Τα νέα δεδομένα κρατούν εκτός καλοκαιρινού προγράμματος τον αγαπημένο μουσικό θεσμό μέχρι την επόμενη επετειακή διοργάνωσή του

Κλειστά τα παραθυρόφυλλα του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Τα παραθυρόφυλλά του κλείνει για φέτος το αγαπημένο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, καθώς το «καμένο έδαφος» που ο κορωνοϊός άφησε στο πέρασμά του, δεν του επιτρέπει να πραγματοποιήσει το ένατο «ταξίδι» του στα καλοκαιρινά μονοπάτια του νησιού, κάνοντας πράξη όλα όσα καθιστούν μοναδική και ανεπανάληπτη κάθε διοργάνωσή του.

Το φετινό μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχές σημαντικών καλλιτεχνών από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Αρμενία και την Ελλάδα ολοκληρώθηκε έγκαιρα, ωστόσο το ζήτημα της πανδημίας έβαλε «φρένο» στην ανακοίνωσή του.

Οι διοργανώτριες Christelle Loukitch και Κάντια Πρίντεζη σκέφτηκαν, προβληματίστηκαν, στεναχωρήθηκαν, έκαναν υπομονή και αναζήτησαν εναλλακτικές προτάσεις, αναμένοντας παράλληλα τις εξελίξεις και τις διευκρινίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση του πολιτιστικού σκηνικού κατά το προσεχές διάστημα. Δεδομένου ότι ο καιρός κυλάει και οι απαιτήσεις της διοργάνωσης πιέζουν χρονικά, οι ίδιες αποφάσισαν να προβούν στην ακύρωση του 9ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, που επρόκειτο να διεξαχθεί από 20 έως 25 Ιουλίου 2020.

Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μονόδρομο, καθώς η πιθανή πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συναυλιών, προσαρμοσμένων στα νέα δεδομένα με στόχο την ασφάλεια και προστασία κοινού και συμμετεχόντων θα επιφέρει επιπτώσεις στη συνολική εικόνα των διοργανώσεων, οι οποίες δεν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των συντελεστών. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν ο δρόμος ανοίξει -υπό όρους- για τον Πολιτισμό, σύμφωνα με τις διοργανώτριες «το Φεστιβάλ Ακορντεόν δε θα μπορεί να είναι αυτό που ξέρουμε, αγαπάμε και περιμένουμε κάθε χρόνο με πολλά αγκαλιασμένα ακορντεόν για μια εβδομάδα, γεμάτη μουσική στην καλοκαιρινή Σύρο».

Η ομάδα του Φεστιβάλ υποστηρίζει και βρίσκεται δίπλα στους μουσικούς, τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς που δουλεύουν για τη μουσική, την τέχνη, την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία, ομορφιά και ελευθερία και αγωνίζονται αυτήν την περίοδο, όπως όλοι σχεδόν οι κλάδοι των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και την ποιότητα της ζωής και της ύπαρξής μας, στην παράξενη τούτη περίοδο.

«Ευχόμαστε από καρδιάς καλή δύναμη σε όλους, με υγεία, ψυχραιμία και αισιοδοξία!!! Μακάρι το καλοκαιράκι να είναι όλα καλά, ελεύθερα, με μουσικές και χαρές, σαν ένα κακό όνειρο που πέρασε, και να ανταμώσουμε κάπου. Εμείς αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία αυτήν την ιδιαίτερη και περίπλοκη συνθήκη, θα προσπαθήσουμε να ξεκουραστούμε από τις απαιτήσεις της διοργάνωσης των τελευταίων πολλών ετών, να ανασυνταχθούμε, να γεμίσουμε ενέργεια και ιδέες και να επανέλθουμε με μια όμορφη γιορτή για το 10ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου 2021», υπογραμμίζουν οι Christelle Loukitch και Κάντια Πρίντεζη.

Ένας θεσμός που «καρποφόρησε» και αγαπήθηκε

Στην Ελλάδα, το ακορντεόν αποτελεί συχνά ένα παραγκωνισμένο μουσικό όργανο, παρόλο που έχει ένα αυθεντικό ρεπερτόριο, ένα παθιασμένο κοινό και μουσικούς διεθνούς φήμης. Η δημιουργία ενός Φεστιβάλ, αφιερωμένου σε αυτό κρίθηκε αναγκαία. Έτσι, το 2012 μία ομάδα εθελοντών ακορντεονιστών έβαλε τα θεμέλια για το πρώτο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη χώρα μας, με έδρα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο. Μια ετήσια γιορτή, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, για τους ερασιτέχνες, τους επαγγελματίες, τους λάτρεις της μουσικής και του ακορντεόν, όλων των ηλικιών, με: ανοιχτές μουσικές σκηνές, συναυλίες, εκθέσεις και εργαστήρια, εκδηλώσεις, σεμινάρια και διαλέξεις. Στο φεστιβάλ εκπροσωπούνται όλα τα είδη μουσικής (παραδοσιακή, λαϊκή, ροκ, κλασική, σύγχρονη, κ.λ.π.). Κατά τη διάρκειά του πραγματοποιούνται έξι συναυλίες σε έξι διαφορετικές περιοχές του νησιού, που επιλέγονται με βάση το είδος μουσικής. Οι συμμετέχοντες φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του «Αγίου Παύλου» στην Ποσειδωνία, όπου διεξάγονται και τα καθημερινά σεμινάρια, μέσω των οποίων αρχάριοι και προχωρημένοι ακορντεονίστες εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, γνωρίζονται μεταξύ τους και εκφράζονται μέσω της μουσικής.

Βάσει των παραπάνω, η διεξαγωγή του φετινού προγράμματος στην καθιερωμένη μορφή του θεωρείται αδύνατη, καθώς για λόγους ασφάλειας και τήρησης όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής, οι συντελεστές δεν θα μπορούν να διαμένουν και να κινούνται στον ίδιο χώρο, ούτε να συμμετέχουν μαζικά στις εκπαιδευτικές δράσεις. Για το λόγο αυτό, οι διοργανωτές στράφηκαν μοιραία προς τη ματαίωση του 9ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μίας συναυλίας μικρότερης και πιο τοπικής εμβέλειας, στην περίπτωση που οι συνθήκες και τα εφαρμοζόμενα μέτρα το επιτρέψουν.

Για την ιστορία, στο πλαίσιο της 9ης διοργάνωσης, οι φίλοι του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου θα απολάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον Αργεντινό τραγουδιστή Walter Romero, συνοδευόμενο από το μουσικό duo των Roman Gómez και Κωνσταντίνου Ζιγκερίδη, τους «Marés trio» (μια συνεργασία μεταξύ ενός Βραζιλιάνου και δυο ιταλών μουσικών), καθώς και τα μουσικά σχήματα: Danai & Io, David Yengibarian Trio, Los de la Isla και «dRom» του Θάνου Σταυρίδη.

Παράλληλα, είχαν προγραμματιστεί τρία σεμινάρια μουσικής (αργεντίνικης, βραζιλιάνικης και βαλκανικής), καθώς και ένα σεμινάριο βραζιλιάνικου χορού.

Σε νέα βάση ο σχεδιασμός του 10ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Κάντια Πρίντεζη εξηγεί πως ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός της επόμενης διοργάνωσης για το καλοκαίρι του 2021 ήταν ήδη στη σκέψη τους και παραμένει, λόγω της επετείου των 10 ετών από την έναρξη του Φεστιβάλ. «Αν όλα πάνε καλά με τα ζητήματα και τις συνέπειες της πανδημίας, σκεφτόμαστε να μεγαλώσουμε λίγο το φεστιβάλ του χρόνου, με περισσότερες ημέρες ή εκδηλώσεις ή συνεργασίες, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση των 10 ετών από τη δημιουργία του. Εφόσον δε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί το φετινό φεστιβάλ θα είναι και αυτός ένας επιπρόσθετος λόγος για να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο για την επόμενη χρονιά, προσπαθώντας να έχουμε τους καλλιτέχνες που δεν θα καταφέρουμε να δούμε φέτος ή και με άλλες ιδέες και προτάσεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.»

Κατά συνέπεια, διοργανωτές και κοινό ανανεώνουν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι του 2021, στο 10ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, έχοντας μέχρι τότε συντροφιά τους τις αναμνήσεις και τις χαρές που έχουν ζήσει μαζί όλα αυτά τα χρόνια.