Αποκατάσταση προβλημάτων και εργασίες συντήρησης της παραμελημένης Πινακοθήκης Κυκλάδων από την φοιτητική κοινότητα «Κόψε τη Μουστάρδα»

Ουσιαστική συμβολή στον πολιτισμό της Σύρου

Το αποτύπωμά της στην πολιτιστική ζωή της Σύρου προσδοκά να αφήσει μέσω της δράσης της η φοιτητική κοινότητα «Κόψε τη μουστάρδα», αξιοποιώντας την τέχνη ως μέσο εμψύχωσης και ταυτόχρονα, ανάπτυξης εποικοδομητικού διαλόγου με τους θεατές πάνω σε θέματα που ζητούν την προσοχή της τοπικής κοινωνίας.

Εκτός από την παραγωγή θεαμάτων, πρόθεση της ομάδας που στην πρώτη μορφή της συστήθηκε χωρίς όνομα στο κοινό με τη μουσική παράσταση «Δεν μεγάλωσες ποτέ» σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποτελεί επίσης η συμβολή της στη γενικότερη αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Με δεδομένο ότι η άριστη κατάσταση των πολιτιστικών χώρων θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την άρτια και επιτυχημένη παρουσίαση κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας και παράλληλα, «καθρέφτης» ενός τόπου που σέβεται τον πολιτισμό και επενδύει σε αυτόν, η ομάδα «Κόψε τη μουστάρδα» απέδειξε από την πρώτη στιγμή ότι οι φίλοι του πολιτισμού έχουν τη δύναμη να ανοίξουν το δρόμο σε αυτό που μέχρι πρότινος φάνταζε δύσκολο και στάσιμο.

Επιδιορθώσεις και μαστορέματα με έξοδα των μελών

Η ομάδα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων, επρόκειτο να παρουσιάσει εντός του περασμένου Μαρτίου μία σειρά εκδηλώσεων στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με θέμα τον αυτισμό. Παρά το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες δράσεις αναβλήθηκαν, λόγω κορωνοϊού, τα μέλη της θεώρησαν καθήκον τους να παραδώσουν τον χώρο στο Δήμο καλύτερο από ό,τι τον παρέλαβαν. Το κλειδί της Πινακοθήκης παραδόθηκε στην ομάδα από τις 28 Φεβρουαρίου. Ο χώρος θα βρισκόταν στη διάθεσή της έως το τέλος Μαρτίου.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στον ιστορικό αυτό χώρο, τα μέλη τον βρήκαν παραμελημένο, γεμάτο μπάζα, ξεχασμένα εκθέματα από παλαιότερες διοργανώσεις, κατεστραμμένες τεχνικές εγκαταστάσεις, ζωγραφισμένους τοίχους και ραγισμένα πατώματα. Όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η στεναχώρια μας ήταν μεγάλη καθώς ο χώρος είναι τόσο όμορφος και με τόσες πολλές προοπτικές». Έτσι, αποφάσισαν να καταβάλουν προσπάθειες για να τον επαναφέρουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αρχικές δόξες του, με δικά τους έξοδα.

Σκοπός της ομάδας ήταν η διάθεση του ποσού που θα συγκεντρωνόταν από τις εκδηλώσεις της για την αναστήλωση του χώρου. Ωστόσο, οι συγκυρίες τους ανάγκασαν να αναβάλουν το πολιτιστικό πρόγραμμά τους, βάζοντας λουκέτο στον χώρο της Πινακοθήκης και δημιουργώντας, κατά συνέπεια, μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό μας και στις καρδιές μας. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι δεν το έβαλαν κάτω και προχώρησαν με τις προσωπικές τους δυνάμεις στην υλοποίηση μιας σειράς έργων στην Πινακοθήκη:

α) Απομάκρυνση μπάζων, εγκαταλελειμμένων αντικειμένων και υλικών που συσσωρεύονταν στο χώρο και αποτελούσαν κίνδυνο πυρκαγιάς.

β) Στοκάρισμα των πατωμάτων για να κλείσουν οι ρωγμές.

γ) Βάψιμο πατώματος με ειδικές μπογιές για την αποκατάσταση του.

δ) Βάψιμο φθαρμένων από προηγούμενες εκδηλώσεις εκθεσιακών ταμπλό.

ε) Τεχνικός έλεγχος και αποσύνδεση επικίνδυνου εξοπλισμού ( όπως φώτα και ηλεκτρολογικά ).

στ) Επανασύνδεση λειτουργικού εξοπλισμού.

ζ) Καθαρισμός φρεατίου μπροστά στην κεντρική είσοδο για να μην γεμίσει ξανά η κεντρική αίθουσα με νερά από βροχές.

η) Γενικός καθαρισμός και απολύμανση του χώρου.

«Ναι, είμαστε φοιτητές και μπορεί να μην έχουμε τη μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια αλλά δεν μπορούσαμε να αφήσουμε έναν τέτοιο χώρο σε αυτή τη κατάσταση. Όσα κάναμε δεν είναι τέλεια και δυστυχώς δεν καταφέραμε να κάνουμε παραπάνω», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Απαραίτητη η βοήθεια όλων των ομάδων και συλλόγων»

Τα μέλη της ομάδας καθιστούν σαφές ότι ο χώρος παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να λύσουν οι ίδιοι. Προσθέτουν μάλιστα ότι «υπάρχει μεγάλο θέμα με τα έντομα και χρειάζεται άμεση απεντόμωση, ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός στη σκηνή που διαθέτει είναι εξ ολοκλήρου κατεστραμμένος ενώ ο κλιματισμός δεν λειτουργεί».

Σκοπός της δημοσίευσής τους είναι η κινητοποίηση κι άλλων ομάδων και συλλόγων με στόχο τη βοήθειά τους στην αποκατάσταση όλων αυτών των χώρων που πολλοί χρησιμοποιούν αλλά λίγοι νοιάζονται. «Δεν είναι μόνο στο χέρι των τοπικών φορέων αλλά και στο δικό μας να βοηθάμε όπου μπορούμε όπως επίσης να αφήνουμε τους χώρους που παραδίνουμε καλύτερα από όταν τους παραλαμβάνουμε. Είναι πολύ μετρημένοι οι πολιτιστικοί χώροι στο νησί μας. Ας τους φροντίσουμε όλοι μαζί! Εμείς δεν ζητάμε τίποτα για αντάλλαγμα παρά τη συμβολή όλων σε αυτό το στόχο. Σαν ομάδα ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ότι θα συνεχίσουμε με αυτή τη νοοτροπία με όλους τους χώρους που μας παραδίδονται».

Καταλήγοντας, η κοινότητα του «Κόψε τη Μουστάρδα» ευχαριστεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων για τη συμπαράστασή του, τον Νίκο Κοντιζά και την οικογένειά του ονομαστικά, καθώς και το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για τη παραχώρηση του χώρου.

Οι εργασίες των μελών της ομάδας στην Πινακοθήκη Κυκλάδων αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και οδηγούν στη διαπίστωση ότι κανένα πρόβλημα δεν παραμένει άλυτο, εάν υπάρχει διάθεση και σαφής κατεύθυνση για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, έξω από κάθε παιχνίδι εντυπωσιασμού, βιτρίνας και απόδοσης ευθυνών σε προηγούμενους ή επόμενους.