Τρεις εγκαταστάσεις video art που θα ενώσουν τρία διαφορετικά ιστορικά κτίρια σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα (Κέρκυρα) και στη Μεγάλη Ελλάδα (Μπάρι και Τάραντας)

Πρώτη συνεργασία του «Eye’s Walk» με το Υπουργείο Πολιτισμού

H δημιουργία τριών εγκαταστάσεων video art σε εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων - τοποσήμων τριών πόλεων στα Ιόνια Νησιά και την Απουλία σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Eye’s Walk Digital Festival.

Η δράση «Κέρκυρα, Μπάρι, Τάραντας: Αόρατα νήματα - Ορατοί δεσμοί» με την καλλιτεχνική επιμέλεια της δημιουργικής ομάδας του καινοτόμου φεστιβάλ της Σύρου, αποτελεί μέρος του έργου «Πάρκο Λογοτεχνικών Ταξιδιών στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα», με ακρωνύμιο POLYSEMI, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG) Ελλάδας - Ιταλίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το POLYSEMI είναι ένα νοητό πάρκο, ένα σύνολο προτεινόμενων πολιτιστικών διαδρομών και περιπάτων που, ως επί το πλείστον, ακολουθούν τα ίχνη από τη ζωή και το έργο ανθρώπων του πνεύματος από τα Ιόνια Νησιά και την Απουλία. Απώτερος στόχος, ένας βιώσιμος, περιφερειακός τουρισμός.

Εταίροι του έργου είναι: το Πανεπιστήμιο του Μπάρι Άλντο Μόρο (Τμήμα Λογοτεχνίας, Γλώσσας, Τεχνών, Ιταλικών και Συγκριτικών Κουλτούρων), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πληροφορικής), το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δήμος Τάραντα και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σύνδεση των πολιτισμών Ελλάδας και Μεγάλης Ελλάδας

Η Κέρκυρα, το Μπάρι και ο Τάραντας είναι τρεις πόλεις, στις οποίες η αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών διαγράφεται έντονη, τόσο στα μνημεία, όσο και στη γλώσσα και την κουλτούρα.

O δημόσιος χώρος εμπερικλείει πολλαπλές διαστάσεις και σύνθετες ταυτότητες: κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές. Κάποιες από αυτές τις βλέπουμε, τις βιώνουμε, τις κατανοούμε. Άλλες τις συναντάμε σε ένα συμβολικό, φαντασιακό επίπεδο. Αποτελούν κομμάτια, συχνά κρυφά, φαντάσματα των ιστοριών των κατοίκων, των ονείρων και των απογοητεύσεών τους, της μνήμης του χώρου, των διαφορετικών του χρήσεων, των συνειρμών που ανασύρει.

Η δράση έχει σαν στόχο, κάποιες από τις διαστάσεις αυτές να συνδεθούν με αόρατα νήματα, επιτρέποντας στους κατοίκους - θεατές να βιώσουν κοινές μα και ξεχωριστές εμπειρίες, ανάλογα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε πόλης, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, καινούργια φαντασιακά και συναισθηματικά τοπία, νέες διαδρομές του λογοτεχνικού πάρκου POLYSEMI.

Πρώτος σταθμός, είναι η Κέρκυρα και συγκεκριμένα, η πρόσοψη της εκκλησίας της Παναγίας Κυρά Φανερωμένης των Στερεωτών ή, αλλιώς, της Παναγίας των Ξένων, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, στο «πλακάδο τ’ Αγιού». Χτίστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1689) και συνιστούσε έναν φιλόξενο θρησκευτικό και πνευματικό χώρο για «όσους ξένους χριστιανούς είναι από τα μέρη της στερηάς», κυρίως πρόσφυγες από την Ήπειρο που, κατατρεγμένοι από τους Τούρκους, κατέφευγαν στην Κέρκυρα. Ένας ναός ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με νεοκλασικά και μπαρόκ στοιχεία, από τους ομορφότερους του νησιού.

Στον χώρο αυτό, στις 31 Ιανουαρίου, από τις 18:30, θα παρουσιαστούν τα έργα: Floating in Space της Ελληνίδας video artist Αγγελίνας Βοσκοπούλου, Mire και Invisible Threads του Ιρλανδού video artist David Ian Bickley και Clouds του Βρετανού καλλιτέχνη David Hawkins.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα δρώμενα στις πόλεις του Μπάρι και του Τάραντα.

