Video artists του “Eye’s Walk Digital Festival” συνομιλούν και αλληλεπιδρούν με τους μουσικούς του Levante Jazz Festival

Μια συναρπαστική και απρόβλεπτη αφήγηση

Το Eye’s Walk Digital Festival που «γεννήθηκε» στη Σύρο, καθιστώντας την από τον πρώτο κιόλας χρόνο του σημείο συνάντησης καταξιωμένων video artists από όλο τον κόσμο εξακολουθεί να πρωτοπορεί, αφήνοντας το στίγμα του σε σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Μέσα στον καιρό της κοινωνικής αποστασιοποίησης και κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων για τις συναυλίες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών ίδρυσαν έναν νέο, καινοτόμο πολιτιστικό θεσμό.

Το Levante Jazz Festival - A music bridge between Italy and Greece (Φεστιβάλ Τζαζ της Ανατολικής Μεσογείου - Μια μουσική γέφυρα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας) αποτελεί μια διαδικτυακή διοργάνωση, στην οποία δέκα σχήματα από την Ελλάδα και την Ιταλία παρουσιάζουν τα καλύτερα κομμάτια από το τζαζ ρεπερτόριό τους. Στις συνολικά πέντε online μεταδόσεις, που ξεκίνησαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου), θα αναδεικνύονται διάφορα στυλ του παγκόσμιου μουσικού αυτού ιδιώματος, όπως για παράδειγμα bossa nova, gypsy swing ή φωνητικές a capella διασκευές.

Το πρόγραμμα αυτής της σύνθετης διοργάνωσης περιλαμβάνει πέντε μουσικά σύνολα με διαφορετικό μέγεθος και ρεπερτόριο από την Ελλάδα και πέντε από την Ιταλία, που θα παρουσιάσουν πασίγνωστες μελωδίες, γνωστά κομμάτια με μεγάλη καλλιτεχνική αξία αλλά και νέες παραγωγές. Οι μαγνητοσκοπήσεις έγιναν στις δύο χώρες αντίστοιχα, και σε δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν σε σημαντικότατα ιστορικά μνημεία του Μπάρι και της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει και ένας μοναδικός συνδυασμός με βιντεοπροβολές πρωτοποριακών video artists.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το Φεστιβάλ αποτελεί μέρος του προγράμματος “Italian Online Summer Fest” του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, με πλήθος δράσεων αφιερωμένων στη μουσική, στον κινηματογράφο, στη μαγειρική και στη σύγχρονη τέχνη, που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένα ακόμη επιτυχημένο βήμα για το φεστιβάλ της Σύρου

Το Levante Jazz Festival δεν περιορίζεται μόνο σε μουσικές εκδηλώσεις, αλλά προχώρησε και σε μια σύζευξη της μουσικής με τις video art προβολές, σε σύμπραξη με το «Eye’s Walk Digital festival», το καινοτόμο φεστιβάλ για την τέχνη στον δημόσιο χώρο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, το οποίο μάλιστα συνδιοργανώνει με τη Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Μπάρι το Οnline Video Art Festival “Italy-Greece: RestArt project".

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κάποιων συναυλιών υπάρxει μια αυτοσχεδιαστική συνομιλία και αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών και των video artists, δημιουργώντας μια συναρπαστική και απρόβλεπτη αφήγηση επί τόπου. Οι video artists είναι από την πλευρά της Ιταλίας ο καλλιτέχνης και διευθυντής της Μπιενάλε του Μπάρι Miguel Gomez και από την πλευρά της Ελλάδας η Αγγελίνα Βοσκοπούλου, καλλιτέχνις με διεθνείς διακρίσεις στο Screen Dance Art, δηλαδή στη video art με επίκεντρο το σώμα και την κίνηση στην αλληλεπίδρασή τους με την κάμερα. Επιμελήτρια του τμήματος αυτού είναι curator του «Eye’s Walk Digital Festival», Φιλία Μηλιδάκη.

Οι συναυλίες μεταδόθηκαν μέσα από το κανάλι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece), όπου και θα παραμείνουν μόνιμα διαθέσιμες.  Οι μεταδόσεις θα είναι επίσης διαθέσιμες από τις 5/7, 19/7, 2/8, 16/8 και 30/8 αντίστοιχα και μέχρι τις 10/9/2020 στην ιστοσελίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας (https://iicateneonline.gr/). Κάθε μετάδοση θα περιέχει τη συναυλία ενός ιταλικού και ενός ελληνικού σχήματος. Η διάρκεια της κάθε μετάδοσης θα είναι περίπου μία ώρα (30 λεπτά το ελληνικό και 30 λεπτά το ιταλικό σχήμα).