Απολογισμός δράσεων του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019

«Κάτι πετύχαμε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα»

Το πολιτιστικό έργο που παράχθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής έως την εκπνοή του 2019, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του οργάνου για το καινούριο έτος.

Εκτιμώντας πως το 2020 αποτελεί έναν αριθμό αρμονικό και ισορροπημένο, η κ. Λεονταρίτη ευχήθηκε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι κάτοικοι και οι φίλοι του νησιού να είναι συνοδοιπόροι σε όμορφες πολιτιστικές διαδρομές που θα οδηγήσουν στην επίτευξη κάθε στόχου, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Όπως υποστήριξε, πέρα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα καθ’ όλο το έτος, «πολιτισμός» είναι μία ευρύτερη έννοια που στο σύνολό της περιλαμβάνει τις αξίες, την καλλιέργεια, την αισθητική μας, τη σχέση μας με τον συνάνθρωπο, το σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά μας και εν γένει στην καθημερινότητά μας.

Πριν ξεκινήσει τον τετράμηνο απολογισμό, η Αντιδήμαρχος κατέστησε σαφές πως με βάση τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου, οι δυνατότητες για την υλοποίηση ενεργειών και δράσεων στους τομείς πολιτισμού και τουρισμού ήταν αρκετά περιορισμένες. «Παρόλα αυτά, με πολλή προσπάθεια και συλλογικότητα  μεταξύ υπηρεσιών, φορέων και χορηγών καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε έγκαιρα τόσο στις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες όσο και στον προγραμματισμό και την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, της προώθησης και της αναβάθμισης του πολιτιστικού προϊόντος και τη διεύρυνση συνεργασιών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους διοργανωτές διεθνών φεστιβάλ του προγράμματος «Σύρος-Πολιτισμός». Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης και με υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη και φορείς όπως πρόσφατα με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, που σηματοδότησε την αρχή μιας σημαντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ανάλογες επαφές έχουν γίνει με το Υπουργείο Πολιτισμού για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», στο πλαίσιο του οποίου εξετάζεται η πολιτιστική ανταλλαγή με άλλες χώρες του εξωτερικού, ενώ επικοινωνία υπάρχει τόσο με το Εθνικό Θέατρο, όσο και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με στόχο τη σταθερή παρουσία τους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης του Βιομηχανικού Μουσείου

Σύμφωνα με την κ. Λεονταρίτη, το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η στέγαση του Αυτοτελούς Τμήματος στον 1ο όροφο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η στεγανοποίηση μέρους της ταράτσας, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το τρέχον έτος. Παράλληλα με τις ενέργειες για την αποκατάσταση κάποιων προβλημάτων εντός του κτιρίου, λειτούργησε έκθεση έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης, αντικαθιστώντας προηγούμενη έκθεση του Δήμου η οποία είχε λήξει τον Αύγουστο του 2018. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να δοθεί «αναπνοή» - όπως υπογράμμισε η κ. Λεονταρίτη- στην εικαστική περιουσία του Δήμου, μεγάλο μέρος της οποίας είναι ακόμα αποθηκευμένο σε κλειστούς και υγρούς χώρους, καθώς και στους δημιουργούς οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να δωρίσουν τα έργα τους.

Μεταξύ άλλων, έχει δρομολογηθεί η συντήρηση των κλιματιστικών του Βιομηχανικού Μουσείου και η αναγόμωση των συστημάτων πυρασφάλειας σχεδόν σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους. Άξιες αναφοράς είναι οι προσπάθειες που θα καταβληθούν για την απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων περιμετρικά του Βιομηχανικού Μουσείου και τον καλλωπισμό του εξωτερικού χώρου σε συνεργασία με την υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης αντικαταστάθηκαν οι χάρτινες πινακίδες από την είσοδο μέχρι του πάνω ορόφους του Μουσείου. Τέλος, το Τμήμα Πολιτισμού απηύθυνε πρόσκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και το Βιομηχανικό Μουσείο, αλλά και την αύξηση της επισκεψιμότητας της έκθεσης για τα 150 χρόνια της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχαν σε μεταπτυχιακά προγράμματα νέας τεχνολογίας και βιομηχανικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Επιπροσθέτως, έγινε πλήρης απογραφή στο Βιομηχανικό Μουσείο και στις Εκθέσεις Μάρκου Βαμβακάρη και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Άνω Σύρο, καθώς και φωτογραφική αποτύπωση και επανακαταγραφή των Έργων Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης. Σημειώνεται πως, έργα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα τμήματα του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Το Τμήμα Πολιτισμού διατηρεί επίσης συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τις Τεχνικής Υπηρεσίες του Δήμου για την εσωτερική αναβάθμιση του Σκαγιοποιείου Αναιρούση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν μακροπρόθεσμα. Τέλος, ο Δήμος έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον πρόεδρο της ΑΜΚΕ «HERMeS» Παύλο Χατζηγρηγορίου για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των «Πολιτιστικών Διαδρομών» σε συνεργασία με τη Europa Nostra.

Ψηφιακή Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη

Το δρόμο της υλοποίησης έχει πάρει –σύμφωνα με την κ. Λεονταρίτη- η πρόταση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού και του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη δημιουργία Ψηφιακής Έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη με τίτλο «Λες και μάγια μου ‘χεις κάνει». Για τις ανάγκες του έργου έχει δημιουργηθεί μία ομάδα διαχείρισης, η οποία το παρακολουθεί καθ’ όλη τη φάση της ένταξής του, της χρηματοδότησης και της υλοποίησής του. «Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει βρεθεί ανάδοχος. Από αυτή τη στιγμή και έως την τελική φάση, χρειαζόμαστε έναν χρόνο», τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Σημείωσε μάλιστα πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. «Τα καλά πρέπει να τα επικροτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως οι προσπάθειες ανάδειξης και υποστήριξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας θα ανοίξουν νέους ορίζοντες προσέλκυσης, μελέτης και εμπειρίας των νέων προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία του 4ου Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο ολοκληρώνεται στις 25 Ιανουαρίου 2020. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετήθηκαν έργα τέχνης στην Αίθουσα Βάτη – χώρο διεξαγωγής των μαθημάτων- προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν τους δημιουργούς τους και να εμπνευστούν από τους ίδιους.

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε και η ετήσια συντήρηση του Θεάτρου Απόλλων, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, βάψιμο της σκηνής, τοποθέτηση ασφαλιστικού μηχανισμού στο αναβατόριο σκηνής, στεγάνωση μέρους της ταράτσας, ενίσχυση του φωτισμού του Θεάτρου μέχρι να ανατεθεί η μελέτη των αρχιτεκτονικών φωτισμών κτιρίων, καθαρισμό αυλαίας και χαλιών, αλλαγή καλυμμάτων των μαξιλαριών στα θεωρεία και συντήρηση του φωτιστικού και ηχητικού εξοπλισμού. Η κ. Λεονταρίτη σημείωσε για μία ακόμη φορά πως προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελούν η αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων, ο σεβασμός προς αυτά και η υποχρέωση παράδοσής τους στις νεότερες γενιές. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η καμπάνια «Θέατρο Απόλλων Σύρου, Υποκλινόμαστε» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Προτάσεις για την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων θα εξεταστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καταλήγοντας με τον έγκαιρο προγραμματισμό τόσο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, όσο και των φεστιβάλ που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη τόνισε πως «καταβάλαμε κάθε προσπάθεια και νομίζω πως κάτι πετύχατε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα».