Αλλαγές, ερωτηματικά και επικοινωνιακά «τεχνάσματα» στον προγραμματισμό των φετινών φεστιβάλ της Σύρου υπό τη σκιά του κορωνοϊού

Αναμένοντας τις εξελίξεις

Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με τα φεστιβάλ που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα διεξαχθούν κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου φαίνεται να «επιστρέφει» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τη 16η έκδοσή του.

Ωστόσο, βάσει της πραγματικότητας και των όσων έχουν ειπωθεί ή γραφτεί έως τώρα για το παρόν και το μέλλον της εν λόγω διοργάνωσης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, τόσο η χρήση του απαρεμφάτου «φαίνεται», όσο και η διατύπωση του όρου «επιστροφή», εντός εισαγωγικών ή συνοδευόμενη από ερωτηματικά, κρίνονται αναπόφευκτες.

Υπενθυμίζεται ότι, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, ο παραγωγός και διευθυντής του φεστιβάλ όπερας, Πίτερ Τιμπόρις, ανακοίνωσε ότι «δεν θα υπάρξει Φεστιβάλ Αιγαίου τον Ιούλιο του 2020» και πως θα εξεταστεί η διεξαγωγή του τον Ιούλιο του 2022 «εφόσον, υπάρχει άμεση (οικονομική) υποστήριξη από τον Δήμο και άλλους χορηγούς, που θα βρεθούν από τον ίδιο». Ιδιαίτερη αίσθηση, μάλιστα, είχαν προκαλέσει τα 350.000 ευρώ, ως αιτηθέν ποσό επιχορήγησης -  απαραίτητη προϋπόθεση, κατά τα γραφόμενα του διοργανωτή, για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ σε δυόμισι χρόνια από σήμερα.

Καταλήγοντας, ο κ. Τιμπόρις είχε επισημάνει ότι «το πολύ επιτυχημένο Greek Opera Studio που έχει κριθεί και διευθύνεται από την Ιλάνα Λαπαλάινεν Τιμπόρις θα συνεχίσει και τον Ιούλιο του 2020 με όπερα, συναυλίες και καθοδήγηση με τριάντα έως σαράντα καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη Σύρο».

Δια της πλαγίας οδού

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κατέστη σαφές σε όλους ότι, στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2020» δεν θα συμπεριληφθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, αλλά το “Greek Opera Studio» και μάλιστα στην κατηγορία των παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς αυτό δεν αποτελεί ένα αυτόνομο φεστιβάλ, αλλά μέρος ενός καθιερωμένου φεστιβάλ, το οποίο φέτος δεν θα διεξαχθεί.

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως καταρρίπτονται, αφού σε εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού σχετικά τις παραχωρήσεις χώρων για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων φεστιβάλ από τέλη Μαΐου έως και αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, αναγράφεται η συνδιοργάνωση και διεξαγωγή του “16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου” από 16 έως και 22 Ιουλίου 2020.

Σε ερώτηση της «Κοινής Γνώμης» γύρω από τη συγκεκριμένη προσθήκη, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη εξήγησε ότι το Φεστιβάλ Αιγαίου δεν επιστρέφει και πως πίσω από το όνομά του «κρύβονται» οι εκδηλώσεις του “Greek Opera Studio” με την επιμέλεια της κ. Lappalainen. Τόνισε δε, ότι ο τίτλος «16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου» -ή αλλιώς, ο «μανδύας» των εκδηλώσεων που στην πραγματικότητα θα πραγματοποιηθούν, ήταν απαίτηση του ζεύγους Τιμπόρις-Λαπαλάινεν.

Συνεπώς, εύλογα σχηματίζεται το ερώτημα εάν το όνομα του φεστιβάλ χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό «τρικ» ή ως ένας έμμεσος τρόπος να διατηρήσει η διοργάνωση της επαφή της τόσο με το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και με το κοινό του. Επιπλέον, άγνωστος παραμένει και ο λόγος που από την πλευρά του Δήμου συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτές τέτοιες απαιτήσεις που προκαλούν σύγχυση και δυσφορία μετά από το «τελεσίγραφο» του διοργανωτή και το εξωφρενικά υψηλό ποσό που ζητήθηκε από τον ίδιο ως άσκηση μορφής πίεσης για την πραγματοποίηση του επόμενου φεστιβάλ και ως μέσο υποτίμησης της μέχρι τώρα στήριξης του θεσμού από τον Δήμο.

