Έξι συναρπαστικά εργαστήρια έρχονται μαζί με το Animasyros 12 τον προσεχή Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Δημιουργία ταινιών animation και διασκεδαστικών flipbooks

Με έμπνευση από την αξεπέραστη τέχνη του Αλέξη Ακριθάκη, τη μουσική κληρονομιά του ρεμπέτικου, τις μυστικές συνταγές της ζαχαροπλαστικής και φυσικά, την προστασία του περιβάλλοντος, μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες στα φετινά εργαστήρια του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros» θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, υπό την καθοδήγηση κορυφαίων δημιουργών και εκπαιδευτών.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και όλες οι ταινίες animation που θα δημιουργηθούν, θα προβληθούν στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

Οι εγγραφές στα έξι εργαστήρια του Animasyros 12, που συνδιοργανώνονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα διαρκέσουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ διεξαχθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Το ταξίδι των μικροπλαστικών

Ένα σενάριο για το ταξίδι του πλαστικού από τη στιγμή που κάποιος το πετάει μέχρι να καταλήξει και πάλι στο στομάχι μας θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του εργαστηρίου «A Microplastic journey». Το εργαστήρι με εκπαιδευτή τον Animation Director, Motion Graphics Designer & Animator Φωκίωνα Ξένο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την Aegean Rebreath.

Ως δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων, o Φωκίων Ξένος ενδιαφέρεται να δημιουργεί παιχνιδιάρικες και τολμηρές ιστορίες που μπορούν να ειπωθούν μόνο μέσα από το animation. Με ιδιαίτερη έμφαση στο χρώμα και το σχήμα, επιδιώκει να συνδυάσει πρακτικές και ψηφιακές τεχνικές για τη δημιουργία μοναδικών αναδυόμενων εικόνων. Είναι κάτοχος πτυχίου Γραφιστικής και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Αθήνας και μεταπτυχιακού τίτλου στη σκηνοθεσία κινουμένων σχεδίων της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική Stop Motion Animation with Materials / Pixilation.

Ανιμάροντας την τέχνη του Αλέξη Ακριθάκη

​Με τεχνική stop-motion και βασικό υλικό την πλαστελίνη, φοιτητές και ενήλικες θα δημιουργήσουν μία ταινία, βασισμένη στην τεχνοτροπία (στυλ) του Έλληνα ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε μικρές ομάδες προκειμένου για να διηγηθούν, να σμιλέψουν και να ζωντανέψουν με τη μορφή κινουμένων σχεδίων μια ταινία μικρού μήκους. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τις δημιουργίες τους από πηλό καθώς και ένα αντίγραφο της ταινίας που θα δημιουργηθεί από το εργαστήριο.

Ο εκπαιδευτής Dan Richards έκανε τα πρώτα βήματα στo χώρο των κινούμενων σχεδίων κάπου μεταξύ του γκαράζ του πατέρα του και στο δωμάτιο του. Ο Dan είχε πάντα πάθος και περιέργεια για το stop-motion, που τον οδήγησε να ξεκινήσει την εταιρεία A + C Studios. Έχοντας αποφοιτήσει από τη Σχολή Animation του Μπρίστολ και έχοντας εργαστεί στο Aardman, ο Dan ανέπτυξε σχολαστικές δεξιότητες ως δημιουργός μοντέλων και εκπαιδευτής του stop-motion. Η A + C συνεργάζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία με διάσημα brands παγκοσμίου εμβέλειας όπως η British Airways, η American Express, το LEGO και το Trivago, αφήνοντας το αποτύπωμα της σε κάθε δημιουργία.

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.  

Κινείται

Παιδιά δημοτικού έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό εργαστήρι με θέμα τη γνωριμία με ένα σκίτσο, τα πρώτα του βήματα σε ένα κομμάτι χαρτί και τη διαδρομή του, μέσω της δημιουργίας ενός μοναδικού flip book. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί (18-20/09) στην Έπαυλη Τσιροπινά από τον Γιάννη Ξαγοράρη.

Ήδη από τα πρώτα παιδικά του χρόνια, ο Συριανός γελοιογράφος και σκιτσογράφος άφησε να φανούν χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς του πάνω σε θρανία, τοίχους και λοιπούς κοινόχρηστους και μη χώρους, με ανταμοιβή το ανελέητο κατσάδιασμα και ενίοτε ράπισμα…. Τα χρόνια πέρασαν, τα θρανία έγιναν σχεδιαστήρια, οι τοίχοι έγιναν χαρτί, το μεράκι έγινε μαύρη σινική μελάνη και, ως εκ θαύματος, οι λοιπές ευγενείς αντιδράσεις του περίγυρου έγιναν χρώμα... Από το 1992 συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, κάνει διαφημιστικά έντυπα, δημιουργεί λογότυπα, εικονογραφεί παραμύθια και έχει συμμετάσχει σε πολλές (150+) διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς γελοιογραφίας έχοντας αποκομίσει αρκετές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γελοιογράφων, της FECO Hellas Group Levadia και του Συλλόγου Φίλων Γελοιογραφίας (Σ.Φ.Γελ).

