Διαδικτυακή καμπάνια χρηματοδότησης της τριήμερης νεανικής διοργάνωσης με στόχο την ένταξή της στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου τον Σεπτέμβριο του 2020

Το Stray Art Festival προετοιμάζει την επιστροφή του

«Αγώνα δρόμου» έχει ξεκινήσει ήδη η «οικογένεια» του Stray Art Festival, προκειμένου η τριήμερη γιορτή της τέχνης του δρόμου με την υπογραφή ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ενταχθεί και φέτος στον πολιτιστικό χάρτη της Σύρου.

Υπενθυμίζεται ότι, το εν λόγω φεστιβάλ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των διοργανώσεων, που βάσει επίσημων ανακοινώσεων του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα διεξαχθούν τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η μη υποβολή πρότασης για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2020», εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, οφειλόταν σύμφωνα με την «ψυχή» του Stray Art, Πάρι Ξυνταριανό – Τσιροπινά στο γεγονός ότι οι συντελεστές δεν είχαν ρυθμίσει ακόμα τις οφειλές τους από την προηγούμενη διοργάνωση.

«Λόγω αυτής της συνθήκης, δεν προλάβαμε το deadline που είχε δώσει ο Δήμος, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να μη δικαιούμαστε τώρα χρηματοδότηση», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Αγώνας και αγωνία των διοργανωτών

Η ομάδα πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μία καμπάνια για την οικονομική ενίσχυση του φεστιβάλ μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Gogetfunding, που δίνει τη δυνατότητα σε φίλους και υποστηρικτές του Stray Art να προσφέρουν κάποιο ποσό, διατηρώντας τη διοργάνωση στη «ζωή» για άλλη μία χρονιά.

Η καμπάνια θα βρίσκεται στον αέρα μέχρι και τις αρχές Ιουλίου. Η ανταπόκριση του κοινού και το σύνολο των χρημάτων που θα έχουν συγκεντρωθεί έως και τον προσεχή Μάιο, θα διαμορφώσουν μία πρώτη εικόνα για το αν οι διοργανωτές είναι σε θέση να κινήσουν τις διαδικασίες για τη φετινή διοργάνωσης και να προβούν σε κάποια πρώτη επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξυνταριανός εξηγεί ότι, η ομάδα θα επιδοθεί παράλληλα στην αναζήτηση κι άλλων πηγών χρηματοδότησης. «Μολονότι το budget του Stray Art είναι μικρότερο συγκριτικά με άλλα φεστιβάλ, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς χρήματα» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι για την ώρα, οι διοργανωτές ενεργούν με εγκράτεια και επιφύλαξη.

Έντονο «φλερτ» από τη Ρόδο

Κι ενώ το «παραθυράκι» από την πλευρά του Δήμου έχει κλείσει για φέτος, το τοπίο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο σχετικά με τις προθέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την οποία μάλιστα προήλθε και μια δελεαστική πρόταση για το φεστιβάλ, που λόγω της γενικότερης επικρατούσας κατάστασης δεν έχει προχωρήσει σε επόμενο στάδιο.

«Θεωρώ ότι η Περιφέρεια εξακολουθεί να μας στηρίζει, γιατί μας έγινε και κρούση για να πάμε το Φεστιβάλ σε άλλο νησί, ζήτημα το οποίο δεν έχει επίσης διευθετηθεί», καθιστά γνωστό ο κ. Ξυνταριανός. Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στη διεξαγωγή του Stray Art αποκλειστικά στο νησί της Ρόδου, σκέψη η οποία θα μπορούσε να περάσει από τη θεωρία στην πράξη με την προϋπόθεση να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της διοργάνωσης.

«Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ σε άλλο μέρος καθώς, έτσι κι αλλιώς, σε παλαιότερες συζητήσεις μας με τον Δήμο, είχαμε πει ότι θέλουμε το Φεστιβάλ να διεξαχθεί για τρεις χρονιές στη Σύρο, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει». Ο κ. Ξυνταριανός δεν παραλείπει όμως να αναφερθεί και στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην πιθανή υλοποίηση ενός τέτοιους εγχειρήματος. «Έδρα μας είναι η Σύρος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δουλεύουμε για το φεστιβάλ βρισκόμαστε εδώ και στην Αθήνα. Θα ήταν περίεργο να πηγαίναμε τόσο μακριά. Εγώ έχω προσπαθήσει να έρθω σε επικοινωνία με τον άνθρωπο της Περιφέρειας που μας πρότεινε να πάμε στη Ρόδο κι ακόμα δεν τα έχω καταφέρει. Γι’ αυτό ακόμα είναι ανοιχτό. Ωστόσο, αν μας κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων, θα το σκεφτόμασταν πολύ σοβαρά».

«Θέλουμε να κρατήσουμε το φεστιβάλ στη Σύρο»

Καταλήγοντας, ο κ. Ξυνταριανός δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ότι είναι η πρώτη φορά που η ομάδα οργανώνει και «τρέχει» καμπάνια χρηματοδότησης, ενέργεια η οποία συνηθίζεται κυρίως στο εξωτερικό. «Γενικά, προσπαθούμε πάντα να στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, από τις οποίες ζητάμε χορηγίες. Ωστόσο με την πάροδο των ετών βλέπουμε πως αυτό φθίνει, επομένως, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε κι άλλες πηγές χρηματοδότησης εκτός Σύρου. Θα θέλαμε, όμως, να διατηρήσουμε το φεστιβάλ σε αυτό το οικογενειακό κλίμα. Το Stray Art γίνεται από μας για τον τόπο που ζούμε και είναι η καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό μας προβληματίζει το αν θα έπρεπε να πάμε στη Ρόδο».

Υπενθυμίζεται ότι, το Stray Art Festival έρχεται κάθε χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να ταράξει τα αιγαιοπελαγίτικα νερά και να μας κάνει να γυρίσουμε στο δρόμο, στο παιχνίδι και το αντάμωμα. Με σήμα την πλαστική καρέκλα που παραπέμπει σε νησί και γλέντι, το κοινό απολαμβάνει για τρεις ημέρες τη δημιουργία τοιχογραφιών (όπως έχει ήδη γίνει στο λιμάνι της Ερμούπολης, στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας» και στο συγκρότημα των Γυμνασίων), μουσική,  performances και πολλά άλλα. Στόχος του φεστιβάλ είναι να τονιστεί ότι υπάρχουν κι άλλες γωνιές της Ελλάδας, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, που μπορούν να οικειοποιηθούν και να ενσωματώσουν την κουλτούρα του Δρόμου με ελληνικές και ξένες επιρροές.