Η ομάδα υλοποίησης του προγράμματος POLYSEMI για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμό αποτελείται από τους: Μάριο Κωστάκη - Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού-, τη Νίκη Μόνικα Τσιλιμπέρδη - Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας, ως συντονίστρια της ομάδας- και τους: Ελένη Ανδρέου, Ιωάννη Ανδρέου, Βασιλική Ασημακοπούλου, Άννα Καλαφατάκη, Κυριάκο Κουτρουλιά, Σπυρίδωνα Μάκκα, Ελένη Τουμπανάκη, Βασίλειο Τσιβάκη.

Αναγνώριση του καινοτόμου φεστιβάλ της Σύρου

Υπεύθυνη της υλοποίησης των βιντεοεγκαταστάσεων είναι η Προϊσταμένη Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων, Ελένη Τουμπανάκη, η οποία συνέλαβε την ιδέα, ενώ η επιμέλεια και η εκτέλεση της καλλιτεχνικής παραγωγής (επιλογή των κτηρίων στο Δημόσιο χώρο, των video art και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών) ανήκει στην Φιλία Μηλιδάκη και την ομάδα του «Eyes Walk Digital Festival».

“Εμπνευστήκαμε από το εξαιρετικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Polysemi», που είναι η δημιουργία ενός λογοτεχνικού πάρκου  μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Ελλάδας. Τα έργα στο δημόσιο χώρο εμπλουτίζουν τις δράσεις του και στρέφουν την προσοχή του κοινού σε αυτό», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η curator του Eye’s Walk, Φιλία Μηλιδάκη. Αναφερόμενη στη συνεργασία του φεστιβάλ με το Υπουργείο Πολιτισμού -σημαντική αναγνώριση του έργου που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια στη Σύρο και πλέον επεκτείνεται και εκτός των τειχών της με αξιόλογες συμπράξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό- η κ. Μηλιδάκη τονίζει «δουλεύουμε πολύ σκληρά, με ελάχιστη οικονομική υποστήριξη και πολλές δυσκολίες και είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στην τέχνη στο δημόσιο χώρο και τις νέες τεχνολογίες».

Το έργο «Κέρκυρα, Μπάρι, Τάραντας: Αόρατα νήματα - Ορατοί δεσμοί» υποστηρίζεται θερμά από τον Δήμο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και τους υπευθύνους του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων.

Τα έργα – Οι καλλιτέχνες

Η Αγγελίνα Βοσκοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Middlesex (BA in Fine Arts and Technology, 2005). Επίσης, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Ψηφιακές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου (Arts London - MA in Digital Arts). Έχει στο ενεργητικό της πλήθος συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ έργα της βρίσκονται σε συλλογές και χώρους τέχνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων, έχει βραβευτεί δύο φορές στον Παγκόσμιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Λονδίνου (LICC) (2009, στην κατηγορία βίντεο τέχνη και 2019, στην κατηγορία γλυπτική εγκατάσταση).Επίσης, έχει αποσπάσει Διεθνές βραβείο Caravaggio για τη συνολική καλλιτεχνική της συνεισφορά (Μιλάνο, 2018), βραβείο στη Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Μπάρι, στην κατηγορία βίντεο τέχνη (2019) και το τρίτο βραβείο στην όγδοη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης (Τextile Αrt) της Μαδρίτης, στην κατηγορία small format (2019).

Γεννημένος στο Μάντσεστερ το 1961, ο David Ian Bickley είναι καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, μουσικός και παραγωγός, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της δημιουργίας και της παραγωγής.

Ως παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης κέρδισε το βραβείο BBC ταινίας μικρού μήκους. Έχει λάβει, επίσης, βραβείο για βίντεο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Sony, βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ / καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fastnet και δύο βραβεία για ταινίες του από το Συμβούλιο Τεχνών της Ιρλανδίας.

Εκτός των άλλων, έχει εργαστεί για τον ιρλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTE, ενώ, σαν κινηματογραφιστής έχει παρουσιάσει το έργο του δίπλα σε μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι Tracey Emin, Mat Collishaw και Ron Arad.

O David Hawkins γεννήθηκε στο Gloucester της Μεγάλης Βρετανίας και φοίτησε στο Randwick Village School και στο Marling School Stroud, όπου είχε την τύχη να έχει ως δάσκαλό του τον εξαιρετικό καλλιτέχνη Kenneth Lauder. Πήρε πτυχίο στον τομέα των Πολιτικών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Αργότερα σπούδασε Καλές Τέχνες στο City & Guilds of London Art School και στο Goldsmiths College.

Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στη Σύρο.

Τα ζωγραφικά του έργα είναι διαποτισμένα με την πνευματικότητα, το φως και το χρώμα του ελληνικού νησιού. Δραστηριοποιείται, επίσης, ως video artist, φωτογράφος και συγγραφέας.