Μνήμη Δημητρίου Σταυρόπουλου (1872-1919)
- Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2019 - 06:15
Αποσπάσματα από τη ζωή και το έργο του ανασκαφέα του «βόθρου καθάρσεως», Δημητρίου Σταυρόπουλου θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κτιρίου Ζερβουδάκη-Ιγγλέση στο Ματογιάννι Χώρας Μυκόνου.
Εκατό χρόνια από το θάνατό του πρώτου Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ελληνικού κράτους, τα δισέγγονά του, ο αρχιτέκτονας Ίων Σταυρόπουλος και η σκηνοθέτης-κοινωνιολόγος Αλεξάνδρα Σταυροπούλου θα μιλήσουν και θα προβάλουν σχετικό οπτικό υλικό.
Θα προηγηθεί εισήγηση από την Δήμητρα Νάζου, κοινωνική-ανθρωπολόγο (σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα ARCHAEOTOUR (Αρχαιολογία, Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες, ΓΓΕΤ/ ΕΛΙΔΕΚ/ Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της ΚΔΕΠΠΑΜ και του Δήμου Μυκόνου.
Ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν
«Όταν ξεκινούσαμε να διερευνήσουμε μια χρονική περίοδο στη ζωή του προπάππου μας μελετώντας τα επίσημα διαθέσιμα αρχεία, δε φανταζόμασταν πόσο γοητευτική μπορούσε να αποδειχθεί η εντρύφηση σε αυτά. Έτσι επεκταθήκαμε στο σύνολο της ζωής του συλλέγοντας μεθοδικά περί τα πεντακόσια έγγραφα και πλήθος ιστορικών φωτογραφιών (μιας, αδημοσίευτης μέχρι τώρα). Τελικά, η έρευνά μας εξελίχθηκε σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Χωρίς να διεκδικούμε την αυθεντικότητα στη δική μας ανάσυρση μιας προσωπικότητας από τη λήθη, ευχόμαστε το ταξίδι αυτό να συνεπάρει και σας σε μια εκδήλωση μνήμης, εκατό χρόνια από το θάνατό του φέτος», σημειώνουν ο Ίων Σταυρόπουλος και η Αλεξάνδρα Σταυροπούλου.
Σημειώνεται ότι, οι Αθηναίοι τον χειμώνα του 426/5 π.Χ, σύμφωνα με κάποιον χρησμό, προέβησαν στον καθαρμό της Δήλου. Δηλαδή ξέθαψαν όλους τους νεκρούς των Δηλίων και μετάφεραν τα οστά και τα κτερίσματα τους στο γειτονικό νησί της Ρήνειας. Και τα τοποθέτησαν σε ένα λάκκο, τον Βόθρο της Καθάρσεως. Ο πρώτος Έλληνας Έφορος Αρχαιοτήτων Δήλου/Μυκόνου (1898-1900) Δημήτριος Σταυρόπουλος εντόπισε, ανέσκαψε και έδωσε το όνομα στην απέραντη αυτή νεκρόπολη (γύρω από τον λάκκο βρέθηκαν και οι ταφές των Δηλίων). Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου κτίσθηκε το 1902, ειδικά για να στεγάσει τα ευρήματα από το "Βόθρο της Καθάρσεως" (αγγεία, επιτύμβιες στήλες και διάφορα μικροαντικείμενα), που προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για το νησί της Δήλου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Καλικαντζαροζαβολιές" αύριο το απόγευμα στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ
21 Δεκ. 2022 - 17:39 - Η ΚΔΕΠΠΑΜ καλωσορίζει τα Χριστούγεννα
15 Δεκ. 2022 - 13:20 - Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα από την Θεατρική Ομάδα Μυκόνου
2 Νοε. 2022 - 12:14 - Η Μύκονος εκπαιδεύει τους δημότες της σε τέχνες και τεχνικές
20 Οκτ. 2022 - 6:16 - Το νησί που μάγεψε τον κόσμο
2 Αυγ. 2021 - 6:15