Μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του καινοτόμου φεστιβάλ με έδρα τη Σύρο και του Ιρανού καλλιτέχνη και curator του Paadmaan Projects, Foad Alijani

Το “Eye’s Walk” στην Τεχεράνη

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το 2020 για το επιτυχημένο «Eye’s Walk Digital Festival», καθώς μέρος της παραγωγής video installation art με τίτλο “Eros”, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο αρχιτεκτονικό μνημείο των Λαζαρέτων, τον περασμένο Ιούλιο, άνοιξε ήδη τα «φτερά» του για την Τεχεράνη.

Η αρχή για την πρώτη διεθνή συνεργασία του καινοτόμου φεστιβάλ της Σύρου έγινε όταν ο Ιρανός καλλιτέχνης και Curator των Paadmaan Projects, Foad Alijani παρακολούθησε διαδικτυακά την 6η έκδοση του Eye’s Walk και πρότεινε στην curator, Φιλία Μηλιδάκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνομιλήσουν για… τον έρωτα.

Η σύγχρονη κοινωνία  καθορίζεται κυρίως από την άρνηση, τη σύγκρουση, τις διαφορές. Η δική μας στάση είναι  καταφατική, δημιουργική. Ο ερωτικός λόγος είναι  ζωοδότης

Το  Eye’s Walk Digital festival εμπνέεται από την ποίηση του Μελέαγρου 1ος αι. π.χ. (Ελληνική Ανθολογία, V 96).

“Ἰξὸν ἔχεις τὸ φίλημα,

τὰ δ᾿ ὄμματα, Τιμάριον, πῦρ·

ἢν ἐσίδῃς, καίεις·

ἢν δὲ θίγῃς, δέδεκας”.

 

«Ξόβεργα έχεις, Τιμάριον,

το φιλί - τα μάτια σου φωτιά!

Ὅπου τὰ ρίξεις, καίνε –

‘Οποιος σ' ἀγγίξει, να ξεκολλήσει δεν μπορεί..»

 

Πέντε καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην παραγωγή "Eros"  του φεστιβάλ  θα συνομιλήσουν με πέντε Ιρανούς καλλιτέχνες στην Τεχεράνη.

David Ian Bickley -Ιρλανδία, Video Art ”Mire”

Το νερό κινείται και παράγει συνεχώς αντανακλάσεις και υφές με υπνωτικές ιδιότητες ... Για μένα αυτό είναι που συνδέει ι αυτό το έργο με το θέμα του Έρωτα - μια βαθιά ρομαντική και πνευματική σύνδεση  με τη φύση , όπου η αγάπη και η αίσθηση «του ανήκειν»  ευδοκιμούν.

Angelina Voskopoulou - Ελλάδα,  Video Art “Behind this page, but not disappearing”

"Ατελείωτοι δρόμοι που δεν οδηγούν πουθενά ,καθώς το τέλος έρχεται πιο κοντά σε μένα, σε εσένα. Και δεν μπορώ να αναπνεύσω ,δεν μπορώ  να αγγίξω το φως. Βλέπω  μόνο εσένα  και μόνο εμένα".

 

 Katina Bitsicas -US,Video Art “Peripheral”

Οι γραμμές οργανώνονται όπως οι νευρώνες και αναβοσβήνουν σαν να πυροδοτείται μία σύναψη.Το νήμα μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως θηλιά , αντικατοπτρίζοντας το πώς οι σκέψεις του θανάτου μπορούν επίσης να εισέλθουν και να εγκαταλείψουν το μυαλό μας όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση προβληματισμού.

Andrew Duggan - Ιρλανδία, "unravel_rois"

Στην performance  τυλίγει και ξετυλίγει το παραδοσιακό ιρλανδικό νήμα φερμένο από  τα νησιά Aran. Συνδέει  τον  τόπο, τη μνήμη, το σώμα , την κίνηση.Έχει εμπνευστεί από τον Έρωτα   του Πλάτωνα και πιστεύει ότι μέσω της παράστασης "Unravel_rois" η αγάπη θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε την ομορφιά των εγκαταλειμμένων τόπων..

Johannes C.Gerard -Γερμανία,Video Art “Eros”

Μια ταινία που προσεγγίζει τον Έρωτα με μεταφορές και συμβολισμούς.

Η κοινή αυτή συνεργασία με έμπνευση τον "Έρωτα" θέλει να ενισχύσει την ώσμωση  μεταξύ λαών και καλλιτεχνών. Ρίχνοντας φως σε κοινά και σημαντικά θέματα ενισχύουμε το διεθνή διάλογο μεταξύ λαών και ιδεών, αναδεικνύονται ομοιότητες και δημιουργικές διαφορές.

Ειδικά αυτές τις στιγμές την πόλωσης , τέτοιοι δρόμοι συνεργασίας είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ!

Η παραγωγή «Eros» παρουσιάζεται από σήμερα έως τις 17 Ιανουαρίου 2020 στο Black Box Art Center, στην Τεχεράνη. To έργο τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επαφές με μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού

Η συγκεκριμένη παρουσίαση ανοίγει τον δρόμο των διεθνών συνεργασιών μεταξύ του  Eye’s Walk Digital, που κάθε καλοκαίρι διεξάγεται με επιτυχία στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και άλλων μεγάλων παραγωγών του εξωτερικού. Ανάλογους «καρπούς» αναμένεται να επιφέρει μελλοντικά και η συμμετοχή της curator, Φιλίας Μηλιδάκη στη μεγάλη συνάντηση managers διεθνών φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 21 Νοεμβρίου 2019, στην περιοχή Eurometropolis, στην πόλη Kortrinj του Βελγίου. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν 35 φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ από την Ελλάδα έλαβε μέρος μόνο η κ. Μηλιδάκη με υποτροφία που εξασφάλισε από το European Festivals Association. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία ήταν ένα είδος think tank, έγιναν εντατικές συνομιλίες και networking ανάμεσα στους μάνατζερ και τους μέντορες γύρω από την ερώτηση "Πως μπορούν τα Φεστιβάλ να γίνουν πυξίδες κοινωνικής αλλαγής".

Το 2020 η Σύρος γίνεται κέντρο διαλόγου για το φύλο και τη διαφορετικότητα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, η κ. Μηλιδάκη συμμετείχε επίσης στο Cultural Management Academy του Goethe Institut σε Plovdiv & Θεσσαλονίκη. Η κοινή πρόταση (Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας) κέρδισε χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο. Έτσι, η φετινή παραγωγή του «Eye’s Walk Digital Festival» θα είναι διαβαλκανική με θέμα το φύλο. Η νέα αυτή διεθνής συνεργασία θα εμπνεύσει τους συντελεστές του φεστιβάλ και θα καταστήσει τη Σύρο κέντρο διαλόγου για το φύλο, τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα.