Η μεγάλη οικογένεια του Animasyros σκόρπισε αγάπη και δημιουργία στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 12η συνεχή χρονιά

Το Φεστιβάλ που έγινε λατρεία

  • Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:15

Στον μαγικό κόσμο της εμψύχωσης ταξίδεψαν για δωδέκατη χρονιά κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων “Animasyros”.

Για πέντε ημέρες, οι φίλοι του φημισμένου φεστιβάλ που φέτος μας συστήθηκε ως «AnimaGreen» με θεματική αφιερωμένη στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περισσότερες από 200 ταινίες σε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα.

Το πρόγραμμά του περιελάμβανε προβολές ευαισθητοποίησης, αφιερώματα, παρουσιάσεις και εκθέσεις. Για μία ακόμη φορά, πρωτεύοντα ρόλο είχε η κοινωνική διάσταση του φεστιβάλ, καθώς το μήνυμα που μεταδίδει είναι ότι η εντυπωσιακή τέχνη της εμψύχωσης προσφέρεται για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθησαν εκπαιδευτικά εργαστήρια υπό τον συντονισμό διακεκριμένων animator από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προσπάθησαν να μυήσουν στην τέχνη της εμψύχωσης άτομα τις τρίτης ηλικίας, άτομα με αναπηρία, παιδιά, εφήβους, αλλά και όλη την οικογένεια.

Επιπλέον, η Αγορά, η ετήσια συνάντηση κορυφαίων επαγγελματιών του παγκόσμιου animation προσέφερε την ευκαιρία σε νέους υποσχόμενους δημιουργούς να αποκτήσουν δυνατότητα και πρόσβαση για επαγγελματική δικτύωση και για δημιουργία συνεργειών και συνεργασιών.

Συλλογική προσπάθεια - υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα

Η επίσημη πρεμιέρα του Animasyros 12 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αλίκης Λεονταρίτη και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλωματικών αποστολών, της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και θεσμικών φορέων.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στηρίζουν το θεσμό από την ίδρυσή του, καθώς και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα που για ακόμα μία χρονιά υπήρξε συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ. Επιπλέον, καλωσόρισε τον νέο πολύτιμο υποστηρικτή του Animasyros, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (EKOME).

Θαυμαστής και ένθερμος υποστηρικτής του Animasyros, ενός Φεστιβάλ που έχει συνδέσει πολιτιστικά το όνομά του με τον μήνα Σεπτέμβριο στην πόλη του Ερμή και που αγκαλιάζει στοργικά όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες,  δήλωσε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους συνδιοργάνωνες, τους συνεργάτες, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες, τους διαγωνιζόμενους και τους εθελοντές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε -για μια ακόμα φορά- να απολαύσουμε ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Εντυπωσιακή και «κελαηδιστή» έναρξη

Τέλος, ο κ. Καραμητσάνης κάλεσε στην σκηνή την Κατερίνα Πετσατώδη, Διευθύντρια Σκηνής της ΕΛΣ και σκηνοθέτη της animated opera, «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος, η ολοκληρωμένη βερσιόν της οποίας παρουσιάστηκε στην έναρξη της 12ης διοργάνωσης.

 Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε επιτέλους εδώ. Πριν 5 με 6 χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια να ενωθεί το animation με την όπερα μέσα από τη συνεργασία του Animasyros με την ΕΛΣ. Το μεγάλο όνειρο και των δύο φορέων ήταν να γίνει μία κανονική παράσταση και όχι μόνο αποσπάσματα έργων. Έτσι πριν δύο  χρόνια, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, μου πρότεινε να αναλάβω αυτό το έργο, λέγοντας μου ότι ίσως με ενδιαφέρει. Έτσι, ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε με την ανιμέιτορ Ειρήνη Βιανέλλη και την σκηνογράφο μας Ευαγγελία Θεριανού κάνοντας κάτι για το οποίο δεν είχαμε ιδέα πως γίνεται μέχρι να το δούμε να παίρνει μορφή στις πρόβες. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 40 παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, μία παρουσίαση στην Κρήτη και από το χειμώνα μετακομίζουμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από τις 20 Οκτωβρίου 2019 και για 10 παραστάσεις. Και ξεκινάμε περιοδεία γιατί θεωρούμε πως η συγκεκριμένη παράσταση είναι όσο animation και όσο όπερα πρέπει, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο σε όλους. Έτσι, ερχόμαστε στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης για να παρουσιάσουμε μία νέα βερσιόν του έργου.» 

Tο κοινό απόλαυσε για πρώτη φορά το έργο της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος “Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα”, ένα συγκινητικό μουσικό παραμύθι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ερμήνευσαν οι: Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας, Νίκη Χαζιράκη. Αφήγηση: Μαρία Σκουλά.

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών αλλά και των μεγάλων με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

Η βραδιά έληξε με το καθιερωμένο πάρτι του Φεστιβάλ στον κήπο του θεάτρου Απόλλων.

Ετικέτες: