Ένας «ακροβάτης» και πολλοί ακόμη χαρακτήρες «ξεπηδούν» μέσα από το νέο παιδικό βιβλίο της Ευτυχίας Ηλιάδου, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στην Παιδική Βιβλιοθήκη

Η «παραμυθένια» πλευρά της Σύρου

Ανάμεσα στις προσωπικές επιλογές και τις προτάσεις μιας εσωτερικής φωνής που παρεμβαίνει για να σε συμβουλεύσει, να σε ενθαρρύνει ή να ανοίξει νέους δρόμους στη σκέψη σου «ακροβατεί» το τρίτο κατά σειρά παραμύθι της Ευτυχίας Ηλιάδου.

Συριανό «άρωμα» αναδύεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Ο Ακροβάτης & οι άλλοι», το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στις 16:00, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης.

Το νησί που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του νέου έργου της συγγραφέως και εικονογράφου δίνει το στίγμα του τόσο από το εξώφυλλο του βιβλίου, όπου διακρίνεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου όσο και από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αποτυπώνονται εικαστικά στις σελίδες του κι άλλες χαρακτηριστικές πτυχές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, όπως το επιβλητικό Δημαρχείο και νεοκλασικά κτίρια.

Η Ευτυχία Ηλιάδου ζει στη Σύρο με τον Πάνο, τον μικρό Βίκτωρα και τον σκύλο τους τον Κόπολας. Σχεδιάζει και γράφει πολύ συχνά τα ξημερώματα, επειδή τότε την αφήνουν τα αγόρια της. Σχεδόν καθημερινά προσπαθεί να πραγματοποιήσει αυτά που ονειρεύεται, παρόλο που καμιά φορά αμφιβάλλει ότι θα τα καταφέρει.

Έχει δημιουργήσει δύο παραμύθια με πρωταγωνιστή τον σκυλάκο της και έχει κερδίσει έπαινο και βραβείο ΕΒΓΕ για τις εικονογραφήσεις της στα εξώφυλλα βιβλίων των εκδόσεων Oposito. Της αρέσουν τα ζώα, τα νησιά, τα ταξίδια, το κολύμπι, οι ταινίες, τα βιβλία, οι περιπέτειες και πολλά άλλα.

Έμπνευση από τα νησιά των Κυκλάδων

Με σπουδές στην Πληροφορική και στις Γραφικές Τέχνες & Πολυμέσα και προερχόμενη από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Ευτυχία Ηλιάδου έκανε την εμφάνισή της στον κόσμο του παιδικού βιβλίου με το» Έι! Ψιτ!, το πρώτο της εικονογραφημένο παραμύθι, το οποίο εμπνεύστηκε από την Άνδρο, όπου διέμενε για ένα διάστημα. Ακολούθησε το «Νησί που αλλάζει!», το οποίο έδωσε στους μικρούς αναγνώστες του την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Σαντορίνη. Οι πρωταγωνιστές της προηγούμενης ιστορίας, το μικρό μαύρο σκυλάκι και ο φίλος του, ταξίδεψαν σ’ ένα μαγικό νησί και αναζήτησαν την περιπέτεια. Αλλά το ηφαίστειο που κρύβεται κάτω από τη θάλασσα προκάλεσε μια αναπάντεχη αλλαγή και αναστάτωση σε όλους.

«Τα δύο βιβλία δε συσχετίζονται μεταξύ τους. Το μόνο κοινό τους είναι ότι οι ιστορίες τους διαδραματίζονται σε ένα νησί, το οποίο προσεγγίζεται εικονικά. Το όνομα του νησιού δεν αναφέρεται μέσα στο παραμύθι, παρά μόνο σε κάποια δική μου υποσημείωση», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ηλιάδου. Το «Έι! Ψιτ!» και «Το νησί που αλλάζει!», αν και εκδόθηκαν από την ίδια τη δημιουργό, αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και άνοιξαν το δρόμο για την επαφή της συγγραφέως με εκδοτικούς οίκους που εστιάζουν στο παιδικό βιβλίο. Κάπως έτσι, προέκυψε και η συνεργασία της με τις εκδόσεις «ΜΑΡΤΗΣ» από τις οποίες κυκλοφορεί το τρίτο παραμύθι της "Ο Ακροβάτης & οι άλλοι», αφιερωμένο στον γιο της, Βίκτωρα και εμπνευσμένο από τον –εδώ και έναν χρόνο- τόπο διαμονής της, τη Σύρο.

