Η αναγνωστική παρέα της Σύρου τιμά το έργο και την προσφορά του μεγάλου δημιουργού στη λογοτεχνία, φέροντας από φέτος το όνομά του

Λέσχη Ανάγνωσης «Μάνος Ελευθερίου»

Το όνομα του Συριανού ποιητή, στιχουργού και λογοτέχνη, Μάνου Ελευθερίου φέρει από την έναρξη της φετινής περιόδου η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης.

Τα μέλη της δεμένης ομάδας που προωθούν την αξία της φιλαναγνωσίας και μελετούν σπουδαία αριστουργήματα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας εξέφρασαν την επιθυμία να τιμήσουν τον μεγάλο αυτό δημιουργό τόσο για την ανεκτίμητη προσφορά του στα γράμματα, όσο και για την αγάπη του στη γενέτειρά του, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η απόφαση λήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2029, στην «ανατολή» της 14ης αναγνωστικής περιόδου στο νησί μας, η οποία ξεκίνησε με τον «Καιρό των χρυσανθέμων», το σπουδαίο και βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο μυθιστόρημα του αξέχαστου Μάνου Ελευθερίου. Ένα έργο με συριανή βούλα χάρη τόσο στον δημιουργό του, όσο και στον τόπο δράσης της ιστορίας (Ερμούπολη, 1896).

Ανάγκη για ένα ειλικρινές «ευχαριστώ»

 «Η Λέσχη δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2007, ωστόσο όλο αυτό τον καιρό δεν μας είχε απασχολήσει ποτέ το θέμα της ονοματοδοσίας της», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», ο συντονιστής της, Παναγιώτης Λίτσας. Όπως εξήγησε, «τώρα που ο Μάνος Ελευθερίου δεν είναι πια κοντά μας, νιώσαμε την ανάγκη να τον τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο, πρωτοβουλία η οποία δεν θα τον έβρισκε σύμφωνο εν ζωή, λόγω του χαμηλού προφίλ που διατηρούσε και τον χαρακτήρισε». Σημειώνεται μάλιστα, πως ο δημιουργός είχε εκφράσει ανάλογες εντάσεις και στο παρελθόν τόσο για τη μετονομασία του πρώην λατομείου Καραβέλα σε Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου», όσο και για να δοθεί το όνομά του στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, όπου φοίτησε, κάτι το οποίο τελικά δεν προχώρησε.

Έργα του Μάνου Ελευθερίου έχουν πέσει πολλάκις στο τραπέζι της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, η οποία μελετά ετησίας 10 περίπου βιβλία. Φυσικά τα μέλη του διαβάζουν και εκτός συναντήσεων περισσότερα έργα, κάποια εκ των οποίων προτείνονται από τα ίδια στην ομάδα.

Θέμα συζήτησης σπουδαία ελληνικά και ξένα μυθιστορήματα

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και ώρα 19:00, στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης. Τα μέλη της Λέσχης θα συζητήσουν με άξονα την κλασική ιστορία του Τζακ Λόντον «Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης», που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1903 στο περιοδικό The Saturday Evening Post. Το βιβλίο είναι μεταφρασμένο σε 47 γλώσσες, δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ από τότε και παραμένει ένα διαρκές παράδειγμα της κλασσικής αμερικάνικης λογοτεχνίας. Η ιστορία του σκύλου Μπακ, που υπακούει στη φωνή του προαιώνιου ενστίκτου του κι επιστρέφει στα αγρίμια, στη φυλή των προγόνων του, μεταφέρθηκε πρόσφατα και στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ. Η προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο της Σύρου έδωσε την ιδέα στα μέλη της Λέσχης να μελετήσουν το ενδιαφέρον αυτό λογοτεχνικό έργο, που αποτελεί την απαρχή της παγκόσμιας επιτυχίας και φήμης ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του αιώνα μας.