Διαδραστική βιντεοπροβολή με τη μέθοδο χαρτογράφησης προβολής στον Αρχαιολογικό Χώρο Κάτω Μύλων Μυκόνου

Στο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού

  • Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2019 - 06:15

Οι Ανεμόμυλοι της Χώρας Μυκόνου, ένα από τα πιο γνωστά κυκλαδίτικα τοπόσημα, πήραν ζωή μέσα από το έργο «Μνήμη» της εικαστικού Νάντιας Σκορδοπούλου σε μία ολονύκτια προβολή στις 15 Αυγούστου 2019, που απέσπασε ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια από πλήθος επισκεπτών.

Η in situ καλλιτεχνική εγκατάσταση, η οποία μεταμόρφωσε το τοπίο προσωρινά, με τη μέθοδο του 3Dmapping σε ένα καμβά διανοητικού κόσμου, παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Μνήμη, αντιπαραθέτοντας την ψηφιακή κινούμενη εικόνα μέσα στη φυσική, διερεύνησε τον μετασχηματισμό του σύγχρονου περιβάλλοντός και την μετατόπισή του από το υλικό στο «άυλο». Μία μετατόπιση αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας που επηρεάζει τόσο το φυσικό - αστικό τοπίο όσο και την ανθρώπινη επικοινωνία και συμπεριφορά.

Οι φωτεινές, έγχρωμες εικόνες των βιντεο-προβολών της εγκατάστασης, δημιούργησαν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της απομόνωσης και της απόλυτης συνδεσιμότητας. Ενώ λέξεις - προτάσεις έμοιαζαν να ανακτώνται από μία κοινή μνήμη.

Παράλληλα, η Μνήμη αναζήτησε την αρχική ταυτότητα των ίδιων των μνημείων που αποτελούν το εικαστικό μέσο, προβάλλοντας εικόνες από το παρελθόν τους και υπογραμμίζοντας ότι η ίδια τους η ύπαρξη αποτελεί πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της μνήμης του τόπου.

Τέλος, η Μνήμη αναφέρεται στην μνήμη των ψηφιακών δεδομένων, μία νέα συνήθεια όπου η ζωή, οι σκέψεις και οι εμπειρίες των ανθρώπων καταγράφονται στη μνήμη των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, ενώ στη συνέχεια αναβιώνονται μέσα από την ψηφιακή τους μορφή, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να δημιουργούνται “κατασκευασμένες εμπειρίες” και ταυτότητες.