Οι «ΠαραμυθιαΖΩ» στήνουν τη δική τους «αυλή» στα σκαλάκια της Μεταμόρφωσης και μέσω των ιστοριών τους σκορπούν δύναμη στη μετα-κορωνοϊό εποχή

Και αυτό θα περάσει…

Ιστορίες δύναμης ή ταξιδευτικής πορείας, από αυτές που δεν αντέχουν να μένουν κρυμμένες, αλλά αναζητούν ευήκοα ώτα και ορθάνοιχτες καρδιές για να τρυπώσουν και να φυτέψουν τον σπόρο της ελπίδας, επέλεξε η ομάδα ενηλίκων αφηγητών «ΠαραμυθιαΖω» να μοιραστεί με τους φίλους της, στο κλείσιμο της φετινής περιόδου.

Τα μέλη του δραστήριου πολιτιστικού πυρήνα της Σύρου γνωρίζουν καλά ότι τα παραμύθια σου θυμίζουν ότι είσαι πιο δυνατός απ’ ότι σου συμβαίνει κι ότι η ζωή είναι ένα συνεχές ταξίδι κάθε φορά προς τον επόμενο προορισμό. Όπως περιγράφει στην «Κοινή Γνώμη» η «ψυχή» της ομάδας, Γεωργία Ματσούκα, «μία δύσκολη ή αναπάντεχη συνθήκη δεν είναι το τέλος της προσπάθειας, αλλά μια δοκιμασία που καλούμαστε να ξεπεράσουμε για να φτάσουμε πιο κοντά στην Ιθάκη μας».

Με αυτό το σκεπτικό, η 12μελής -μέχρι σήμερα- ομάδα θα υποδεχτεί το καλοκαίρι με μία ανοιχτή συνάντηση, πλαισιωμένη από ιστορίες που φιλοδοξούν να γεμίσουν δύναμη τους αποδέκτες τους, στη μετά-κορωνοϊό εποχή. Λόγω των γενικότερων αλλαγών που η πανδημία επέφερε στην καθημερινότητά μας, η τελευταία συνάντηση της χρονιάς για τους «ΠαραμυθιαΖω» μπήκε στον «πάγο» για περίπου τρεις μήνες. Ως είθισται, κάθε Μάρτιο η ομάδα διοργάνωνε σε κλειστό χώρο μία κανονική παράσταση αφήγησης, μέσω της οποίας καινούρια και νέα μέλη παρουσίαζαν δείγμα της δουλειάς τους. Φέτος, τα σχέδια ανατράπηκαν, η τράπουλα ανακατεύτηκε και ο καιρός πέρασε, ωστόσο η φλόγα της ομάδας παραμένει αναμμένη, κόντρα στον άνεμο που περικυκλώνει απειλητικά κάθε καλλιτεχνική ανάσα.

Τηρώντας πιστά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (μάσκες, απόσταση 1,5 μέτρο ο ένας από τον άλλον), οι «παραμυθάδες» της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αποφάσισαν αυτή τη φορά να σχηματίσουν τον κύκλο τους στα σκαλάκια της Μεταμόρφωσης, σαν παρεάκι, σαν τα παιδιά που μαζεύονται στις πλατείες για να τα πούνε κι εκεί να αφήσουν τα παραμύθια να ξεχυθούν, σαν κουβεντούλα φιλική. Η δράση με τίτλο «και αυτό θα περάσει…» θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη.

«Η φετινή συνάντησή μας θα θυμίζει περισσότερο τις καλοκαιρινές δράσεις προηγούμενων ετών, που μαζευόμασταν στις παραλίες και λέγαμε παραμύθια σε όσους ήταν εκεί και απολάμβαναν τη συντροφιά μας. Κάπως έτσι θα το κάνουμε τώρα, σαν να βρισκόμαστε στην αυλή του σπιτιού μας μαζί με φίλους και να ανταλλάσσουμε απόψεις και ιστορίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ματσούκα. Το πρώτο μέρος της δράσης, στις 19:30 θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά και στη συνέχεια (21:00), θα ακολουθήσουν παραμύθια για τους μεγάλους.  