Ρεμπετόγατες

​Μια συμμορία γάτων απολαμβάνει τη μουσική και την παρέα όταν ξαφνικά το καλό κλίμα διακόπτεται από μια αστυνομία σκύλων που παραβιάζει το μουσικό τους χώρο…

Αυτά τα ενδιαφέροντα θα συμβούν στο πλαίσιο του εργαστηρίου για μαθητές δημοτικού «Rebeticats» με τον Τόμας Κούνστλερ, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου. Θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική Claymation Stop-motion animation.

Ο Thomas Kunstler είναι Ιταλός κινηματογραφιστής που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή Παραγωγής Κινηματογράφου του UCA, Farnham (Η.Β.) το 2015 με ειδικότητα στη Σκηνοθεσία και Παραγωγή Ντοκιμαντέρ. Ο Τόμας ασχολείται με την τεχνική του stop motion ήδη από τα 14 του χρόνια ενώ από το 2015 έχει σκηνοθετήσει και κάνει την παραγωγή δυο ταινιών μικρού μήκους stop motion: το «Ρεμπέτικο» και το «Δεν λες κουβέντα». Αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω στην ταινία «Μάρκος»: μια ταινία κινουμένων σχεδίων σε stop motion σχετικά με τη ζωή του ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη.

Ανιμάρω κουλουράκια με τα δυο χεράκια

Πώς φτιάχνονται τα κουλουράκια; Γιατί η ζύμη μοιάζει τόσο πολύ με...πλαστελίνη; Το διήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας «Animating the cookies» και η εκπαιδεύτριά του Μαργαρίτα Σιμοπούλου καλούν μέλη του ΚΑΠΗ στην Πινακοθήκη Κυκλάδων για να γίνουν πάλι παιδιά. Με την τεχνική του Clay Animation, οι συμμετέχοντες θα ζωντανέψουν τα απολαυστικά κουλουράκια της γιαγιάς και θα ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς. Ποια είναι όμως η μυστική συνταγή; Λίγη πλαστελίνη, μισό κιλό μαρκαδόροι και μια πρέζα χρωματιστό κομφετί.

​Η Μαργαρίτα Σιμοπούλου είναι πτυχιούχος του τμήματος της Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με εξειδίκευση στο animation. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρίες στον τομέα της γραφιστικής και του animation καθώς και με πολιτιστικούς οργανισμούς (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α).Έχει δημιουργήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους (Η ζωή ένα μολύβι, Seed, Buton-off) οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας. Η ταινία "Η ζωή ένα μολύβι" διακρίθηκε με 1ο Βραβείο στην κατηγορία του Ελληνικού Διαγωνιστικού στο Athens Animfest το 2013. Ως εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς (Καρπός, Children's Art Studio, Exile Room).

Φροντίζω το περιβάλλον

Η ρύπανση του περιβάλλοντος μας επηρεάζει όλους, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε. Τι κάνουμε εμείς για αυτό; Πώς προστατεύουμε το περιβάλλον; Ήρωές μας: ένα πουλί, ένα ψάρι, ένα δέντρο. Θα τους δώσουμε ζωή και κίνηση για να μας πουν την ιστορία τους. Μέσα από το γεμάτο χρώματα και σχέδια εργαστήρι «Care for the environment», μέλη του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν και τα ίδια στην προστασία αυτών των ηρώων.

Στο εργαστήρι θα διδάξει η animator στην εταιρεία παραγωγής Lokey και εκπαιδευτικός στον όμιλο animation της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, Έλενα Παυλάκη. Κατά την ερευνητική της εργασία με τίτλο «Η συμβολή του animation σε παιδιά με αυτισμό», η κ. Παυλάκη ήρθε σε επαφή με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, επισκέφτηκε ειδικά σχολεία, και συμμετείχε ως βοηθός σε εργαστήρια animation για παιδιά σε αυτό το φάσμα. Τέλος, πραγματοποίησε πειράματα σε ειδικές τάξεις και ολοκλήρωσε την διπλωματική της εργασία, ένα animated λεξικό ρημάτων για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, με τίτλο «Ο Ορέστης μαθαίνει τα ρήματα». Το εργαστήρι θα διεξαχθεί το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου 2019, στην Παιδική Βιβλιοθήκη.