Το Animasyros δίνει ταξιδεύει και φέτος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έχοντας στις αποσκευές του δύο σημαντικά εθνικά αφιερώματα

Προβολέας στη Σουηδία και το Αζερμπαϊτζάν

Περισσότερες από 2.500 υποβολές από όλο τον κόσμο έλαβε η φετινή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, η οποία θα διεξαχθεί από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Το θέμα του Animasyros 12 «Animagreen» φέρνει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Πέρα από το σχετικό αφιέρωμα, ταινίες με κεντρική θεματολογία το περιβάλλον βρίσκονται σε όλες τις κατηγορίες του φεστιβάλ, χωρίς φυσικά να παραλειφθούν πολυβραβευμένες ταινίες που έχουν συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το Αννεσί, τις Κάννες, το Σάντανς, κ.ά.

Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση θα έχουν, όπως κάθε χρόνο, τα αφιερώματα του Animasyros στην παραγωγή animation άλλων χωρών.

Έξι επιλεγμένες ταινίες από τη Σουηδία

Πρώτη τιμώμενη χώρα είναι η Σουηδία, έργα της οποίας υπήρξαν από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» στο πρόγραμμα του Animasyros από την ίδρυσή του. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα και το Σουηδικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Τη χαρά της για τη συνεχή εξέλιξη του φεστιβάλ, το οποίο θεωρείται σήμερα ένα σημαντικό ετήσιο γεγονός για τη διεθνή κοινότητα animation, εκφράζει η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα κ. Charlotte Sammelin.

Στον χαιρετισμό της, η ίδια σημειώνει πως το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου αναγνωρίζει ότι στο πλαίσιο του animation, στις διάφορες μορφές του, συντελείται κάτι εξαιρετικά καινοτόμο στην εξέλιξη του φιλμ ως οπτικό μέσο. Με την πρωτοβουλία «Κινηματογράφος στα σχολεία», το Ινστιτούτο Κινηματογράφου υποστηρίζει την κινηματογραφική εκπαίδευση σε σχολεία και δήμους σε όλη τη Σουηδία με στόχο να προσφέρει ποιοτικές κινηματογραφικές εμπειρίες σε παιδιά και νέους. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα μπορούν να μεταμορφώσουν την κοινωνία.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «Προβολέας στη Σουηδία» θα προβληθούν συνολικά έξι ταινίες.

«Όλα τα αγαπημένα ζωάκια»

Μια καλοκαιρινή μέρα, κάποια παιδιά έστησαν μια επιχείρηση με το όνομα Κηδείες Α.Ε. Ήθελαν να βοηθήσουν όλα τα φτωχά νεκρά ζώα στον κόσμο. Η Εsther έσκαβε, εγώ έγραψα τα ποιήματα και ο Puttie, ο μικρός αδελφός της Esther, έκλαιγε.  Πρόκειται για μια γοητευτική και εντελώς ασυνήθιστη ιστορία φαντασίας για τρία παιδιά που αντιμετωπίζουν τον θάνατο. Η ταινία βασίζεται στο γνωστό βιβλίο των Ulf Nilsson και Eva Eriksson.

«Όνειρα από τον ωκεανό»

Μια γυναίκα με ροζ νυχτικό κινείται σε ένα σπίτι με πέντε δωμάτια.  Κάνει ντους, βλέπει τηλεόραση, κοιμάται, ξυπνάει για ένα φλιτζάνι τσάι κι ένα τσιγάρο, ταΐζει τη γάτα, μα σε κάθε δωμάτιο εμφανίζεται ξαφνικά, μέσα από τις σκιές, μια μυστηριώδης μαυροντυμένη φιγούρα χωρίς πρόσωπο. Η γυναίκα δέχεται βίαιες επιθέσεις ξανά και ξανά, όμως συνεχίζει να πηγαίνει στο επόμενο δωμάτιο, σαν να μην συμβαίνει τίποτε...

«Margot»

Μια ταινία - ντοκιμαντέρ για την Margot που εργάστηκε ως νοσοκόμα σε διάφορα μέρη της Αφρικής από το 1958 έως το 1978. Κάθε εβδομάδα έγραφε ένα γράμμα στους γονείς της και αυτά τα γράμματα αφηγούνται την ιστορία της ζωής της.

«Η Μαίρη και το Τέρας»

Το μόνο πράγμα που αρέσει περισσότερο στη Μαίρη από το να γράφει, είναι να ονειροπολεί. Οι φαντασιώσεις της πολλές φορές είναι πολύ ζωντανές και πολλές φορές αποκαλύπτουν το τέρας της... Η μικρή Μαίρη ζει στο Λονδίνο με την οικογένειά της, της αρέσει να φαντάζεται πως ζει μεγάλες περιπέτειες μαζί με τον Πέρσι, τον καλύτερό της φίλο. Η φαντασία της μας ταξιδεύει σε μια νύχτα με καταιγίδες στη Βίλα Diodati, όπου ζει ο Λόρδος Μπάιρον. Η Μαίρη προσπαθεί να μας πείσει για το πόσο ατρόμητη είναι, μα καθώς επιστρέφει σπίτι, τα πράγματα ανατρέπονται... Η ταινία βασίζεται στην έρευνα της σκηνοθέτιδος για τη Μαίρη Σέλλεϋ.

