Παραίτηση του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή – Μικρότερης διάρκειας το πρόγραμμα της δεύτερης διοργάνωσης

Με σημαντικές αλλαγές επιστρέφει το Mykonos Art Festival

  • Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2019 - 06:17

Με νέο πρόσωπο στο «τιμόνι» του ξεκινά σε λίγες ημέρες το 2ο Mykonos Art Festival, η συνέχεια του φιλόδοξου πολιτιστικού θεσμού, που έκανε την πρώτη εμφάνισή του το καλοκαίρι του 2018, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια τόσο για την ποικιλία όσο και για την ποιότητα των εκδηλώσεών του.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μυκόνου, (Π.Α.Κ.Ο.  «Γ. Αξιώτης»), που έθεσε εξ’ αρχής το στόχο της δημιουργίας μιας ετήσιας πολιτιστικής διοργάνωσης υψηλού επιπέδου, αντάξιας του ονόματος, της ιδιαιτερότητας και της ξεχωριστής θέσης που κατέχει η Μύκονος ως διεθνής προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη. Φιλοδοξία των υπευθύνων αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός του κοσμοπολίτικου προορισμού, ως σημαντικού κέντρου τεχνών και πολιτισμού, ως τόπου αναφοράς του εστετισμού και της avant garde διανόησης.

Στο πρόγραμμα της περσινής διοργάνωσης, που διεξήχθη από 23 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 περιλαμβάνονταν συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικά αναλόγια και γαστρονομικές εκδηλώσεις. Φέτος, το φεστιβάλ επιστρέφει με σημαντικές αλλαγές, καθώς πέρα από την κατά πολύ μικρότερη διάρκειά του (13 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου 2019), έχει πλέον και νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, μετά την παραίτηση του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.

Ενστάσεις για την ποσότητα και την ποιότητα

Σε μήνυμα που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κιούκας εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή του να ρίξει τίτλους τέλους στη συνεργασία του με το Mykonos Art Festival, έναν θεσμό που ο ίδιος υποστήριξε θερμά από τη «γέννησή» του.

«Την εβδομάδα που πέρασε παραιτήθηκα από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του MYKONOS ART FESTIVAL, αρνούμενος να προσφέρω άλλοθι στο εφ' όλης της ύλης αργοπορημένο, συρρικνωμένο και στενάχωρο φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι της Μυκόνου.

Πέρσι διοργανώθηκε στην Μύκονο κάτι εξαιρετικά σημαντικό: το 1ο MYKONOS ART FESTIVAL, που φιλοδοξούσε να αναδειχθεί σε ένα Φεστιβάλ υψηλού επιπέδου με σκοπό να καταστήσει την Μύκονο διεθνή πολιτιστικό προορισμό.

Εφέτος με ευθύνη του Δήμου και του πολιτιστικού Οργανισμού του, "ΠΑΚΟ Γ. Αξιώτης", το Φεστιβάλ συρρικνώθηκε ποσοτικά, εξανεμίστηκε ποιοτικά και οργανώθηκε ερασιτεχνικά. Και όλα αυτά με τον ίδιο προϋπολογισμό με πέρυσι! Πέρσι με τους κατάλληλους χειρισμούς και διαπραγματεύσεις είχαμε 20 εκδηλώσεις, ενώ φέτος μόνο 7! Πέρσι φέραμε στην Μύκονο εξαιρετικούς καλλιτέχνες, φέτος κατάφεραν να ακυρωθούν ουσιαστικής σημασίας κλεισμένες εκδηλώσεις όπως η συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, η παράσταση του Οιδίποδα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, κ.ά. Μεταμορφώθηκε από φεστιβάλ σε ένα πανηγύρι μερικών συναυλιών.

Εύχομαι στην νέα Προέδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Άννα Μιχελή και στην νέα άτυπη καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Ελένη Κοντιζά η φετινή βλάβη που προκάλεσαν να είναι αναστρέψιμη».

Συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών και παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη

Το πρόγραμμα του 2ου Mykonos Art Festival ξεκινά την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 με δύο σπουδαίες και χαρισματικές ερμηνεύτριες. Η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου θα παρουσιάσουν στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Μυκόνου τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, αλλά και αγαπημένα τραγούδια – σταθμούς σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Πλαισιώνονται από πολυμελή ορχήστρα, αποτελούμενη από εξαίρετους μουσικούς.

Την παραμονή της Παναγίας (14/08), το ξεχωριστό δίδυμο Droulias Brothers θα ξεσηκώσει με το κέφι του την Άνω Μερά.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Διονύσης Τσακνής και ο Λάκης Παπαδόπουλος, τρεις καλλιτέχνες με μεγάλη εμπειρία στο τραγούδι και τις μουσικές σκηνές έρχονται στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Μυκόνου, στις 16 Αυγούστου 2019, για μια μουσική διαδραστική παράσταση.

Στις 22/08 (9μερα της Παναγίας) θα πραγματοποιηθεί νησιώτικη βραδιά στην Πλατεία Άνω Μεράς με τους Αποσπερίτες. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του νησιού.

Ένα πρόγραμμα γεμάτο από τις μεγάλες τους επιτυχίες, αλλά και από τραγούδια που αγαπούν οι ίδιοι, θα παρουσιάσουν στις 31 Αυγούστου 2019 στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Μυκόνου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας.

Τον πατέρα του βαλς, τον Γιόχαν Στράους και την υπέροχη μουσική του θα συστήσει στους μικρούς φίλους η παιδική παράσταση «Το Βαλς με τα παραμύθια» της Κάρμεν Ρουγγέρη, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Π.Α.Κ.Ο «Γ. Αξιώτης».

Παράλληλα, το MykonosArtFestival σε συνδιοργάνωση με την ΚΔΕΠΠΑΜ  παρουσιάζει την έκθεση του Βασίλη Καβουρίδη «Au bord de l’eau», στον επιβατικό σταθμό στο παλιό λιμάνι που έχει μεταμορφωθεί σε έναν εικαστικό χώρο τέχνης.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.