Έναρξη του εργαστηρίου της ομάδας ενηλίκων αφηγητών ΠαραμυθιαΖΩ

Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο των παραμυθιών

  • Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2019 - 06:11

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση μερίδας εκπαιδευτικών της Σύρου στην πρόσκληση της ομάδας αφηγητών ΠαραμυθιαΖΩ για συμμετοχή στο εισαγωγικό εργαστήρι αφήγησης παραμυθιού για ενήλικες, το οποίο ξεκίνησε την τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το εργαστήρι, που περιλαμβάνει 12 συναντήσεις, διάρκειας δύο ωρών, υλοποιείται στο πλαίσιο ένταξης νέων μελών στη δραστήρια ομάδα και απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να διερευνήσει τον κόσμο των παραμυθιών και να σκορπίσει ευρέως λίγη από τη χρυσόσκονη του θαυμαστού αυτού κόσμου, συμμετέχοντας σε δράσεις ανοιχτές στο κοινό του νησιού και όχι μόνο. Δεν απαιτείται πρότερη εμπειρία, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν γνώσεις για τα βασικά χαρακτηριστικά του παραμυθιού (είδη, δομή, μοτίβα, παραλλαγές, αρχετυπικά σύμβολα), τις τεχνικές αφήγησης σε κοινό (τρόποι επιλογής ιστορίας, εκφραστικά μέσα, φωνή, σώμα), άλλες τέχνες (πώς, πού και γιατί συναντούν το παραμύθι), το ρόλο του αφηγητή και τους στόχους της ομάδας.

Στόχος ο σχεδιασμός εξειδικευμένου εργαστηρίου για εκπαιδευτικούς

Το εργαστήρι διεξάγεται από τη συντονίστρια της ομάδας Γεωργία Ματσούκα, η οποία ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς της Σύρου που δήλωσαν συμμετοχή στο εργαστήρι. Ωστόσο, δεδομένου ότι, επιθυμία τους δεν είναι η ένταξή τους στην ομάδα των ΠαραμυθιαΖΩ, αλλά η καλύτερη αξιοποίηση της αφηγηματικής τέχνης μέσα στην τάξη, η κ. Ματσούκα υποσχέθηκε τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου αφήγησης προσαρμοσμένου στις ανάγκες του σχολείου για την προσεχή άνοιξη.