Το ¡syroskidz! 4 διαμορφώνει το πρόγραμμά του και καλεί παιδαγωγούς, πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ να συμμετέχουν στην πιο χαρούμενη παιδική γιορτή

Τα παιδιά των Κυκλάδων έχουν το φεστιβάλ τους

  • Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2019 - 06:15

Ενδιαφέρουσες δράσεις που διακρίνονται για την αρτιότητα, την πρωτοτυπία, το κέφι τους και τις ποικίλες ευκαιρίες που προσφέρουν στα παιδιά του τόπου μας για την ανάδειξη δεξιοτήτων και ταλέντων τους, θα διαμορφώσουν και φέτος το πρόγραμμα του ¡syroskidz!.

Το παιδικό φεστιβάλ των Κυκλάδων θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην έδρα του τη Σύρο από 24 έως 26 Ιουλίου 2020, ενώ αυτή τη φορά θα ταξιδέψει και σε δύο ακόμη νησιά του νομού, στη Σίκινο (28-30 Αυγούστου) και την Άνδρο (2-4 Σεπτεμβρίου).

Στο πλαίσιο αυτό, η ψυχή της διοργάνωσης, η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης προσκαλεί παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ της Σύρου που επιθυμούν να γίνουν μέρος αυτής της παιδικής γιορτής στο νησί μας, να υποβάλουν πρόταση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του φετινού προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος με κάποιο πολιτιστικό ή αθλητικό δρώμενο (παιδική παράσταση, προβολή παιδικής ταινίας, αφήγηση παραμυθιού, αγώνα τρεξίματος, κ.ά.) ή να διοργανώσουν δημιουργικό εργαστήρι (π.χ. ζωγραφικής, πηλοπλαστικής, μαγειρικής, κ.ά.).

Στην πρότασή τους, που θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο email: syroskidz@gmail.com θα αναφέρονται αναλυτικά οι συντελεστές, το περιεχόμενο, ο απαραίτητος εξοπλισμός της προτεινόμενης δράσης, καθώς επίσης και η ηλικιακή ομάδα των παιδιών στην οποία απευθύνεται.

Η ιστορία του θεσμού

Το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων ¡syroskidz! διοργανώθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017 στη Σύρο. Από το 2018 το ¡syroskidz! ταξιδεύει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων (Φολέγανδρο, Σίφνο, Κύθνο, Κίμωλο, Δονούσα) και απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά.

Στις δράσεις του περιλαμβάνονται δημιουργικά παιχνίδια, Μουσειοπαιδαγωγική αγωγή, Κουκλοθέατρο, Προβολές ταινιών animation, Αφήγηση παραμυθιού, Συλλογικές δραστηριότητες με βάση τις τέχνες, Γιόγκα και γυμναστική.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να προσελκύσει παιδικό κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακινώντας τους επισκέπτες να βρεθούν σε νησιά των Κυκλάδων.

Βράβευση μικρών ταλαντούχων ζωγράφων

Σημειώνεται ότι, εννιά παιδιά από τη Σύρο και τη Νάξο που συμμετείχαν στην 4η Υπαίθρια Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής, βραβεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2018 για τα έργα τους στο Ζάππειο Μέγαρο από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας. Τέσσερα εξ’ αυτών θα βραβευτούν την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 1ης Ολυμπιάδας Παιδικής Ζωγραφικής.  

Το παιδικό φεστιβάλ των Κυκλάδων συνεργάζεται με άλλα μεγάλα φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του, φιλοξενεί εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις όπως «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας». Το 2019 εγκαινιάστηκε στη Σύρο μια μικρή Ανοιχτή Παιδική Βιβλιοθήκη στην παραλία της Βάρης. Στο πρόγραμμα του ¡syroskidz! συμπεριλαμβάνονται πάντα νησιά της άγονης γραμμής όπου ταξιδεύουν δράσεις του φεστιβάλ. Έτσι, στις δύο διοργανώσεις που θα διεξαχθούν φέτος σε Σίκινο και Άνδρο, θα μεταφερθούν κάποιες από τις δράσεις της Σύρου, ενώ θα υπάρξουν και καινούριες.

Μέρος των παιδικών καμβάδων δόθηκαν σε 2 δημοτικά σχολεία της Σύρου όπου και εκτέθηκαν. Το φεστιβάλ έχει μεταδοθεί ζωντανά από ραδιοφωνικό σταθμό και έχουν πραγματοποιηθεί ζωντανές συνδέσεις με την ΕΡΤ και την ΕΡΤ3.

Ήδη, τα τρία χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ και τα πέντε χρόνια διεξαγωγής της Υπαίθριας Παιδικής Έκθεσης Ζωγραφικής (συμμετέχουν με τα έργα τους παιδιά από όλες τις Κυκλάδες) η οποία εντάσσεται στο φεστιβάλ απέδειξαν την απήχησή του στις τοπικές κοινωνίες και δημιούργησαν νέες προοπτικές για δράσεις σε γλώσσες εκτός της ελληνικής.