Με επιφύλαξη

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί διά περιφοράς, περιλαμβάνεται και η έγκριση συνδιοργάνωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και των Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος-Πολιτισμός 2020».

Μετά την αναβολή του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «συριανοπατῶ» που επρόκειτο να διεξαχθεί από 22 έως 25 Απριλίου 2020, η «αυλαία» των φετινών φεστιβάλ θα ανοίξει τελικά με το 9ο Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης, που διοργανώνεται από 29 έως 31 Μαΐου από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου. Όπως είναι, βέβαια, κατανοητό, η τύχη του φεστιβάλ θα κριθεί από τον χρόνο παράτασης των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Εάν δεν αρθεί η αναστολή των πάσης φύσεως εκδηλώσεων, δράσεων, συναθροίσεων και επισκέψεων σε δημοτικούς χώρους, το Χορωδιακό φεστιβάλ δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί κατά τις ημερομηνίες, που έχουν ήδη οριστεί.

Οι διοργανώσεις του καλοκαιριού

Φεστιβαλικά πλούσιος θα είναι ο μήνας Ιούλιος, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό.

Ραντεβού με το κοινό τους θα δώσουν για 8η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου «Akropoditi DanceFest 2020» (11-24 Ιουλίου) και το Syros International Film Festival 2020 (14-19 Ιουλίου). Το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης θα διεξαχθεί από 17 έως 21 Ιουλίου 2020. Νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές θα επιστρέψει το Φεστιβάλ Ακορντεόν που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 25 Ιουλίου 2020 για 9η χρονιά. Στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» εντάσσεται φέτος το “Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων syroskidz 4” (24-26 Ιουλίου). Ο Ιούλιος θα ολοκληρωθεί με το 7ο Eye’s Walk Digital Festival (27-31/07).

Κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου θα υποδεχτούν τον Αύγουστο παρέα με το 13ο Hermoupolis Indie Rock Festival, στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη, στα Λαζαρέτα. Για τη 16η έκδοσή του θα επιστρέψει το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (8-16 Αυγούστου). Μία ημέρα αργότερα, ξεκινά ο 4ος κύκλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» που διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου με διάρκεια έως τις 24 Αυγούστου 2020. Για μία ακόμη χρονιά, θα συνεπάρουν το κοινό ρεμπέτικες μελωδίες που θα μας ταξιδέψουν στον μουσικό κόσμο του Πατριάρχη, Μάρκου Βαμβακάρη και άλλων ρεμπέτικων συνθετών. Το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου θα διεξαχθεί από 25 έως 29 Αυγούστου.

Έναν μήνα αργότερα, τη σκυτάλη θα πάρει το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros 13.0», οι δράσεις του οποίου θα υλοποιηθούν από 23 έως 17 Σεπτεμβρίου 2020. Ο κύκλος των προγραμματισμένων φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το 8ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου (25 Σεπτεμβρίου έως 04 Οκτωβρίου).

Προεργασίες και αναζήτηση νέων ημερομηνιών

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, πρόθεση των διοργανωτών του Stray Art Festival είναι να διεξαχθεί και φέτος η τριήμερη νεανική γιορτή της τέχνης του δρόμου στη Σύρο. Για το σκοπό αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικτυακή καμπάνια χρηματοδότησης του θεσμού. Παράλληλα, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» αναζητά νέες ημερομηνίες για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ», οι οποίες εξαρτώνται από την ομαλή διεξαγωγή του φετινού πολιτιστικού προγράμματος στο νησί χωρίς περαιτέρω αλλαγές. Η περίοδος που εξετάζεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου είναι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αμέσως μετά το τέλος του Syros Jazz Festival.