Συνεχής μελέτη και προετοιμασία

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η ομάδα όχι μόνο δεν κατέβασε τα στόρια της, αντιθέτως άνοιξε όσα περισσότερα παράθυρα μπορούσε μέσω… της τεχνολογίας. «Κάναμε διαδικτυακές συναντήσεις, που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη δια ζώσης αλληλεπίδρασή μας, ωστόσο ανακαλύψαμε έναν καινούριο τρόπο επικοινωνίας με πολύ διαφορετικούς κώδικες συνομιλίας, συζήτησης και αναζήτησης», εξηγεί η κ. Ματσούκα. Τα μέλη είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικά οπτικοακουστικές αφηγήσεις και να εξοικειωθούν περισσότερο με τον τρόπο παρουσίασης παραμυθιών σε ένα «αόρατο» και «σιωπηλό» κοινό. «Μελετήσαμε θέματα τεχνικής κυρίως σε σχέση με ηχογραφήσεις και βιντεογραφήσεις.  Ήταν μεγάλο σχολείο για εμάς, δεδομένου ότι στο νησί μας δεν υπάρχουν πολλοί παραμυθάδες για να δούμε, να ακούσουμε, να συγκρίνουμε και να μάθουμε καινούρια πράγματα».

Μετάθεση της 2ης Σύναξης Παραμυθιών τον Μάιο 2021

Σημειώνεται δε, ότι λόγω της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και σε πολιτιστικό επίπεδο, δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της 2ης Σύναξης Παραμυθιών στη Σύρο, η οποίο ήταν προγραμματισμένη στις 10 Μαΐου 2020 με παραστάσεις τόσο σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το φεστιβάλ των ΠαραμυθιαΖΩ για όλες τις Τέχνες γύρω από το παραμύθι ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018. Φέτος, όμως, ήρθε αυτός ο κακός ο δράκος, ο κορωνοϊός τα έκανε όλα Γης μαδιάμ, και έστειλε τα πάντα για απολύμανση. Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ομάδα θα πραγματοποιήσει το επόμενο μεγάλο ραντεβού της με αγαπημένους καλλιτέχνες, δασκάλους και φίλους της τον Μάιο του 2021.

Επιπλέον, η πανδημία έβαλε «φρένο» τόσο στις ραδιοφωνικές αφηγήσεις της ομάδας, όσο και στις προσεχείς επισκέψεις της σε άλλα νησιά του νομού, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. «Λόγω της αναστάτωσης και των αναπάντητων ακόμη ερωτηματικών γύρω από τις διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, κανένας φορέας δεν γνωρίζει αν μπορεί να μας υποδεχτεί», σημειώνει η κ. Ματσούκα.

Επόμενο ραντεβού… στην παραλία της Βάρης

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας περιλαμβάνεται προς το παρόν μόνο η πιθανή συμμετοχή της στον 4ο κύκλο του Παιδικού Φεστιβάλ των Κυκλάδων «syroskidz». Παρά το γεγονός, ότι φέτος θα λάβει χώρα μόνο η 6η Υπαίθρια Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής στην παραλία της Βάρης, από 31 Ιουλίου έως 23 Αυγούστου 2020, εξετάζεται –σε συνεργασία με τους διοργανωτές- το ενδεχόμενο υλοποίησης μίας δράσης από τους «ΠαραμυθιαΖΩ», εναρμονισμένης πάντα με τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας. «Συζητάμε να επισκεφτούμε την έκθεση και να μοιραστούμε με όσους θα βρίσκονται εκεί για να τη θαυμάσουν, ιστορίες που θα εμπνευστούμε από τα έργα των μικρών καλλιτεχνών και θα συμβαδίζουν με τους στόχους τους».