Το μήνυμα της αγάπης, της ελπίδας και της αλληλεγγύης μεταδόθηκε μέσα από τη φαντασμαγορική έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της Σύρου

Ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο σκηνικό

Με τη φωταγώγηση του πανύψηλου χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συνοδεία βροχής πυροτεχνημάτων που έδωσαν λάμψη στον χειμωνιάτικο ουρανό, την πλημμυρισμένη από κόσμο πλατεία Μιαούλη και τα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, δόθηκε χθες το απόγευμα το σύνθημα για την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Μουσικές, ζωγραφιές, παραμύθια, παιχνίδια, ανιματέρ, ξυλοπόδαροι, πράξεις αγάπης και πολλά χαμόγελα «στόλισαν» με μοναδικό τρόπο την πρώτη εκδήλωση του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου, μέσω της οποίας μεταδόθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα της αγάπης, της ελπίδας και της αλληλεγγύης.

«Αγγελικές» φωνές που διώχνουν κάθε δυσάρεστη σκέψη

Η χθεσινή γιορτή με παρουσιαστή τον Θάνο Φώσκολο, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού ξεκίνησε με την Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, η οποία ερμήνευσε αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά και κάλαντα των ημερών.

Η Παιδική Χορωδία, ιδρύθηκε το 2012 και σημειώνοντας μια σταθερά ανοδική πορεία, αυτή τη στιγμή συμμετέχουν σε αυτή περισσότερα από 100 παιδιά. Φέτος, λειτουργούν τρία διαφορετικά τμήματα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αποτελούν το Νεανικό Τμήμα, το οποίο σήμερα θα εμφανιστεί και μόνο του.

Η Χορωδία λειτουργεί ως τρίφωνη και έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες, ενώ μετά τις επιτυχημένες συναυλίες που έδωσε πέρσι στην Τήνο και το Παρίσι, φέτος προγραμματίζει 2 ακόμα, στην Πάρο αλλά και στη Λεμεσό της Κύπρου την Άνοιξη του 2020. Η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνιση της Χορωδίας θα πραγματοποιηθεί στις 21 & 22 Δεκεμβρίου 2019, στο Θέατρο Απόλλων, σε συνεργασία με την European FairyTale Association, η οποία θα παρουσιάσει το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Snowman», ταξιδεύοντας το κοινό στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής.

Σημειώνεται πως, η Χορωδία τελεί υπό την ηθική και υλική υποστήριξη της κυρίας Δέσποινας Παρασκευαΐδου.

Η ορχήστρα που συνόδεψε χθες τα παιδιά αποτελείτο από τους μουσικούς: Νίκο Απέργη (ακορντεόν), Βαγγέλη Αραγιάννη (μπάσο), Αντώνη Κονσολάκη (κιθάρα), Ειρήνη Μακροπούλου (πιάνο), Σινιορίτα Χατζηαποστολίδου (φλάουτο) και Φώτη Τσαντήλα (τρομπέτα).

Τη διδασκαλία της Χορωδίας έχουν αναλάβει οι: Ρένα Βέργου, Βούλα Γλύκα, Έλλη Γούναρη και Νίκος Ρούσσος, ο οποίος διευθύνει το σύνολο.

Η εμφάνιση της χορωδίας πλαισιώθηκε από μικρό θεατρικό δρώμενο με πρωταγωνίστρια τη γνωστή ηρωίδα του Ευγένιου Τριβιζά «Φρικαντέλα». Για τις ανάγκες της χθεσινής εκδήλωσης, η μάγισσα που μισούσε τα Χριστούγεννα, «μετακόμισε» στο επιβλητικό Δημαρχείο της Ερμούπολης, από το μπαλκόνι του οποίου εξέφρασε την ενόχλησή της για τις μελωδίες και τις χαρούμενες παιδικές φωνές που έφταναν στα αυτιά της. Ωστόσο, με τη βοήθεια των μελών της Χορωδίας, τα οποία συνέχιζαν το τραγούδι με την παρότρυνση και τις ευλογίες του ένθερμου κοινού, η μάγισσα Φρικαντέλα αγάπησε τα κάλαντα και τρύπωσε στην αγκαλιά των παιδιών για να καλωσορίσει μαζί τους τα Χριστούγεννα. Στο ρόλο της Φρικαντέλα, η ηθοποιός Σοφία Νομικού από την εταιρεία καλλιτεχνικών θεαμάτων «Γιατί Έτσι».

