Τέσσερις παραστάσεις από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τις ομάδες SALTIBAGOS και Pulsar Hibiscus και το Κουκλοθέατρο Κρήτης στο φετινό πρόγραμμα του αγαπημένου θεσμού

5η Γιορτή Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο

Μία ατμόσφαιρα γεμάτη μαγεία, ευτυχία και χαρά θα δημιουργήσει για πέμπτη χρονιά στη Μύκονο η Γιορτή Κουκλοθεάτρου.

Ο επιτυχημένος θεσμός που αποσκοπεί στην προβολή και ανάπτυξη του θεάτρου με κούκλες και στη διαμόρφωση μιας εστίας για την παραδοσιακή αλλά και τόσο αγαπητή αυτή τέχνη στο Κυκλαδίτικο νησί, επιστρέφει μέσα στην καρδιά του χειμώνα για να αποτελέσει ξανά έναν ζεστό και φωτεινό πυρήνα πολιτισμού.

Από την αρχή του θεσμού μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 15 επαγγελματικοί θίασοι, έχουν πραγματοποιηθεί 4 εργαστήρια κατασκευής κούκλας για παιδιά και ένα για ενήλικες, ενώ περισσότεροι από 2.000 ενήλικες και παιδιά έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις που έχουν έρθει από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη και το μακρινό Βερολίνο . Με αφορμή τη πανάρχαια αυτή Τέχνη δημιουργείται ξανά στο νησί της Μυκόνου ένας κοινός τόπος δημιουργικής συνδιαλλαγής, έκφρασης, επικοινωνίας και μάθησης.

Η 5η Γιορτή Κουκλοθεάτρου συνδιοργανώνεται από την ΚΔΕΠΠΑΜ και τον Δήμο Μυκόνου από τις 8 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020. Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται τέσσερις παραστάσεις.

«Πάντρεμα» της όπερας με την τέχνη του κουκλοθεάτρου

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσουν την αριστουργηματική όπερα κουκλοθεάτρου «El retablo de maese Pedro» (1922), μια παράσταση γεμάτη χιουμοριστικές σκηνές, ανατροπές, απίθανες μαριονέτες και εξαιρετικές ισπανικές μελωδίες που «κουβαλούν» το άρωμα από άνθη πορτοκαλιών της Ανδαλουσίας.

Στην όπερα που συνέθεσε ο Μανουέλ ντε Φάγια ως φόρο τιμής στον σπουδαίο συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες με το λιμπρέτο να βασίζεται πάνω σε ένα επεισόδιο του διασημότερου μυθιστορήματός του, του Δον Κιχώτη, τον πρώτο λόγο φυσικά έχει ο ρομαντικός και ονειροπόλος ιππότης με την απέραντη φαντασία. Με τη διαφορά ότι ο Δον Κιχώτης δεν επιτίθεται σε ανεμόμυλους, αλλά παρακολουθεί και ο ίδιος σε ένα πανδοχείο μια παράσταση με μαριονέτες. Όπως κι εμείς! Μάλιστα, ο ίδιος μαγεύεται τόσο πολύ με την ιστορία που στο τέλος πιστεύει πως οι μαριονέτες δεν είναι άψυχα αντικείμενα, αλλά αληθινές! Είναι όντως;

Τα παιδιά της Μυκόνου θα έχουν την ευκαιρία να το ανακαλύψουν, παρακολουθώντας μια όπερα κουκλοθεάτρου μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλης φαντασίας, που όχι μόνο θα τους διασκεδάσει, αλλά και θα τους δώσει τη δυνατότητα να μυηθούν στον κόσμο του λυρικού θεάτρου.

