Το PolyPhoniK έρχεται σε λίγες ημέρες με στόχο να καταστήσει την Τήνο κέντρο ευρωμεσογειακού φεστιβάλ για την απόλαυση της ακρόασης

«Μελίσσι» δημιουργικότητας με βάση το ραδιόφωνο

Συνέντευξη της υπεύθυνης του Θεάτρου στον Κουμάρο, Μάγιας Τσόκλη

Η ιδιαιτερότητα του ραδιοφώνου, του θαυμαστού και δυναμικού αυτού μέσου επικοινωνίας, που χρόνο με το χρόνο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του διαδικτύου, θα αναδειχθεί μέσα από μία πρωτοποριακή διοργάνωση, που σε λίγες ημέρες κάνει την παρθενική εμφάνισή της στο Θέατρο του Κουμάρου της Τήνου.

Το Festival PolyPhoniK, καρπός μίας γαλλοελληνικής συνεργασίας, θα διεξαχθεί στο Κυκλαδίτικο νησί από 23 έως 28 Ιουλίου 2019 και θα αποτελέσει «μελίσσι» δημιουργικότητας με βάση το ραδιόφωνο, τους ήχους, την ακρόαση και τις εμπειρίες.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι διοργανωτές στοχεύουν στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας με τόπο δράσης την Τήνο, ένα νησί που διαχρονικά φιλοξενεί μια πολυάριθμη κοινότητα γαλλόφωνων.

Ένα μικρό Woodstock

Το PolyPhoniK νοείται ως ένας χώρος διαλόγου δημοσιογραφικών και καλλιτεχνικών ιστοριών και παραδόσεων, ελληνόφωνων και γαλλόφωνων που δεν είχαν μέχρι στιγμής συναντηθεί.

Το εξαήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συναντήσεις με γυναίκες και άνδρες ραδιοφωνικούς παραγωγούς και δημοσιογράφους ζωντανές εκπομπές, performances, συναυλίες, χρόνο αφιερωμένο στην δημοσιογραφία, τα ντοκιμαντέρ ή τα podcast, εργαστήρια, ραδιοσκηνοθεσίες, μυθοπλασίες, ραδιοφωνικό θέατρο, ομαδικές ακροάσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

«Το PolyPhoniK είναι μια φεστιβαλική εμπειρία, ένα μικρό Woodstock», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του Θεάτρου στον Κουμάρο, Μάγια Τσόκλη. «Από το πρωί έως το βράδυ, ο κόσμος θα περιφέρεται στο χώρο. Θα γίνονται διαρκώς πράγματα, συναυλίες, παραστάσεις, συζητήσεις και ακροάσεις εκπομπών και έργων στην εκκλησία, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του κτήματος», εξηγεί η διοργανώτρια.

Την απόλαυση ακρόασης θα συνοδεύσει μία υπαίθρια καντίνα με γευστικές δημιουργίες από κυκλαδίτικα αγαθά, γραβιέρα και λούζα Τήνου, κοπανιστή και λουκάνικο Μυκόνου, παραδοσιακές φρέσκες σαλάτες, ζουμερό σουβλάκι με ντόπιο ζυμωτό ψωμί, παρέα με την τοπική βαρελίσια μπύρα ΝΗΣΟΣ.

Καρπός συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας

«Μαμά» του PolyPhoniK αποτελεί το γαλλικό φεστιβάλ «Longueur d’ondes» που πραγματοποιείται με επιτυχία από το 2003. Ο ιδρυτής του, Laurent Le Gall, καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βρετάνης, ο οποίος συμπωματικά έχει σπίτι στον Κουμάρο, συνάντησε πριν από έναν χρόνο τη Μάγια Τσόκλη και της μίλησε για το «πνευματικό τέκνο» του, προτείνοντας παράλληλα την ιδέα μίας συνεργασίας. Έτσι, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για τη δημιουργία ενός γαλλοελληνικού φεστιβάλ  με καλεσμένους από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελβετία, που στόχο θα έχει να καταστήσει την Τήνο κέντρο ενός αντίστοιχου ευρωμεσογειακού φεστιβάλ, το οποίο κάθε χρόνο θα μεγαλώνει.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, καθώς το ραδιόφωνο, το οποίο στο παρελθόν είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της τηλεόρασης, αυτή τη στιγμή -μέσω και του web- γιγαντώνεται», τόνισε η κ. Τσόκλη, χαρακτηρίζοντας το web radio ως μία καινούρια δύναμη που σταδιακά αναπτύσσεται. Υποστήριξε δε, ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ θα μπορούσε να δημιουργήσει ρίζες και να πετάξει κλαδιά και στα γύρω νησιά, λειτουργώντας θετικά για την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

Δυνατή σχέση μεταξύ κατοίκων και Γαλλόφωνων επισκεπτών

Ενεργή θα είναι και η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν και θα περιποιηθούν τους 40 εθελοντές που θα έρθουν από τη Γαλλία για το φεστιβάλ. Σύμφωνα με την κ. Τσόκλη, οι Γάλλοι είναι ένας λαός που τρέφει μεγάλη αγάπη και σεβασμό τόσο για την Τήνο, όσο και για τις Κυκλάδες γενικότερα. «Εμείς πολλές φορές το προσπερνάμε αλλά πρέπει να καταλάβουμε τι κρατάμε στα χέρια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό πως οι γαλλόφωνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ξένη κοινότητα στο νησί της Τήνου.

«Αυτό δεν είναι τυχαίο αν σκεφτεί κανείς το καθολικό παρελθόν και παρόν της Τήνου και τη γνώση των γαλλικών που έχουν τόσο οι καθολικοί ιερείς όσο και ο κόσμος. Υπάρχουν πολλές κυρίες, νοικοκυρές οι οποίες πήγαν στους Ουρσουλίνες και μιλούν γαλλικά. Στο διπλανό μας χωριό που λέγεται Σκαλάδος υπάρχουν 30 κάτοικοι, πέντε εκ των οποίων είναι και δάσκαλοι γαλλικών. Αυτό είναι εντυπωσιακό».

Ξεχωριστές στιγμές της φετινής πρώτης διοργάνωσης

Στις 24 Ιουλίου 2019 θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα: «Το ραδιόφωνο, η ακρόασή του, το μέλλον του, το παρελθόν του στην Ελλάδα και στην Γαλλία». Στο πλαίσιο αυτό, θα διασταυρωθούν πληροφορίες για δύο ραδιοφωνικούς χώρους που συχνά αλληλοαγνοούνται με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων στη χώρα τους δημοσιογράφων. Στη στρογγυλή τράπεζα θα συμμετέχουν οι: Aurélie Sfez (France Culture, France Inter), Angelique Kourounis (ανταποκρίτρια της γαλλικής ραδιοφωνίας στην Αθήνα) Παύλος Τσίμας (SKAI), Προκόπης Δούκας (ΕΡΤ) και η Μαρία Τσάκου (Amagi webradio).

Στις 26 Ιουλίου 2019, ο Γιάννης Ξανθούλης θα κάνει μία ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή με τον τίτλο «Τήνος, είσαι και φαίνεσαι!» όπου με την ανατρεπτική του ματιά, το μοναδικό του χιούμορ και φυσικά με τη συμβολή της υπερβατικής ποιήτριας Σιλάνας Σαλιάγκου, θα αναφερθεί στην επικαιρότητα αλλά και σε όλα αυτά που μας βασανίζουν.

Στο PolyPhoniK #1 περιλαμβάνονται επίσης δύο συναυλίες. Ο συνθέτης, performer και πολυοργανίστας Theodore θα εμφανιστεί την Τετάρτη 24/7, ενώ την Παρασκευή 26/7, το κοινό θα υποδεχτεί την Κυβέλη Καστοριάδη, η οποία θα παρουσιάσει τα νέα τραγούδια της, προσθέτοντας και διασκευές τραγουδιών από τις δύο χώρες της, την Ελλάδα και την Γαλλία, διαλεγμένα για την δυνατή απήχηση που είχαν επάνω της.

Τέλος, στην εκκλησία της Αγίας Άγγελας, η οποία παραχωρήθηκε ευγενικά από την Καθολική Αρχιεπισκοπή θα πραγματοποιούνται καθημερινά ηχητικές συνεδριάσεις. Το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το κοινό και να ακούσει εκπομπές, ντοκιμαντέρ κ.α.