Εμπλουτισμός της συλλογής μουσικών οργάνων της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και έναρξη των εγγραφών για τη νέα σεζόν

Σταθερός βηματισμός εξέλιξης

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει μέρα με τη μέρα η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία φαίνεται πως μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν, έχει ανακτήσει τόσο τον βηματισμό της, όσο και την πρωταγωνιστική θέση της στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Τα γκρίζα σύννεφα που σκέπαζαν πριν από λίγα χρόνια τη δομή, σταδιακά διαλύθηκαν χάρη στις αλλεπάλληλες και φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου, η αρχιμουσικός Alice Labarche, η οποία ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά της έπειτα από αποχή ενός έτους και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σύρου.

Η κρίση ξεπεράστηκε χάρη στη συνεργασία

Σε σχετικό μήνυμά της, η πρώην Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν χάρη στην αγαστή συνεργασία όλων των πλευρών, αλλά και στη νέα εποχή της ιστορικής Φιλαρμονικής, η οποία φέτος γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της.

«Η Φιλαρμονική μας, αυτά τα χρόνια, πέρασε μεγάλη κρίση στη λειτουργία της, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής της από μόνιμο προσωπικό, καθώς το κεντρικό κράτος τα τελευταία χρόνια «πάγωσε» τις προσλήψεις. Μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία, ως Τμήμα Πολιτισμού, είχαμε δίπλα μας ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική και κυρίως τη Φιλαρμονική, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά της στην πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου.

Νιώθω έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική, διότι μέσω της συνεργασίας μας καταφέραμε να ξεπεράσουμε - εν μέρει τουλάχιστον - σημαντικά προβλήματα ως προς τη λειτουργία της Φιλαρμονικής και κυρίως ως προς τη διεξαγωγή των μαθημάτων, που ήταν και ο πρωταρχικός μας στόχος».

Πολύτιμη υποστήριξη

Η κ. Μενδρινού υπογράμμισε επίσης την πολύτιμη και καθοριστική συμπαράσταση της κ. Δέσποινας Παρασκευαΐδου, μέσω ευγενικών χορηγιών της προς τον Δήμο, εδώ και τέσσερα συναπτά έτη.  

«Αξίζει να αναφέρουμε πως η ίδια είχε αναλάβει την πληρωμή του Αρχιμουσικού (Βύρωνα Γουδέλη) για το έτος 2016-2017, την αγορά πιάνου, βάσης και ηχείων για τις ανάγκες της Φιλαρμονικής και πρόσφατα την αγορά μουσικών οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τα μέλη της Φιλαρμονικής μας, διότι η συμμετοχή χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται. Η τελευταία χορηγία των 5.000 ευρώ της 20ης Αυγούστου 2019 θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου της Φιλαρμονικής μας. Τα μουσικά όργανα θα έρθουν στην κυριότητα του Δήμου μέσω του Συλλόγου Φίλων Μουσικής. Η συμβολή της κ. Δέσποινας Παρασκευαΐδου, ειδικά στη Φιλαρμονική του Δήμου μας, και γενικότερα στον Πολιτισμό του τόπου μας όλα αυτά τα χρόνια είναι αξιέπαινη και αποτελεί παράδειγμα προσφοράς και ανιδιοτέλειας».

Μεγάλη ανάγκη για κρουστά

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η αρχιμουσικός Alice Labarche κατέστησε γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος του προσφερόμενου ποσού θα διατεθεί για την αγορά ξυλοφώνου, ύψους περίπου 3.000 ευρώ, δεδομένης της ανάγκης της Ορχήστρας για κρουστά μουσικά όργανα.

«Δυστυχώς, τα κρουστά που χρειαζόμαστε για συναυλίες είναι πάρα πολύ ακριβά και ούτε με 5.000 ευρώ δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε. Ωστόσο, χαιρόμαστε πάρα πολύ, που μέσω αυτής της δωρεάς μας δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουμε ένα επαγγελματικό ξυλόφωνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η μαέστρος. Τόνισε μάλιστα, πως πρόκειται για ένα όργανο που λόγω του βάρους του υψηλού κόστους του, δύσκολα ένα παιδί θα αγοράσει για να μπορεί να μελετά στο σπίτι του. «Αυτό θα μας βοηθήσει τόσο στις συναυλίες, όσο και στην εκπαίδευση των παιδιών με τα οποία προχωράμε γρήγορα την εκμάθηση των κρουστών με νότες. Μέχρι σήμερα, δουλεύαμε με ένα χειροποίητο μεταλλόφωνο, το οποίο όμως παρουσιάζει κάποια προβλήματα που δεν μου επιτρέπει να βελτιώσω την τεχνική των παιδιών, ώστε πχ. να παίξουν με τέσσερις μπαγκέτες (δύο σε κάθε χέρι). Είναι πολύ καλό όργανο, ωστόσο μπλοκάρει την εξέλιξη των μαθητών. Με την αγορά του ξυλοφώνου, τα παιδιά ουσιαστικά θα μπορέσουν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο και να παίξουν πολύ πιο αυτόνομα», πρόσθεσε η κ. Labarche. Το δεύτερο όργανο το οποίο θα αγοράσει η Φιλαρμονική δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της δομής, τα δύο πρώτα χρόνια η Φιλαρμονική δανείζει στους μαθητές της όργανα, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη μελέτη στο σπίτι. Μόλις συμπληρωθεί το διάστημα, τα παιδιά που επιθυμούν να συνεχίσουν, μπορούν να αγοράσουν το δικό τους όργανο με το οποίο πλέον έχουν εξοικειωθεί. Οι μαθητές υποχρεούνται να προσέχουν το όργανο που έχουν αναλάβει, να το συντηρούν και να το παραδίδουν σε καλή κατάσταση. «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα όργανα είναι πιασμένα», σημείωσε η αρχιμουσικός.

Αντίστροφη μέτρηση για την καινούρια χρονιά

Τα μαθήματα της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουν από 15/09/2019 για τους παλαιούς μαθητές και 15/10/2019 για τους νέους μαθητές στα παρακάτω μουσικά όργανα: τούμπα φλάουτο, τρομπόνι, κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, κόρνο, κρουστά.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά στο politismos@syros-ermoupolis.gr.

Για νέες και νέους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να επιλέξουν μουσικό όργανο, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την αρχιμουσικό Alice Labarche στο τηλ. 6985763768.

Οι εγγραφές στη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα διαρκέσουν από 2 έως 27 Σεπτεμβρίου 2019. Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Μενδρινού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει στο μήνυμά της την αρχιμουσικό Αλίς Λαμπάρς και τους μουσικούς για την αγάπη και αφοσίωση τους, διότι αναβαθμίζουν συνεχώς με τη σκληρή δουλειά και την αγάπη τους τόσο το καλλιτεχνικό επίπεδο της ιστορικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας όσο και την καλλιτεχνική παιδεία των παιδιών.