Τα λαμπερά χαμόγελα των παιδιών… τα πολυτιμότερα «στολίδια» του νησιού

Λίγο πριν από την φωταγώγηση του νέου εντυπωσιακού δέντρου του Δήμου, που αγοράστηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας «ΑΙΓΕΑΣ» του Επίτιμου Δημότη Σύρου – Ερμούπολης Αθανάσιου Μαρτίνου, ο Δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη απηύθυναν ευχές για όμορφες και ευτυχισμένες γιορτές με υγεία, αγάπη και ειρήνη σε κάθε σπιτικό.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Λειβαδάρας τόνισε ότι οι ημέρες των Χριστουγέννων αποτελούν μια ανάσα ξεγνοιασιάς και ανάτασης, που όλοι χρωστάμε στον εαυτό μας. Όπως τόνισε, το πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου με τίτλο «Χριστούγεννα ΜΑΖΙ» αποτελεί «καρπό» της δημιουργικότητας, της φαντασίας και του κεφιού πολλών ανθρώπων οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν, προκειμένου να μεταδώσουν τη μαγεία των εορτών σε ολόκληρο το νησί της Σύρου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στο Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού, στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Υπηρεσία Καθαριότητας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συνδιοργάνωση αρκετών εκδηλώσεων, όπως η χθεσινή, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τους Συλλόγους,  και όλους τους εθελοντές που συνεργάστηκαν για πολλές χριστουγεννιάτικες δράσεις που θα ακολουθήσουν, καθώς και τους χορηγούς για την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή τους.

«Χάρη σε όλους αυτούς, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο σκηνικό, πλημμυρισμένο από χρώματα και στολίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, «τα πολυτιμότερα στολίδια είναι τα αθώα μάτια και τα λαμπερά χαμόγελα των παιδιών, η ζεστή αγκαλιά μας, η γλυκιά μας κουβέντα, η ευγενική χειρονομία μας, η γενναιοδωρία, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρίνεια, η συμπόνια και φυσικά η αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο, αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα παραπάνω πρέπει να στολίζουν την πόλη μας για να μπορούμε να βιώσουμε τα πιο όμορφα «Χριστούγεννα ΜΑΖΙ».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία ταξίδεψε το κοινό σε ρυθμούς jazz. Το 2019, η Φιλαρμονική συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής. Εκτός από τις ορχήστρες των μικρών και μεγάλων μουσικών, δημιούργησε και ένα νέο τμήμα, το εργαστήρι ορχήστρας το οποίο ερμηνεύει μουσικές από όλον τον κόσμο. Το εργαστήρι πραγματοποίησε χθες την πρώτη της εμφάνιση, παρουσιάζοντας τρία γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε τζαζ μουσική επένδυση.

Παράλληλες δράσεις για τους μικρούς φίλους

Κι επειδή τα Χριστούγεννα, εκτός από ημέρες χαράς, είναι και ημέρες αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης, στην Εστία των Προσκόπων της Σύρου, διεξάγεται η δράση «Δώσε βιβλίο – Πάρε βιβλίο». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν βιβλία που έχουν διαβάσει, λαμβάνοντας παράλληλα ένα βιβλίο της επιλογής τους ως επιβράβευση για την προσφορά τους. Η συγκεκριμένη δράση έχει κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς εστιάζει στην αξία του βιβλίου, το οποίο λόγω του τεχνολογικού κατακλυσμού έχει ξεθωριάσει. Η βιβλιοθήκη που θα δημιουργηθεί από τις προσφορές, πρόκειται να διατεθεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Η δράση θα συνεχιστεί κάθε Σάββατο κατά τις ώρες 16:00-20:00 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» στην Ποσειδωνία, στην Εστία του 2ου Προσκοπικού Συστήματος.

Μετά την εμφάνιση της Φιλαρμονικής, διεξήχθησαν χριστουγεννιάτικα εικαστικά εργαστήρια για όλα τα παιδιά στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη». Παράλληλα, τα μέλη της Ομάδας ΠαραμυθιαΖΩ αφηγήθηκαν στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης παραμύθια με πρωταγωνιστές τους περίφημους και σκανταλιάρηδες καλικάντζαρους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ψυχαγωγικά δρώμενα από τους «Γιατί Έτσι» στην Πλατεία Μιαούλη.