Ερευνητικό εργαστήρι θεάτρου για εφήβους στις Κυκλάδες από τους nomades artcore με έμφαση στην ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου

Η έννοια του Συνόλου και του αποκλεισμού

Τόσο η ατομικότητα όσο και το συλλογικό πνεύμα θα φωτιστούν μέσα από ένα εβδομαδιαίο θεατρικό σεμινάριο που ξεκινάει τον επόμενο μήνα στις Μικρές Κυκλάδες, τη Νάξο και την Αμοργό.

Το ερευνητικό εργαστήριο θεάτρου με θέμα το «Σύνολο» θα διεξαχθεί από τους nomades artcore, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και σχολεία των νησιών. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πως μπορεί να συνυπάρξει ένα πλήθος; Τι είναι αυτό που το κάνει σύνολο; Ποιοι είναι οι ενωτικοί δεσμοί που το συγκροτούν και τι μπορεί να το διασπάσει; Η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου πάντοτε ισχυρή όπως και η ανάγκη για διάκριση. Τι μας κάνει μάζα, τι δημιουργεί κατηγοριοποιήσεις και ετικέτες;

Μιλώντας για το σύνολο και τον αποκλεισμό, οι nomades artcore παίρνουν σαν καθρέπτη τηνγεωγραφική δομή των Κυκλάδων, όπου είναι ένα σύμπλεγμα, σύνολο νησιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που ταυτόχρονα το κάθε ένα έχει τις ιδιαιτερότητες του, με έντονες εναλλαγές ανάλογα με την εποχή.  Ένα μεγάλο πλήθος κόσμου διαπερνά αυτούς τους τόπους και έπειτα ακολουθεί η απομόνωση και οι ελλείψεις. Πως καταγράφονται όλα αυτά στις ορμητικές ανάγκες των εφήβων;

Μέσα από το θέατρο και το ομαδικό παιχνίδι, ο κάθε έφηβος θα ανακαλύψει κομμάτια τόσο του εαυτού του, όσο και των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν ρυθμικά, λεκτικά, σωματικά σύνολα, θα αυτοσχεδιάσουν πάνω σε έννοιες που αφορούν τον αποκλεισμό και την απομόνωση μέσω του αυτόματου θεάτρου, θα  συλλέξουν ιστορίες και μνήμες, θα φτιάξουν τον κοινό μας μύθο που μας κρατά δεμένους και θα αρχίσουν να συνθέτουν μια ιστορία με αυτά ως υλικό βάζοντας μουσικές και χρώματα που μας αρέσουν με στόχο μια παρουσίασή για τους κατοίκους του νησιού.

Αμοργός  - Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου-Λυκείου (8-12 Οκτωβρίου)

Κουφονήσι - Αίθουσα Πολιτισμού & Αθλητισμού «Ομάδα Αιγαίου’» (15-20 Οκτωβρίου)

Σχοινούσα - Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Νέων Σχοινούσας (22-27 Οκτωβρίου)

Δονούσα - Πνευματικό Κέντρο Σταυρού (5-10 Νοεμβρίου)

Νάξος - Κτίριο Σχολής Ουρσουλινών (12-17 Νοεμβρίου)

Οι ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου θα οριστούν σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα της κάθε περιοχής.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, του Δήμου Αμοργού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησίου ‘Κέρος’,  του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας ‘Ποσειδών’, του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας και της BLUE STAR FERRIES.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία nomades artcore, ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Με δεδομένο ότι η κοινωνία αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που μετατοπίζεται αέναα, η κίνηση, η παρατήρηση, η αλλαγή και η σύνθεση είναι τα εργαλεία των μελών στο δρόμο της δημιουργίας. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, οι ίδιοι αφουγκράζονται και εκφράζονται μέσα από καλλιτεχνικές διαδρομές. Στόχος τους είναι να γεμίσουν με νέες ζωές, να συνδεθούν με ανθρώπους και να δημιουργούν πυρήνες, που να μπορούν και μόνοι τους να υπάρχουν, να προτείνουν,  να εκφράζονται.

Μία από τις δράσεις των nomades artcore είναι η διεξαγωγή εργαστηρίων και σεμιναρίων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, μονοθεματικά, θεατρικά είτε βιωματικά με στόχο την έκφραση, την αυτοπαρατήρηση, την συνεργασία και την δημιουργία ομάδων ανά την Ελλάδα. Η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια συνθέτει τον δικό της κώδικα μέσα από τεχνικές του θεάτρου του καταπιεσμένου, του σωματικού θεάτρου, του θεάτρου της επινόησης και βιωματικών διαδικασιών.