«Μπερδέματα»

Μια ταινία γεμάτη πολύχρωμες ανατροπές και μια γυναίκα που ψάχνει αδιέξοδο.

«Stink-a-boo»

Μια οικογένεια κάθεται στο πάρκο. Η μαμά ταΐζει τα πουλιά και ο μπαμπάς παίζει peek-a-boo με το μωρό. Ξαφνικά το μωρό αρχίζει να κλαίει. Θα μπορέσει ο μπαμπάς να το ηρεμήσει και να γίνει ξανά χαρούμενο;

Αζερμπαϊτζάν: 50 χρόνια animation

Με αφορμή τα 50 χρόνια δημιουργίας ταινιών ανιμέισον του Αζερμπαϊτζάν, το Διεθνές Φεστιβάλ Ανιμέισον του Μπακού ANIMAFILM, φέρνει στο Animasyros 12  ένα επετειακό πρόγραμμα με επτά από τις πιο σημαντικές ταινίες κινουμένων σχεδίων της χώρας, από το 1969 μέχρι σήμερα.

Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μια πλούσια και μοναδική παράδοση στα κινούμενα σχέδια, οι ρίζες της οποίας φτάνουν πίσω στις αρχές του 1930. Η πρώτη ταινία ανιμέισον για παιδιά, το Jirtdan, γυρίστηκε το 1969 και ώθησε την παραγωγή ταινιών κινούμενων σχεδίων στη χώρα, η οποία διήρκησε μέχρι την  κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Αν και η σύγχρονη παραγωγή ανιμέισον στο Αζερμπαϊτζάν περνά βαθιά κρίση, εντούτοις υπάρχουν νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες και παραγωγοί που αισιοδοξούν να αλλάξουν το σκηνικό. 

To αφιέρωμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και το Διεθνές Φεστιβάλ Ανιμέισον του Μπακού ANIMAFILM και περιλαμβάνει επτά ταινίες.

«JIRTDAN»

Ο Jirtdan, δημοφιλής ήρωας των παιδικών παραμυθιών του Αζερμπαϊτζάν, παλεύει με το τέρας Div. Η ταινία, με αισθητική των μοτίβο στα παραδοσιακά χαλιά, θεωρούνταν χαμένη για χρόνια και προβλήθηκε σε ψηφιακή επανέκδοση το 2018  στο 1ο  ANIMAFILM, στο Μπακού.

«Ο Κύριος Σκαθάρης και η Κυρία Ποντικίνα»

Γνωστή ως Tig-Tig Khanim, είναι η πιο δημοφιλής ταινία ανιμέισον για μικρούς και μεγάλους. Αφηγείται την ιστορία ενός μοναχικού σκαθαριού που ψάχνει να βρει έναν φίλο.  Με παραδοσιακή μουσική του Αζερμπαϊτζάν και τις χαρακτηριστικές μινιατούρες της Ανατολής.

«Ο Γιγάντιος Jirtdan»

Άλλη μία animated περιπέτεια του αγαπημένου ήρωα Jirtdan, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στην μοναδική τεχνική και την ιδιαίτερη αφήγηση, με επιρροές από τον γνωστό αζέρο σκηνοθέτη και animator Elchin Hami Akhundov. Μεταφράστηκε από τα ρωσικά στα αζέρικα το 2018, ειδικά για την προβολή του στο 1ο ANIMAFILM.

«Μητέρα πάνω στο δέντρο»

Η σκηνοθέτης Frangiz Kurbanova, μια από τις ελάχιστες γυναίκες στο χώρο του ανιμέισον, έχει διακριθεί για τη μοναδική της οπτική. Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα στην Πράγα, μας ταξιδεύει στον φανταστικό κόσμο ενός μικρού, άτακτου κοριτσιού.

«Αφοσίωση»

Με έντονες επιρροές από τον Andrey Tarkovsky και τον γνωστό ρώσο animator Yuri Norshteyn, καθώς και από τον αζέρο μυστικιστή ποιητή Huseyn Javid, η ταινία σκιαγραφεί τον ψυχισμό, τα συναισθήματα και τους λογισμούς ενός ανθρώπου που η μοίρα τον έστειλε μακριά από την πατρίδα του. Εχει προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Oberhauzen, Klermon-Ferran κλπ) ενώ κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ ανιμέισον της Ρωσίας ΚRΟΚ.

«Ο τσακωμός των φρούτων»

Μια ανιμέισον απόδοση του ποιήματος του διάσημου αζέρου ποιητή του 16ου αιώνα Muhammad Fuzuli. Διάφορα φρούτα φιλονικούν πάνω σε ένα δέντρο για το ποιος θα είναι ο shah (ο Βασιλιάς). Μέσα από την οριεντάλ αισθητική της μινιατούρας, η ταινία κάνει έντονες αναφορές στην σκληρή περίοδο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης.

«Συνοχή»

Ένα ποιητικό βίντεο πειραματικού ανιμέισον, καρπός της συνεργασίας του σκηνοθέτη Samir Salahov με τον ποιητή Nijat Mamedov. Βραβείο καλύτερης ταινίας ανιμέισον μικρού μήκους το 2018, στο 1ο ANIMAFILM.

Ετικέτες: