Οι Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου αναλαμβάνουν και φέτος δράση, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας

Μας περιμένουν εκεί… ενωμένοι, δυνατοί

Κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας τις προστατευτικές διαφανείς ασπίδες τους, θα επιστρέψουν φέτος στο «πόστο» τους οι Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου.

Οι νεαροί κοινωνοί της ιστορίας και των παραδόσεων του μεσαιωνικού οικισμού που κάθε χρόνο ξεχύνονται στα γραφικά σοκάκια και μοιράζονται με τους δεκάδες επισκέπτες όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν καταστήσει τον τόπο τους τόσο ξεχωριστό και αγαπημένο, θα δώσουν για μία ακόμη φορά το στίγμα τους, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Ωστόσο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε την τρέχουσα χρονική περίοδο, οι Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου θα υποδεχτούν τους φετινούς επισκέπτες, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού, ενώ το κάθε γκρουπ δεν θα υπερβαίνει τα δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξεναγών και επισκεπτών. Η ομάδα θα κρατάει λίστα με τα στοιχεία των επισκεπτών.

Μικρές αλλαγές… λόγω των συνθηκών

«Αυτό το καλοκαίρι, το κόνσεπτ μας είναι λίγο διαφορετικό», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η συντονίστρια της δράσης, Μαίρη Καράβα. «Πλέον, δε θα βρίσκουμε κόσμο στον δρόμο, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα μας στέλνουν μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook και μαζί θα  προγραμματίσουμε τη συνάντησή μας». Για το λόγο αυτό, δεν θα αφιερώνεται συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας στις ξεναγήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Οι επισκέπτες θα επιλέγουν την ημέρα που τους εξυπηρετεί και κάποιο από τα διαθέσιμα γκρουπ των Μικρών Ξεναγών θα επιστρατεύεται για να τους καλωσορίσει στον μεσαιωνικό οικισμό.

Η χρήση μάσκας για τους επισκέπτες είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, ενώ εξίσου προφυλαγμένα θα είναι και τα παιδιά στα οποία θα δοθεί διαφανής ασπίδα προσώπου από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Χωρίς ξεναγούς η Ερμούπολη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το φετινό καλοκαίρι, ο θεσμός των Μικρών Ξεναγών θα λειτουργήσει μόνο στην Άνω Σύρο, δεδομένου ότι στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Ερμούπολης περιλαμβάνονται ξεναγήσεις σε κλειστούς χώρους, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Θέατρο «Απόλλων» και την Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης. Από την άλλη, η ξενάγηση στον μεσαιωνικό οικισμό πραγματοποιείται αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους με μοναδική εξαίρεση τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Για τον καινούριο και ιδιαίτερο κύκλο του προγράμματος, η υπεύθυνη κ. Μαίρη Καράβα επέλεξε μόνο μεγάλα παιδιά τα οποία χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Τα γκρουπ θα λειτουργούν εναλλάξ ανάλογα με τη ζήτηση και μόνο με ραντεβού. «Για λόγους ασφαλείας, τα παιδιά του Δημοτικού δεν θα συμμετέχουν, κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς τους. Όλοι ήθελαν να λάβουν μέρος, αλλά συμφωνήσαμε πως είναι καλύτερα να αξιοποιήσουμε μόνο τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα προηγούμενα χρόνια, ρόλο ξεναγού αναλάμβαναν περίπου 30 παιδιά, ενώ φέτος η ομάδα αποτελείται από 15 άτομα.

Εν αναμονή των επισκεπτών

Οι ξεναγήσεις ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, ωστόσο η ομάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της μόλις δοθεί το σήμα εκκίνησης «Έως το τέλος της εβδομάδας, ο Δήμος θα μας έχει χορηγήσει τις ασπίδες και θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε. Προς το παρόν, μία μόνο κυρία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω μηνύματος, καθώς δεν υπάρχει ακόμα κίνηση. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε μια κινητικότητα στην Πιάτσα κυρίως από Συριανούς, αλλά προσδοκούμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει το επόμενο διάστημα», δηλώνει η κ. Καράβα.  

Αναφερόμενη στη σημασία της δράσης, η συντονίστρια υποστηρίζει πως ο θεσμός των «Μικρών Ξεναγών» πέρα από την ευκαιρία που προσφέρει στα συμμετέχοντα παιδιά για δημιουργική απασχόληση του χρόνου τους , αποτελεί ετησίως και μια τονωτική «ένεση» για ολόκληρο τον οικισμό. «Παρά το γεγονός ότι έπεσε η ιδέα να μην πραγματοποιηθεί φέτος η δράση για λόγους ασφαλείας, εγώ επέμεινα γιατί πρόκειται για μία συνήθεια που έχει αγαπηθεί από τα παιδιά και τα κρατά σε εγρήγορση. Αν τα σταματήσεις μια χρονιά, δυστυχώς τα έχασες. Και τα μεγαλύτερα έχουν γίνει παρέα και το απολαμβάνουν. Σαφώς υπήρχαν και κάποια που δήλωσαν ότι δε θα λάβουν μέρος λόγω κορωνοϊού, αλλά τα περισσότερα ήθελαν. Εξάλλου, τα παιδιά μαζεύονται κάθε απόγευμα στην Καμάρα, στο Γήπεδο και τριγύρω στην περιοχή. Τους αρέσει να βρίσκονται έξω και να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον κόσμο, πάντα τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα», καταλήγει η κ. Καράβα.