Σε «καραντίνα» και τα βιβλία για 72 ώρες
- Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020 - 07:09
Στον δανεισμό και την επιστροφή βιβλίων, τα οποία θα υποβάλλονται και τα ίδια σε μία σύντομη «καραντίνα» μέχρι τη στιγμή που θα λάβουν ξανά τη θέση τους στα ράφια για να περάσουν σε καινούρια χέρια, θα επικεντρωθεί προσωρινά ο ρόλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, μετά την επαναλειτουργία της.
Από σήμερα, η αγαπημένη δομή του νησιού που προωθεί μέσω των δράσεών της την αξία της φιλαναγνωσίας και τη χαρά που μας προσφέρει η συντροφιά ενός βιβλίου ακόμη και σε δύσκολες περιόδους της ζωής μας, όπως αυτή που διανύουμε τους τελευταίους δυόμισι μήνες, ανοίγει και πάλι της πόρτες της για την εξυπηρέτηση του κοινού της.
Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να την επισκέπτονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 10:00 – 14:00, είτε για να επιστρέψουν βιβλία που δανείστηκαν κατά το παρελθόν, είτε για να παραλάβουν νέους τίτλους, τους οποίους όμως θα έχουν ήδη επιλέξει και αναφέρει στους υπαλλήλους της δομής.
Ηλεκτρονικός κατάλογος τίτλων της Βιβλιοθήκης
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, το κοινό θα προσέρχεται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Ο ενδιαφερόμενος καλείται πρώτα να συμβουλευτεί τον ηλεκτρονικό κατάλογο με τα διαθέσιμα βιβλία (https://syroslib.openabekt.gr) και να αποφασίσει ποιο από αυτά επιθυμεί να δανειστεί. Στη συνέχεια, δηλώνει τηλεφωνικά (22810-88089) τον τίτλο, στον οποίο έχει καταλήξει και το προσωπικό φροντίζει να βρει το βιβλίο και να του το παραδώσει κατά την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα επίσκεψής του. Εάν ο χρήστης δε θυμάται τον τίτλο του έργου ή δεν έχει την ευχέρεια να «ξεσκονίσει» τη συλλογή της Βιβλιοθήκης μέσω του διαδικτύου, ενημερώνει για το είδος ή τους συγγραφείς της προτίμησής του και οι υπάλληλοι του προτείνουν κάποιο συναφές βιβλίο, εφόσον ο ίδιος δεν θα έχει τη δυνατότητα για επιτόπια αναζήτηση.
Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών Σύρου – Ερμούπολης, Ειρήνη Δράκου εξηγεί πως η περίοδος αναστολής λειτουργίας της δομής αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για τον εμπλουτισμό του ηλεκτρονικού καταλόγου της στον οποίο μάλιστα έχει καταχωρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός βιβλίων, κυρίως εκείνων τα οποία έχουν περισσότερη ζήτηση και αποτελούν πιο συνήθεις επιλογές χρηστών. Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί 2.865 μυθιστορήματα, 1.543 ελληνικά λογοτεχνικά έργα, 1.417 ξένα λογοτεχνικά έργα, 1.127 παιδικά βιβλία, 568 παιδικά λογοτεχνικά βιβλία και άλλα γύρω από τις τέχνες και τη Σύρο.
«Μπορεί να ήμαστε κλειστοί για περισσότερο από δύο μήνες, ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα η Βιβλιοθήκη δεν έμεινε αδρανής. Εκμεταλλεύτηκε το χρόνο για την ενημέρωση του καταλόγου, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν πολλές χιλιάδες βιβλία», υπογραμμίζει η κ. Δράκου.
Τήρηση των κανόνων υγιεινής
Η είσοδος στη Βιβλιοθήκη θα είναι ελεγχόμενη. Ειδικότερα, δύο άτομα θα μπορούν να εισέρχονται κάθε φορά και να εξυπηρετούνται στα γραφεία του κάτω ορόφου. Η χρήση μάσκας και γαντιών για το προσωπικό, που θα έρχεται σε επαφή με τα βιβλία, είναι υποχρεωτική. Από την άλλη, συστήνεται στους επισκέπτες οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα οποιασδήποτε ίωσης να φορούν και οι ίδιοι μάσκα για προληπτικούς λόγους.
Κάθε βιβλίο που θα επιστρέφεται, θα μπαίνει στην «απομόνωση» για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όπως εξηγεί η κ. Δράκου «σύμφωνα με μελέτες, ο ιός μπορεί να μείνει στο χαρτί για 72 ώρες. Δεδομένου ότι δεν μπορείς να το απολυμάνεις, το αφήνεις σε ειδικό χώρο για τρεις ημέρες και έπειτα το ταξινομείς ξανά για να το δανειστεί κάποιος άλλος άφοβα».
Σημειώνεται ότι μέχρι και την εμφάνιση της καραντίνας, το χρονικό πλαίσιο δανεισμού ενός βιβλίου ήταν συγκεκριμένο. Ο χρήστης ενημερωνόταν μέσω γραπτού μηνύματος για την εκπνοή της προθεσμίας και καλούταν να το επιστρέψει. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας της δομής, επομένως οι επιστροφές που εκκρεμούσαν θα πραγματοποιηθούν από δω και στο εξής, πάντα με την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.
«Παρόλα αυτά, ο κόσμος δεν έχασε την επαφή του με τη Βιβλιοθήκη», καθιστά γνωστό η εντεταλμένη σύμβουλος. Προσθέτει δε, πως «πολλοί έχουν συνηθίσει να περνούν για μία καλημέρα, να συνομιλούν με το προσωπικό». Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι φίλοι της δομής ενημερώνονταν από τις υπαλλήλους, που εργάζονταν εκ περιτροπής και εξ’ αποστάσεως, για το καθεστώς λειτουργίας των βιβλιοθηκών δεδομένων των καταστάσεων, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν. «Σε πρώτη φάση θα ασχοληθούμε μόνο με τις επιστροφές, τους δανεισμούς και την καταγραφή και όταν παρέλθει αυτή η περίοδος, θα εισέλθουμε ξανά στην κανονικότητά μας», επισημαίνει η κ. Δράκου.
«Παγώνουν» οι προγραμματισμένες δράσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2020, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είχε ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα δράσεών της που θα πραγματοποιούνταν έως και το τέλος του τρέχοντος έτους (παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια κ.α.). Λόγω των σημερινών συνθηκών, τα σχέδιά της παγώνουν προσωρινά έως και τον προσεχή Σεπτέμβριο, μέχρι να δοθούν νέες οδηγίες. «Δεν πρόκειται για τοπική απόφαση, αλλά για μία πανελλήνια οδηγία», διευκρινίζει η αρμόδια δημοτική σύμβουλος, υπενθυμίζοντας ότι οι Βιβλιοθήκες λειτουργούν με ειδικό κανονισμό, διαφορετικό από αυτόν των πολιτιστικών δομών. «Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που μας δίνονται κάθε εβδομάδα. Δεν μπορούμε να δώσουμε όρκο για κάτι. Αυτές είναι οι οδηγίες που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Φθινοπωρινές κατασκευές με την Ειρήνη” στη Δημοτική βιβλιοθήκη Σύρου
14 Οκτ. 2022 - 20:50 - Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
5 Οκτ. 2020 - 6:17 - Καλοκαίρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
24 Ιουλ. 2019 - 6:15 - Τροφή για σκέψη και δημιουργία
5 Απρ. 2019 - 6:16 - Ποιητική επίθεση στην Ερμούπολη
1 Απρ. 2019 - 6:16