Μουσικής Σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις» μαζί δύο δασκάλους τους έδωσαν μία ρεμπέτικη πινελιά στο 2ο «συριανοπατώ», συνοδεύοντας νέους της «σοφίας της παράδοσης», οι οποίοι χόρεψαν απτάλικο και χασαποσέρβικο.
Στην έναρξη του χορευτικού μέρους, πρώτη έσυρε το χορό ομάδα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, ο οποίος μέσω των δράσεών του προσπαθεί να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στη διατήρηση των εθίμων μας αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τη σκυτάλη πήρε «η σοφία της παράδοσης», η οποία προετοίμασε το έδαφος για τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Καρδίτσας «Καλλίχορος». Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 2009 από μια παρέα νέων ατόμων με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της Καρδίτσας αλλά και τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Καλλίχορος έχει να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα από παραστάσεις και εκδηλώσεις και έχει συνεχή παρουσία σε πολιτιστικά και χορευτικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η πρώτη συμμετοχή από τα γειτονικά μας νησιά ήρθε από τη Μύκονο. Η «ΜΑΝΤΩ» είναι μια νεοσύστατη χορευτική ομάδα, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2018 με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής χορευτικής κληρονομιάς. Ιδρύτριά της είναι η κ. Ειρήνη Νάζου, η οποία σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε τα πρώτα της χορευτικά βήματα με τους τοπικούς χορούς της Μυκόνου. Μετά από πολυετή εμπειρία και γνώση, δραστηριοποιείται και ως χοροδιδάσκαλος από τον Οκτώβριο του 2013. Η «Μαντώ» και οι δραστηριότητές της βασίζονται στην Ερασιτεχνική δημιουργία, τον εθελοντισμό και το μεράκι των μελών της.
Ο Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους και Καρία» υπηρετεί την παράδοση του τόπου του και την προβάλλει, συμμετέχοντας σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές λαογραφικού περιεχομένου. Διοργανώνει τις θεσμικές εκδηλώσεις «ΑΛΚΑΘΕΙΑ» με δρώμενα, χορούς, τραγούδια, εκθέσεις και σεμινάρια στα Μέγαρα με τη συμμετοχή φορέων από όλο τον κόσμο. Τα χορευτικά τμήματά του λειτουργούν με δυναμικό μεγαλύτερο των 200 ατόμων και διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα. Η ονομασία του Ομίλου οφείλεται στα ονόματα των δύο βασιλέων της αρχαιότητας από τους οποίους πήραν το όνομά τους οι δύο λόφοι όπου είναι η χτισμένη η παλιά πόλη των Μεγάρων, ο λόφος του Αλκάθους και ο λόφος του Καρός.
Στη συνέχεια, το κοινό υποδέχτηκε την ομάδα του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης, ο οποίος ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό τη διερεύνηση, τη διατήρηση και τη σωστή διάδοση λαογραφικών στοιχείων που αποτελούν τον εθνικό πλούτο του λαού. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταγράψει και να αποθησαυρίσει στη γνήσια μορφή τους τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές και να συνδέσει μέσω αυτών τους νέους με το παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Την πρώτη ημέρα εμφανίστηκε, τέλος, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς», σκοπός του οποίου είναι η διάσωση, διάδοση και προβολή τόσο της τοπικής όσο και της ευρύτερης ελληνικής παράδοσης. Στο πλαίσιο αυτό έχει λάβει μέρος σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακού χορού.
«Ψυχή» στο σανίδι και στη ζωή
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι προγραμματισμένες χορευτικές εμφανίσεις της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Πρώτοι πάτησαν το σανίδι του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς Χαλκιδικής «Άγιος Αθανάσιος». Το Χορευτικό Νέων Πορταριάς ιδρύθηκε το 2012 και με πολύ κόπο από όλα τα μέλη και τη στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Πορταριάς κατάφερε να διατηρήσει μια έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα τόσο της Χαλκιδικής, όσο και γενικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου αριθμεί περίπου 300 μέλη, κορίτσια και αγόρια, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα και διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας σε καθημερινή σχεδόν βάση. Παράλληλα, ο Όμιλος αναπτύσσει και μια σειρά παρεμφερών με τις λαϊκές παραδόσεις δραστηριοτήτων (σεμινάρια, εκδηλώσεις, διαλέξεις), οι οποίες διακρίνονται για τη γνησιότητα και το υψηλό επίπεδό τους.
Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκαιριάς Πάρου έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με σκοπό να διασωθούν και να διαδοθούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μέσα από πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο ενεργητικό του παρουσιάζει εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, διοργανώνει μαθήματα χορού, μουσικής, ζωγραφικής, προβολές ταινιών κ.α. Δύο από τα τραγούδια που χόρεψε ο Σύλλογος ερμήνευσε η χοροδιδάσκαλος Κατερίνα Νίκα.
Στη συνέχεια, τη σκηνή του Απόλλωνα ανέβηκε η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης, η οποία σεβόμενη την παράδοση, την κληρονομιά μας αλλά και τις ανάγκες του σήμερα, επιδιώκει να αποδώσει όσο καλύτερα μπορεί παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Κίνητρα του είναι το μεράκι, η ανιδιοτελής προσπάθεια και η αγάπη που περιβάλλει τα μέλη αλλά και τον δάσκαλο της ομάδας για την ελληνική παράδοση. Η ομάδα της Ερμιόνης παρέδωσε τη σκυτάλη στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Μηνά Κερατσινίου, ο οποίος ιδρύθηκε το 2008 από τους κατοίκους της περιοχής. Σκοπός του είναι η πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και η επίλυση τοπικών προβλημάτων και όχι μόνο, μέσα από την αφύπνιση των κατοίκων. Ξεκίνησε με την ίδρυση τμημάτων παραδοσιακών χορών για όλες τις ηλικίες και διοργανώνει πλήθος δράσεων. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας ολοκληρώθηκε με τη «σοφία της παράδοσης».
Το Φεστιβάλ παρουσίασε και φέτος ο Γιώργος Ρούσσος. Η ορχήστρα που πλαισίωσε τα χορευτικά τμήματα αποτελούταν από τους Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κυριάκο Γκουβέντα, Βασίλη Σμάνη και τους Συριανούς Αποστόλη Μάρη, Ακριβό Ζερβό και Γεωργία Λίτσα.
Σημειώνεται ότι στο φουαγιέ του Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε η δράση των Anti-bullying Ambassadors του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Εκπαιδευτική Δυναμική». Τα μέλη των χορευτικών ομάδων υπέγραψαν με χαρά το μεγαλύτερο συμβόλαιο δέσμευσης κατά του εκφοβισμού.
Το 2ο «συριανοπατώ» που συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με τη μουσική παράσταση «Ας τραγουδήσω κι ας χαρώ» στο Θέατρο Απόλλων. Η επιτυχία της διοργάνωσης οφείλεται στην αγάπη, στον κόπο, αλλά και στις πολύμηνες προετοιμασίες που έκαναν η πρόεδρος της «σοφίας της παράδοσης», Σοφία Λούβαρη, τα μέλη του δραστήριου Ομίλου του νησιού και οι εθελοντές.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο
23 Ιουλ. 2024 - 6:15 - Ο Σύλλογος "η σοφία της παράδοσης" στην εκδήλωση "Μεσογειακές γεύσεις από την Αδριατική ως το Αιγαίο"
12 Ιουν. 2024 - 10:17 - «Η σοφία της παράδοσης» συμμετέχει στην εκδήλωση «Μεσογειακές γεύσεις, από την Αδριατική ως το Αιγαίο» στη Δράμα
23 Μαΐου. 2024 - 16:45 - Το 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, ταξίδεψε σε μια βραδιά σε όλη την Ελλάδα
18 Ιουλ. 2022 - 6:16 - 9o Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών
11 Ιουλ. 2022 - 17:59