Απρόσμενο ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού συστήματος

Η πρωτότυπη παράσταση «Μία φλόγα στη σκοτεινούπολη» από την ομάδα θεάτρου X-SALTIBAGOS με την παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο συγκινητικό παραμύθι της Μαρίας Βάρσου. Μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν μαζί με τους ηθοποιούς και τις κούκλες τους σε μια ξεχωριστή πόλη κάπου στον πλανήτη Γη, αλλά και σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, εκεί που οι αρχαίοι μύθοι για τον Άρη, την Αφροδίτη, τον Κρόνο, τον Δία και τον Ποσειδώνα μπλέκονται με την επιστήμη της αστρονομίας και η κουκλοθεατρική μαγεία ενώνεται με τη ζωντανή αφήγηση.

Ο μικρός Καλλίστρατος, κάτοικος Σκοτεινούπολης, ανακαλύπτει μια σημαντική πληροφορία για όλους τους κατοίκους της Σκοτεινούπολης ανάμεσα στους οποίους είναι και η μικρή του αδερφή Νεφέλη. Στην προσπάθειά του να τους σώσει, με τη βοήθεια του καινούργιου του τετράποδου φίλου Ζορό, θα οδηγηθεί σε ένα απρόσμενο ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Μια φανταστική ιστορία ενός παιδιού και ένα απρόσμενο ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με αρωγούς έναν αφηγητή, μια κουκλοπαίχτρια και ένα τρελό επιστήμονα.

Κάθε αστέρι και μία ιστορία

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Pulsar Hibiscus με τη παράσταση «Ιστορίες του ουρανού και των ανθρώπων» θα υπενθυμίσει στο κοινό του νησιού ότι ο ουρανός θα έχει πάντα ωραίες ιστορίες να διηγηθεί όσο οι άνθρωποι κοιτάνε τα αστέρια.

Κι όμως ο ουρανός δεν ήταν πάντοτε γεμάτος αστέρια. Ούτε οι άνθρωποι αφηγούνταν πάντοτε ιστορίες. Όμως τη στιγμή που αποφάσισαν να το κάνουν κάτι θαυμαστό συνέβη. Γέμισε ένα κενό που ούτε και αυτοί δεν γνώριζαν πως υπήρχε, της μνήμης. Ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής, μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Και δεν είναι ποιητικός ο λόγος. Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια.

Η παράσταση βασίζεται σε μύθους αστερισμών, ενώ η δραματοποίηση της πραγματοποιείται με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών μέσων (αφήγηση, μάσκες, χάρτινες κούκλες/οριγκάμι, τραγούδι) και συνοδεύεται επί σκηνής από έναν μουσικό που παίζει διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις της ομάδας Pulsar Hibiscus Puppet Theater.

Ένας πολύχρωμος βυθός

Για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, τη φιλία και τη συνεργασία θα μιλήσει «Ο Ψαροτρομάρας» του Κουκλοθεάτρου Κρήτης, ένα παραμύθι της Φρόσως Χατόγλου. Η παράσταση περιέχει πολλά ψάρια, τσούχτρες και έναν πολύχρωμο βυθό που θα γεμίσουν την κουκλοθεατρική σκηνή. Το Κουκλοθέατρο στηρίζεται στις αρχές του μαύρου θεάτρου, του κόμικ και του ταχυδακτυλουργού. Οι κούκλες είναι μεγάλες και η σκηνή έχει διαστάσεις 5 μέτρα μήκος και 2,20 ύψος.

Τη Γιορτή Κουκλοθεάτρου θα πλαισιώσει και φέτος ένα εργαστήρι κατασκευής κούκλας από το μαγικό κόσμο των πουλιών που θα επιμεληθεί η ομάδα κουκλοθεάτρου «Πλαγγόνες» καθώς και το καθιερωμένο πλέον παιχνίδι αναζήτησης κουκλών στα στενά σοκάκια της Χώρας Μυκόνου με τρεις νικητές και τρεις κουκλοθεατρικές εκπλήξεις.

H γιορτή πραγματοποιείται με τη γενναιόδωρη και πραγματικά πολύτιμη υποστήριξη από τη τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.