Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι επιστρέφουν στην Ερμούπολη
- Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2019 - 06:15
Θεματικές συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις που θα εξερευνούν το περιβάλλον της Αρχαιολογίας (μνήμη, φυσικό περιβάλλον και τουριστική ανάπτυξη) θα διεξαχθούν από 12 έως 14 Ιουνίου στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο των «Αρχαιολογικών Διαλόγων 2020».
Η δυναμική αυτή συλλογικότητα που από το 2015 επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια μιας διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από τη σημασία και τον κοινωνικό ρόλο της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιστρέφει το επόμενο καλοκαίρι με σταθμό την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Περισσότερο από ένα συμβατικό συνέδριο, οι Διάλογοι συνιστούν έναν θεσμό κριτικής θεωρίας και πράξης, ανοιχτό όχι μόνο στους αρχαιολόγους αλλά και σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους: ανθρωπολόγους και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς της λογοτεχνίας, συλλογικότητες πολιτών, εικαστικούς, σχεδιαστές, κινηματογραφιστές, μουσικούς, αλλά και όποιον επιθυμεί να συμμετέχει σε μια ποικιλία σχετικών δράσεων στη Σύρο.
Ανάδειξη της αλληλεπίδρασης ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος
Η διοργάνωση η οποία υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσβλέπει, μεταξύ άλλων και στην ενεργό συμμετοχή φοιτητών, νέων επιστημόνων, καθώς και της τοπικής κοινωνίας πέρα από παγιωμένες ιεραρχίες και στεγανά.
Μετά από τις θεματικές που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στους προηγούμενους Διαλόγους που ασχολήθηκαν με τα Όρια-Σύνορα (Μυτιλήνη 2016), τις Μετακινήσεις (Ιωάννινα 2017), τις Πόλεις-Αστικό τοπίο (Αθήνα 2018) και τις Θαλασσογεωγραφίες (Βόλος 2019), οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» το 2020 θα αναδείξουν την αλληλεπίδραση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος σε μια οριακή χρονική στιγμή για το τελευταίο.
Κεντρικός στόχος είναι να καταδειχθούν οι πολλές και διαφορετικές διαστάσεις μιας «αισθαντικής οικολογίας», οι τρόποι δηλαδή που οι άνθρωποι αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και τις ευαισθησίες τους μέσα από ιστορίες συνεχούς εμπλοκής με τα ανθρώπινα (αλλά και μη ανθρώπινα στοιχεία) του περιβάλλοντός τους, αλλά και να τεθούν ξανά προς συζήτηση ζητήματα «αντίθεσης ή σύνθεσης» ανάμεσα στη «λογική», τον «πολιτισμό» και τη «φύση».
Η Ερμούπολη δεν θα αποτελέσει απλώς το γεωγραφικό πλαίσιο για τη διοργάνωση των Διαλόγων αλλά και οργανικό στοιχείο της θεματολογίας τους. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια νησιωτική περιοχή που αναστοχάζεται και επινοεί εκ νέου τη σχέση της με το παρελθόν και το παρόν της, φιλοξενεί κινήματα πολιτών για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της και αποτελεί επίκεντρο παραγωγής νέων πολιτιστικών ταυτοτήτων (μουσική, κινηματογράφος, φεστιβάλ animation κ.α.).
Η Συντονιστική Επιτροπή των «Αρχαιολογικών Διαλόγων» και η Οργανωτική Επιτροπή της Σύρου καλούν τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν σε πρώτο στάδιο προτάσεις για θεματικές στρογγυλές τράπεζες, συνεδρίες, εργαστήρια και άλλες συλλογικές δραστηριότητες έως τις 15 Ιανουαρίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση archaeodialogoi2020@gmail.com.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Διοργάνωση βιωματικού εργαστηρίου στη Μύκονο - HORIZON Thetida
26 Αυγ. 2024 - 14:28 - Future Lab Σύρου: Ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον
13 Απρ. 2023 - 6:16 - Σύρος - Πολιτισμός & Πανεπιστήμιο Αιγαίου
16 Δεκ. 2022 - 6:19 - Φεστιβάλ ΑΝΩ και Πανεπιστήμιο Αιγαίου: μια ακόμη επιτυχημένη συνεργασία
14 Δεκ. 2022 - 12:29 - Διάλεξη του Δημήτρη Αθανασούλη στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών
28 Νοε. 2022 - 20:09