Σύζευξη του μνημειακού πλούτου με τη σύγχρονη δημιουργία
- Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020 - 07:08
Έναν κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσει το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή, συμμετέχοντας ενεργά στον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προβολή του μνημειακού πλούτου της χώρας μας μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία υποστηρίζεται από 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς.
Εκτός από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης: το Εθνικό Θέατρο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ΜΟMus, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Παράλληλα, ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ, με δική του χορηγία, παρουσιάζει το έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, σε επιμέλεια Ελίνας Κοντούρη, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση επιχειρεί να μιμηθεί την εμπειρία της φύσης.
Mε τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να «διακτινίσει» τον σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείων, ενεργοποιώντας τους εποπτευόμενους φορείς του κι εκείνοι με τη σειρά τους τις συνεργασίες από την ελεύθερη αγορά του σύγχρονου πολιτισμού που ίσως πληγεί ακόμα περισότερο από το φθινόπωρο.
Το 91% των παραγωγών είναι εξωτερικοί συνεργάτες -750 καλλιτέχνες και τεχνικοί, και 500 προσωπικό εντόπιοι συνεργάτες. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και οι θεατές θα πληρώνουν το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία.
Η Αγορά των Κομπεταλιαστών Δήλου και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Μυκόνου και Ερμούπολης αποτελούν δύο από τους συνολικά 70 καλοκαιρινούς «σταθμούς» της ΕΛΣ.
Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, ο πολιτιστικός οργανισμός θα παρουσιάσει 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη.
Οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την επιστροφή στη σχέση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας.
Στα 20 αυτά προγράμματα που προτείνονται από την ΕΛΣ, οργανωμένα σε 6 κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΛΣ, το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής στη Δήλο
Η αρχαία Ελληνική λύρα, παρότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την Ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και την μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση «Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα» του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα θα αναβιώσει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και θα συνομιλήσει αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες. Tη χορογραφία υπογράφει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Μαριάννα Καβαλλιεράτου, στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Κομπεταλιαστών στη Δήλο (25 Ιουλίου) και σε έξι ακόμη αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Χορευτικά σόλι στα Αρχαιολογικά Μουσεία Μυκόνου και Ερμούπολης
Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής αλλά και του καταξιωμένου Γιώργου Κοτσιφάκη, σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν σε εσωτερικούς χώρους Αρχαιολογικών Μουσείων. Μεταξύ αυτών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου (26 Ιουλίου) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης (30 Αυγούστου). Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούργιες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννα Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Ρήγου.
Ο πολιτισμός αναζητά τον βηματισμό του
«Σήμερα, στην τόσο δύσκολη συγκυρία που διανύει η ανθρωπότητα, επιλέγουμε να μην μείνουμε μακριά από το κοινό μας, με το οποίο δεν χάσαμε στιγμή την επαφή μας. Ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη να ενεργοποιήσει, το δύσκολο αυτό καλοκαίρι, τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της χώρας», δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.
Ως εκ τούτου, η Εθνική Λυρική Σκηνή προτείνει έναν κύκλο εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό στίγμα της, το οποίο διευρύνεται με τη συνεργασία σημαντικών καλλιτεχνών εκτός του Οργανισμού.
Το φετινό καλοκαίρι είναι δύσκολο. Ο χώρος του πολιτισμού, που χτυπήθηκε και αυτός από τις συνέπειες της πανδημίας, αναζητά τον βηματισμό του και τρόπους να υποστηρίξει τους ανθρώπους του, που είναι αντιμέτωποι με μια συνθήκη χωρίς προηγούμενο. Όσο κι αν βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει η ανάγκη να ελπίσουμε στα καλύτερα που θα έρθουν, να τολμήσουμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, να ξεπεράσουμε τον φόβο, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των θεατών μας. Σαν μία τέτοια θετική χειρονομία βλέπουμε την πρωτοβουλία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, στην οποία συντασσόμαστε με ενθουσιασμό», σημειώνει ο κ. Κουμεντάκης.
Σημειώνεται πως, η πρεμιέρα του θεσμού θα γίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Ρωμαϊκή Αγορά. Θα ξεκινήσει με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι, με τη συνοδεία της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Το ρεσιτάλ, με πρωτοβουλία της Λυρικής, αφιερώνεται σε όλους αυτούς που εργάστηκαν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα: Να θεωρείται από τις ασφαλέστερες χώρες και τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Το ρεσιτάλ θα αναμεταδοθεί σε live streaming.
DigitalCulture: Η νέα ψηφιακή δεξαμενή για τον πολιτισμό
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την πολύτιμη συνεργασία και την τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα Πολιτισμού: https://digitalculture.gov.gr.
Στη νέα πλατφόρμα το Υπουργείο θα συγκεντρώνει, θα ενημερώνει και θα συνδέει τους πολίτες με τα καθημερινά δρώμενα, που προσφέρονται δωρεάν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Θα αναρτώνται οι πολιτιστικές δραστηριότητες των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των Μουσείων, των εποπτευόμενων φορέων. Θα παρουσιάζονται σε συνεργασία, με τα ιδρύματα, τους οργανισμούς, τους φορείς, ο προγραμματισμός και οι σημαντικές πολιτιστικές δράσεις τους.
Η ψηφιακή δεξαμενή του Πολιτισμού, "ανοιχτή" σε όλους, θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό και με εκδηλώσεις οι οποίες εντάσσονται στην πλατφόρμα για την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του κοινού. Η νέα πλατφόρμα λειτουργεί παράλληλα με τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Τήνο
28 Μαρ. 2023 - 6:16 - Ο χορός δίνει το στίγμα του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
28 Αυγ. 2020 - 6:14 - «Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα»
30 Ιουλ. 2020 - 6:10 - Χορευτικά Σόλι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
28 Ιουλ. 2020 - 6:15 - Η Μύκονος υποδέχτηκε την Εθνική Λυρική Σκηνή
17 Φεβ. 2020 - 6:29