Με αλλαγές στη θεματική και τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων δράσεων η 13η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο

Το Animasyros προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα

Με προσαρμογές και προφυλάξεις που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες στην εποχή του κορωνοϊού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros θα επιστρέψει στα γνωστά του λημέρια τον προσεχή Σεπτέμβριο, με στόχο να κρατήσει ζωντανό τον πολιτισμό στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σε μια περίοδο, ιδιαίτερα δύσκολη και γεμάτη λακκούβες, στις οποίες ολοένα και περισσότερες εκδηλώσεις και διοργανώσεις αναγκαστικά «σκοντάφτουν», το αγαπημένο φεστιβάλ μικρών και μεγάλων, καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου η τέχνη της εμψύχωσης να μη λείψει από το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού.

Η ομάδα του Animasyros δε σηκώνει τα χέρια, απεναντίας, παλεύει με κάθε τρόπο να στρώσει κατάλληλα το έδαφος για τη νέα συνάντηση με τους Συριανούς φίλους του, εφόσον δεν υπάρξει υποτροπή της πανδημίας και κατά συνέπεια νέα σειρά μέτρων.

Ωστόσο, τον τελικό λόγο έχει πρωτίστως το κράτος, το οποίο θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ οι υπεύθυνοι θα κληθούν επίσης να λάβουν υπόψη τους τις παραινέσεις και οδηγίες των τοπικών Αρχών.  

Για την ιστορία του φεστιβάλ, που διανύει φέτος τον 13ο κύκλο ζωής του, τα προσεχή σχέδια του και την περιπέτεια του ελληνικού ανιμέισον μίλησε χθες ο πρόεδρος του Animasyros και της ASIFA Hellas, Βασίλης Καραμητσάνης, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT & Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με υπεύθυνο τον καθηγητή Δημήτρη Βέργαδο.

Σημειώνεται ότι, ο Βασίλης Καραμητσάνης αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της κοινότητας των Ελληνικών Κινούμενων Σχεδίων. Το διοικητικό συμβούλιο της ASIFA Hellas, με τριετή θητεία, συμπληρώνουν οι: Μαρία Ανστοπούλου, διευθύντρια του Animasyros, Αναστασία Δημητρά, καθηγήτρια animation και μέλος της διεθνούς ASIFA, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο animator  Φωκίων Ξένος.

Το Animasyros διοργανώνεται από το 2008 με επίκεντρο την Ερμούπολη. Αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα 20 σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους στην Ευρώπη. Διοργανώνεται από την  ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ - Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού (2004). Έδρα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας είναι η Αθήνα και σκοπός της, η προβολή του έργου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και η διοργάνωση δράσεων προαγωγής του πολιτισμού.

Tο πρόγραμμά του στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: προβολές ταινιών, εργαστήρια κινουμένων σχεδίων και την Αγορά, έναν πυρήνα επαγγελματικής δικτύωσης μεταξύ επαγγελματιών κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο.

Η Αγορά δρύθηκε το 2015 με σκοπό τη δικτύωση των Ελλήνων επαγγελματιών με τη διεθνή αγορά ανιμέισον. Περιλαμβάνει διαλέξεις, παρουσιάσεις (pitching sessions) και συναντήσεις δικτύωσης μεταξύ των επαγγελματιών. Από το 2018 αυτονομήθηκε και διοργανώνεται ετησίως τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σύρο.

Οι προβολές του φεστιβάλ χωρίζονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα: επίσημο διαγωνιστικό μικρού μήκους (Μέγα Βραβείο & μνείες), σπουδαστικό διαγωνιστικό μικρού μήκους (Βραβείο & μνείες) και μεγάλου μήκους (βραβείο κοινού). Παράλληλα, οι φίλοι του Animasyros έχουν τη χαρά να απολαύσουν εθνικά αφιερώματα, ταινίες που περιστρέφονται γύρω από το θεματικό άξονα κάθε διοργάνωσης, ενώ περίοπτη θέση κατέχουν διαχρονικά οι ειδικές προβολές για παιδιά.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, απευθύνονται σε παιδιά (8-12 ετών), εφήβους (13-16 ετών), νέους επαγγελματίες, άτομα με Αναπηρίες σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ – ΜεΑ Σύρου, άτομα Τρίτης Ηλικίας σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ Σύρου Ερμούπολης και σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Από την πρώτη χρονιά (2008) μέχρι και τη 12η έκδοσή του (2019), η επισκεψιμότητα του κοινού ανήλθε σε 96.000 άτομα. 1.520 προσκεκλημένοι (σκηνοθέτες, παραγωγοί, δημοσιογράφοι κλπ.) έχουν τιμήσει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Αξίζει, δε, να προστεθεί ότι, έως σήμερα έχουν προβληθεί περίπου 2.250 ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, ο αγαπημένος θεσμός έχει πετύχει τη συμβολή στην κοινωνική ενσωμάτωση ΑμεΑ, ατόμων τρίτης ηλικίας και στην ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας στην τοπική κοινωνία της Σύρου, καθώς και την πραγματοποίηση μιας ανοικτής κοινωνικής και πολιτιστικής γιορτής για όλους κάθε Σεπτέμβριο.

Το φεστιβάλ στην εποχή του κορωνοϊού

Το 2020, μετά την εμφάνιση της πανδημίας, αποτελεί χρονιά μικρών, μεγάλων και δραματικών αλλαγών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής. Από τη νέα κατάσταση που σταδιακά διαμορφώνεται δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το Animasyros, ένα φεστιβάλ το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενείται σε πολλούς και σημαντικούς χώρους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων: Θέατρο Απόλλων (τελετή έναρξης με παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τελετή λήξης με την απονομή βραβείων), Κινηματογράφο Παλλάς, Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κεντρική πλατεία Μιαούλη και άλλους οικισμούς του νησιού.

Λόγω των αυστηρών μέτρων που θα ισχύσουν και στον τομέα του πολιτισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, το Animasyros θα προσαρμόσει το φετινό πρόγραμμά του στη νέα πραγματικότητα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή του από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2020, στο νησί της Σύρου.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, οι τελετές έναρξης και λήξης θα είναι ψηφιακές. Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα διεξαχθούν με λιγότερους συμμετέχοντες. Από τις δράσεις θα αποκλειστούν προσωρινά οι ευάλωτες ομάδες (λ.χ. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι). Θα δημιουργηθούν τρεις ψηφιακές αίθουσες συνεχούς ροής περιεχομένου. Θα δοθεί έμφαση σε υπαίθριες προβολές, όπου επιτρέπεται και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις, απολύμανση, μέτρα προφύλαξης, έλεγχος εισόδου).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού (Μάρτιος – Μάιος 2020) πραγματοποιήθηκαν ψηφιακές προβολές και επιγραμμικά (online) εργαστήρια, αναδιοργανώθηκε ο ιστότοπος του φεστιβάλ και αναβλήθηκαν οι περιφερειακές δράσεις του Animasyros σε όλη Ελλάδα.