Η χρήση της κούκλας ως εκπαιδευτικό και θεραπευτικό εργαλείο

Βήμα στην έκφραση των παιδιών

  • Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2019 - 06:15

Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του κουκλοθεάτρου, καθώς και οι δυνατότητες που αυτό προσφέρει στα παιδιά για να εκφράσουν σκέψεις, συναισθήματα, φόβους και ανησυχίες θα αναδειχθούν μέσα από το τρίμηνης διάρκειας Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας που θα λειτουργήσει από τις αρχές του νέου έτους στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης.

Υπεύθυνη του εργαστηρίου θα είναι η κουκλοπαίκτρια και κουκλοποιός Εύη Αρέστη, δημιουργός του Θεάτρου Κούκλας ΚουΚλουβάχατα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, που επιθυμούν να εντάξουν την κούκλα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ είναι ανοιχτό και σε όσους επαγγελματίας (θεραπευτές, ψυχολόγους, κ.τ.λ.), θα ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν ως θεραπευτικό εργαλείο στο χώρο εργασίας τους.

Σημαντικά οφέλη

Μέσα από τα μαθήματα θα φωτιστεί η αξία της κούκλας ως μέσου εξάσκησης της κριτικής σκέψης, της παρατηρητικότητας, της συγκέντρωσης και των κοινωνικών δεξιοτήτων τους,  καθώς και ως μέσου αλλαγής συμπεριφοράς και βελτίωσης της επικοινωνίας και της συνεργασίας μέσα στην τάξη.

Σημειώνεται δε, ότι η αξιοποίησή της συντελεί επίσης στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, στην καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητάς του και μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μάθηση.

Το παιδί ταυτίζεται με την κούκλα, τη μιμείται και με αυτόν τον τρόπο μπορεί πιο εύκολα να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του, και να αφομοιώσει τους ηθικούς κανόνες και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία ζει αλλά και να αναθεωρήσει στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εμψύχωση και στη δραματοποίηση. Μέσα από ασκήσεις, θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και μικρές ιστορίες, θα γίνει το “χτίσιμο” του χαρακτήρα της κάθε κούκλας και θα ξετυλιχθεί μπροστά μας ο κόσμος της. Θα διδαχθούν τεχνικές κίνησης, έκφρασης, ομιλίας, κατασκευής κούκλας.

Σημειώνεται ότι η Εύη Αρέστη έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε συναυλία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, στις εκδηλώσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ "Απάνω Μεριά», σε αφήγηση παραμυθιών για τη δημιουργία ακουστικής βιβλιοθήκης καθώς και σε εκδηλώσεις του φεστιβάλ Σύρος-Πολιτισμός, του φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας, της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου κ.α.

Από το 2004 έως και σήμερα ζει στη Σύρο, όπου πραγματοποιεί παραστάσεις κουκλοθεάτρου και εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας.