Η ομάδα «Κόψε τη Μουστάρδα» συστήνεται στο κοινό της Σύρου και αναδεικνύει το θέμα του Αυτισμού μέσα από το πρώτο επίσημο project της

Νέα πολιτιστική κοινότητα χωρίς περιορισμούς

Μία ομάδα νέων ανθρώπων με καλλιτεχνική φλέβα, ενέργεια και ενθουσιασμό έρχεται να εμπλουτίσει το «πολιτιστικό μενού» της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα υλικά.

Μέλη της φοιτητικής κοινότητας της Σύρου «ένωσαν» τα οράματα και την τρέλα τους και δημιούργησαν έναν φρέσκο πολιτιστικό πυρήνα με πολλά πρόσωπα.

Από ταινίες μικρού μήκους μέχρι και εκθέσεις ζωγραφικής και θεατρικές παραστάσεις, η ομάδα «Κόψε τη Μουστάρδα» θα δημιουργεί, θα οργανώνει και θα διεκπεραιώνει αυτόνομα project.

Το πάθος και η όρεξη των μελών της αντικατοπτρίστηκε, πριν από δύο χρόνια, μέσα από τη μουσική παράσταση «Δεν μεγάλωσες ποτέ» στο Θέατρο Απόλλων, προπομπός για τη σύσταση της ομάδας, η οποία πλέον συστήνεται επίσημα στο κοινό με ένα πρωτότυπο όνομα και τα δικά της μεγαλεπήβολα σχέδια.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η ομάδα του «Κόψε τη Μουστάρδα» αναφέρεται στο δρόμο που επιθυμεί να χαράξει στο πολιτιστικό χάρτη του νησιού, καθώς και στην πρώτη σειρά δράσεων που θα υλοποιήσει από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων.

Στο πρώτο επίσημο της project, η ομάδα θέλησε να δημιουργήσει μια ενημερωτική εκδήλωση πάνω στο θέμα του Αυτισμού. Η παρούσα έκθεση, καθώς και η θεατρική παράσταση “Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα” που τη συνοδεύει, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια και στοχεύουν στη συνεργασία πολλαπλών φορέων για την ανάδειξη του θέματος αυτού.

Η μουστάρδα, ως γνωστόν, συνοδεύει το φαγητό μας για να του προσδώσει έξτρα νοστιμιά. Τι γεύση προσδοκά να αφήσει στο πολιτιστικό «μενού» της Σύρου η δική σας «μουστάρδα», την οποία θα δοκιμάσουμε για πρώτη φορά φέτος;

«Το “Κόψε Τη Μουστάρδα” αποτελεί μια φοιτητική κοινότητα ατόμων που δημιουργούν, οργανώνουν και πραγματοποιούν αυτόνομα projects σχετικά με τις τέχνες. Με λίγα λόγια, αυτή η ομάδα ξεκίνησε για να μπορέσει όποιος επιθυμεί και έχει όρεξη και μεράκι να οργανώσει και να υλοποιήσει οποιοδήποτε πρότζεκτ μπορεί να οραματιστεί.
Μέσω αυτής και των ατόμων που την αποτελούν, θέλουμε να εξωτερικεύσουμε τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση που έχουμε όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει πραγματικά. Από μικρά μέχρι και μεγαλεπήβολα πρότζεκτ, όπως αυτό που θα γευτείτε μέσα στον Μάρτιο, η σχολή μας διαθέτει άτομα με τέτοια τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά που θα ήταν κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε μια τέτοια ομάδα».

 

Πολλοί, ακούγοντας ή διαβάζοντας το όνομα της ομάδας, πιθανόν να κάνουν την ίδια ερώτηση. Γιατί «Κόψε τη μουστάρδα»;

«Η φράση ‘’Κόψε Τη Μουστάρδα’’ ("Cut The Mustard”) είναι αγγλικής προέλευσης και σημαίνει ότι κάτι δουλεύει ή λειτουργεί σωστά. Επιπλέον σημαίνει να δουλεύεις ή να συμπεριφέρεσαι με ενέργεια και ενθουσιασμό, όπως είναι χαρακτηριστικό στις νεαρές ηλικίες. Στην δική μας περίπτωση, η σημασία αυτή είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική. Δεν συναντάς συχνά δεμένες ομάδες οι οποίες θυσιάζουν τις προσωπικές τους ζωές και αφοσιώνονται εξ’ ολοκλήρου στα πρότζεκτ που αναλαμβάνουν. Πραγματικά σε ό,τι βάλουμε στο νου μας, κινούμε γη και ουρανό για να το πετύχουμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώτο πρότζεκτ που δημιουργήσαμε (πριν αποφασίσουμε να προβούμε στη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας), η μουσική παράσταση “Δεν Μεγάλωσες Ποτέ”, σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. Δουλέψαμε πολύ, το απολαύσαμε και αυτό μεταδόθηκε στο κοινό. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε για άλλη μια φορά».

 

Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, εκθέσεις και ό,τι αφορά τις ερμηνευτικές τέχνες…. Πώς γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτό το καλλιτεχνικό «ανακάτεμα» που θα οδηγήσει στο σερβίρισμα πολλών και διαφορετικών πρότζεκτ.

«Η ομάδα αυτή αποτελείται από ξεχωριστά άτομα με διαφορετικά οράματα. Ο καθένας διαθέτει τη δική του τρέλα. Υπάρχει ομάδα για κατασκευές, ομάδα τεχνικής υποστήριξης, θεατρική ομάδα, ομάδα σκηνογραφίας, ομάδα μουσικής, ομάδα γραφιστικών και τόσα άλλα. Το κάθε μέλος που μπαίνει στην ομάδα ασχολείται με τον αντίστοιχο τομέα στον οποίο έχει πάθος. Και γι’ αυτό η ομάδα αυτή λειτουργεί. Γιατί δεν αποτελεί ποτέ αγγαρεία.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το πρώτο μας project ως ομάδα, ένας συνδυασμός έκθεσης έργων τέχνης και θεατρικής παράστασης. Προσπαθούμε πάντα να μην περιοριζόμαστε σε ένα μέσο έκφρασης, αλλά να εκφραζόμαστε με διάφορους τρόπους, δημιουργώντας έτσι κάτι ξεχωριστό».

 

 

Ο βασικός πυρήνας της ομάδας σας προέρχεται μέσα από τη φοιτητική κοινότητα. Ποια η συνεργασία που επιθυμείτε να έχετε τόσο με τις προυπάρχουσες ομάδες φοιτητών που δραστηριοποιούνται στο νησί όσο και με άλλους πολιτιστικούς φορείς της Σύρου;

«Κάθε πανεπιστημιακή ομάδα ασχολείται με πολύ συγκεκριμένους τομείς. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που να τους συνδυάζει όλους χωρίς κανένα περιορισμό. Όπως προαναφέρθηκε, είμαστε μια ανοιχτή ομάδα και είμαστε δεκτικοί σε νέες προτάσεις και συνεργασίες τόσο με τις άλλες φοιτητικές ομάδες καθώς και με τους πολιτιστικούς φορείς της Σύρου. Ειδικά για το δεύτερο, μας έχουν προσφέρει τόσες ευκαιρίες για νέες συνεργασίες που έχουν καταλήξει σε δεμένες φιλίες. Στην αρχή με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα που πλέον τη νιώθουμε σαν «οικογένεια» και τώρα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρουσσών που συνδιοργανώνουμε τις εκδηλώσεις του Μαρτίου. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη που μας έχει δείξει ο σύλλογος είναι απαράμιλλη. Ειδικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κύριος Νίκος Κοντιζάς καθώς και ολόκληρη η οικογένεια του, μας έχουν μέσα στην καρδιά τους. Καθημερινά θυσιάζονται για να μας βοηθήσουν (και αυτό δεν αποτελεί καμία υπερβολή) και θα θέλαμε δημοσίως να τους ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας! Η συνεργασία μας είναι εκρηκτική και ανυπομονούμε να σας τη παρουσιάσουμε».

 

Όπως υπογραμμίζετε, το “Κόψε Τη Μουστάρδα”  δεν αποτελεί μια ενοποιημένη ομάδα, αλλά μια ομάδα που θα αναδιαμορφώνεται και θα επανασυστήνεται ανάλογα με το είδος και το περιεχόμενο του κάθε πρότζεκτ. Ωστόσο, υπάρχουν σταθεροί στυλοβάτες που θα προσφέρουν σε κάθε περίπτωση τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους;

«Τα άτομα που οραματίστηκαν και δημιούργησαν αυτή την ομάδα σίγουρα αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες αυτής. Η εκτέλεση του κάθε project δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αφοσίωση και την αποφαστικότητα τους. Αρκετά άτομα μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις και την όρεξη, παρ’ όλα αυτά πάντα θα υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση και στήριξη».

 

 

Οι πρώτες δράσεις σας αφορούν στον Αυτισμό. Ποια ανάγκη οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος με το οποίο συστήνετε στο κοινό της Σύρου και τι ακριβώς θα παρουσιάσετε;

«Με αφορμή διάφορα προσωπικά συμβάντα, η ομάδα μας ήταν αρκετά ευαισθητοποιημένη στο θέμα του αυτισμού. Ήρθαμε κάποια στιγμή σε επαφή με τη θεατρική παράσταση “Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα”, η οποία πραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα και το παρουσιάζει τόσο όμορφα που αμέσως την ερωτευτήκαμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να την αναλάβουμε. Δεν θέλαμε όμως να περιοριστούμε μονάχα σε αυτήν αλλά να δημιουργήσουμε μία εμπειρία στο θεατή τόσο επιμορφωτική όσο και ψυχαγωγική. Να σπάσουμε τα στερεότυπα και να διορθώσουμε τις λανθασμένες πληροφορίες που ο κόσμος έχει για τον αυτισμό. Δημιουργήσαμε λοιπόν τις δύο αυτές παράλληλες εκδηλώσεις. Τη θεατρική αυτή παράσταση, καθώς και την έκθεση έργων τέχνης ¨Εαυτός Του”. Και τα δύο αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια και θα στεγαστούν στη Πινακοθήκη από 20 έως 29 Μαρτίου.

Η έκθεση , αφορά τα άτομα με αυτισμό σε όλο το φάσμα αυτού . Η προσέγγιση που θα δωθεί ωστόσο πραγματώνεται αποκωδικοποιημένες έννοιες που εκφράζουν τα άτομα αυτά στη καθημερινότητα τους σε μορφή ημερολογίου το οποίο εκτυλίσσεται από έργο σε έργο. Συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες απ' όλη την Ελλάδα, που ο καθένας προσεγγίζει το θέμα με το δικό του μοναδικό τρόπο. Από πίνακες ζωγραφικής μέχρι και φωτογραφίες και γλυπτά, ο αυτισμός ερμηνεύεται και περιμένει το κοινό να τον ανακαλύψει.

Όσο για τη παράσταση είπαμε πως ονομάζεται “Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα”. Είναι του Simon Stephens ενώ το σενάριο της είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Mark Haddon. Ένα κοινωνικό έργο για τη δύναμη της θέλησης και τη διαφορετικότητα!».

 

Ένας από τους στόχους σας είναι η προσέγγιση και ανάδειξη κοινωνικών θεμάτων μέσω της τέχνης;

δειξη κοινωνικών θεμάτων είναι χαρακτηριστικό της τέχνης γενικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως κι εμείς οι ίδιοι έχουμε έρθει τόσο κοντά στο θέμα που το θεωρούμε πλέον καθήκον να μιλήσουμε γι αυτό και να το φέρουμε στο προσκήνιο. Θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι όσο μικρό κι αν είναι αυτό. Και γι αυτό το λόγο θα διαθέτουμε και κουτί οικονομικής ενίσχυσης, έτσι ώστε η συνεισφορά που θα γίνει από το κοινό, να δωθεί εξολοκλήρου σε Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Θέλουμε να περάσουμε καλά, να ενημερώσουμε τον κόσμο και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε κατά τη διάρκεια. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά με πράξεις. Όσο μικρές κι αν είναι, ο αντίκτυπος τους είναι μεγάλος».