«Ο Συριανός θα αναγνωρίσει το νησί τόσο από τον Άγιο Νικόλαο στο εξώφυλλο, όσο και από το εξώφυλλο. Η χρωματική μου παλέτα άλλαξε πολύ συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα παραμύθια, εξαιτίας της Σύρου», εξήγησε η συγγραφέας. «Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν χαρακτηριστικά σπίτια, ακόμη και η Βιβλιοθήκη με το Δημαρχείο, σαν γωνίες πάντα. Εμπνέομαι από το περιβάλλον, το οποίο όμως αποδίδω στο χαρτί με τον δικό μου τρόπο, έναν τρόπο πιο γραφιστικό και παιδικό». Όπως τονίζει, κατά τη διάρκεια περιπάτων της στο νησί μαζί με τον 16 μηνών γιο της, τρυπώνουν στο μυαλό της πολλές ιστορίες που εμπνέεται από τις αρχοντικές κατοικίες και την ιστορία της Σύρου. Αυτές θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν τον κορμό ενός νέου παραμυθιού.

Στόχος της κ. Ηλιάδου είναι να μιλήσει μέσα από τις ιστορίες της για θέματα τα οποία δεν έχουν πολλάκις ειπωθεί. «Με απασχολούν πολλά θέματα, που είναι δύσκολο να γραφτούν, όπως η αντίληψη του χρόνου ή η τύχη. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσω κάτι πρωτότυπο, φρέσκο, καινούριο, που να μην ακολουθεί τις κλασσικές γραμμές με αρχή μέση και τέλος, αλλά είναι κάτι τελείως διαφορετικό και ανοιχτό».

Μια ιστορία για τη δημιουργία, τις αμφιβολίες και τις επιλογές

Ο ήρωας του τρίτου παραμυθιού της είναι ένα αγόρι με λακάκι στο δεξί μάγουλο, που μυρίζει σαν μπισκότο. Το αγόρι ακολουθεί και καθοδηγεί μία εσωτερική φωνούλα, η οποία κάθε φορά ανήκει και σε έναν διαφορετικό ήρωα. Αρχικά σε έναν θαραλλέο ακροβάτη με φανταχτερή στολή κι έπειτα σε άλλους χαρακτήρες, όπως ένα λιοντάρι και έναν δράκο. «Είναι η φωνή που παρεμβαίνει σε αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε και μας λέει, “μήπως δεν είναι αρκετά καλό αυτό που κάνεις; Για προσπάθησε παραπάνω”».

Επί σειρά ετών, η Ευτυχία Ηλιάδου υπηρετούσε ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. «Το μυαλό μου περιστρέφεται γύρω από αυτό. Κάνω κάτι και βλέπω τις εφαρμογές του, πώς αυτό μπορεί να δουλευτεί. Τότε, έβγαζα εκπαιδευτικό υλικό του Τμήματος Πληροφορικής. Ήταν ένα αντικείμενο το οποίο με βοήθησε να οδηγηθώ τελικά σε αυτόν τον χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Στα δύο πρώτα βιβλία της περιλαμβάνεται εκπαιδευτικό υλικό, ενώ ο «Ακροβάτης» συνοδεύεται από βιβλίο δραστηριοτήτων που παροτρύνει τα παιδιά να ζωγραφίσουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς. Οι μικροί αναγνώστες μπορούν να ζωντανέψουν κάθε σκηνή των ιστοριών, προσθέτοντας γραμμές, σχέδια και χρώματα.

Στη σημερινή παρουσίαση, η συγγραφέας θα αφηγηθεί το παραμύθι της στα παιδιά της Σύρου, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να προτείνουν το δικό τους τέλος, δημιουργώντας ακόμη και νέους χαρακτήρες.