Έναρξη εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης για τη γνωριμία των μαθητών με τη βιομηχανική ιστορία της Σύρου.

Εκπαίδευση & Πολιτισμός… εργαλεία πατριδογνωσίας

Ανοιχτές προς την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της Σύρου (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευόμενους, ομάδες φροντιστηρίων) θα είναι, για ένα ακόμη διδακτικό έτος, οι πόρτες του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.

Η πλούσια βιομηχανική ιστορία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα αποτελέσει και φέτος αντικείμενο μελέτης και περαιτέρω διερεύνησης για τα σχολεία του νησιού, που έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, αλλά και να υλοποιήσουν δραστηριότητες στον δεύτερο όροφο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει έως 25 άτομα.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που στεγάζεται στο Μουσείο, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις ανάλογα προς την ηλικία, την εκπαιδευτική βαθμίδα και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των επισκεπτών, στο πλαίσιο μιας βιομηχανικής πατριδογνωσίας . Μια τέτοια επίσκεψη είναι ένας πολύ καλός τρόπος γνωριμίας των νέων με την πλούσια βιομηχανική ιστορία που διαθέτει ο τόπος μας, καθώς και με σημαντικές πτυχές του πολιτισμού της. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Μουσικοί και Μουσική», στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων  της Φιλαρμονικής Σύρου, θα λειτουργεί έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Ανταπόκριση σε κάθε εκπαιδευτική ανάγκη

Για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιείται συνεννόηση μεταξύ του προσωπικού του Μουσείου και των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών.

«Οι εκπαιδευτικοί επικοινωνούν μαζί μας και μας εξηγούν τι έχουν στο μυαλό τους. Στην πρώτη μας συνάντηση τους παρέχουμε βιβλιογραφία και άλλα στοιχεία, στήνουμε από κοινού το πρόγραμμα και κάνουμε μία πρόβα. Σε δεύτερη φάση, ξαναβρισκόμαστε για να δούμε πώς έχει προχωρήσει η δουλειά μέσα στην πράξη και στη συνέχεια πραγματοποιείται η επίσκεψη των μαθητών», σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος. Καθίσταται γνωστό ότι σε περιπτώσεις παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες τηρούνται κατά γράμμα. «Πρακτικά έχει διαμορφωθεί μια πορεία, την οποία ακολουθούμε κάθε χρόνο. Ουσιαστικά δεν υπάρχει μπούσουλας. Έχει να κάνει με το τι αντιλαμβάνεται κάθε εκπαιδευτικός και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την πλευρά των παιδιών», πρόσθεσε ο υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου. 

Ποικίλες δράσεις για τους μικρούς Δημότες

Στις προσπάθειες αξιοποίησης των πολιτιστικών χώρων του Δήμου για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δήμου, αναφέρθηκε με τη σειρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη.

«Το Βιομηχανικό Μουσείο είναι, εκ των πραγμάτων, το σημείο αναφορά μας. Αυτό δε σημαίνει πως αν τα γραφεία μας στεγάζονταν στο Δημαρχιακό Μέγαρο, το Μουσείο δεν θα βρισκόταν σε μία από τις πρώτες βαθμίδες έγνοιας και δράσεων του Τμήματός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την πρόθεση αναβάθμισης της Μόνιμης Έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης με στόχο τη δημιουργία και εξέλιξης μιας εκπαιδευτικής «κυψέλης» στα πρότυπα εκείνης που λειτουργούσε, επί σειρά ετών, στο παρελθόν».

Επιπλέον, στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του 4ου Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπου οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσω της Τέχνης. Παράλληλα, τα μέλη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης θα δίνουν ραντεβού δύο φορές το μήνα στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιούνται δράσεις για τους φίλους της.

Ζωντανός χώρος με βασικό στόχο τη μάθηση

Καταλήγοντας, η κ. Λεονταρίτη αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της με τον κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας». Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρόπουλος υποστήριξε πως η συνεργασία είναι κάτι παραπάνω από άψογη, καθώς υπάρχει χημεία μεταξύ των δύο πλευρών. «Πιστεύω πως όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο, δεν υπάρχουν επιμέρους προσεγγίσεις. Μας ενδιαφέρει να δούμε πώς θα μείνει ζωντανό αυτός ο χώρος και με ποιον τρόπο θα κάνει τη δουλειά του, που είναι η μάθηση. Δεν έχει σημασία ποιος κάνει τι, αλλά το αποτέλεσμα που θα έχουμε. Αυτό που θέλουμε είναι ο κόσμος που θα περνάει απ’ έξω, να νιώθει την ανάγκη να κάνει μια παράκαμψη και να μπαίνει μέσα», υπογράμμισε ο υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου.

Για επισκέψεις και ξεναγήσεις, οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παροχή πληροφοριών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2281084762 & 6945499634.