Θεατρικές παραστάσεις με σημαντικά ονόματα, εικαστικές εκθέσεις και συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Ιουλίου στη Σύρο

Στην Έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας θα φιλοξενηθούν οι πρώτες εκδηλώσεις του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020», το οποίο περιέρχεται σταδιακά στη φάση σχεδιασμού του για να προσφέρει συγκεκριμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στο κοινό και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Δύο θεατρικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές αγαπημένους ηθοποιούς και μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα πραγματοποιηθούν στη Σύρο από τα μέσα έως και τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Οι εκδηλώσεις πήραν το «πράσινο φως» στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μερικές ημέρες μετά τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με το πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.Η δημοτική αρχή, μάλιστα, έσπευσε να ενημερώσει τους δημότες μέσω ανακοίνωσής της πως, ο Δήμος, μέσω του Τμήματος Πολιτισμού, είναι έτοιμος να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες ξεχωριστές πολιτιστικές εμπειρίες, πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας. Το πολιτιστικό πρόγραμμα, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από το τέλος Απριλίου, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, ακολουθώντας τις οδηγίες για τη διεξαγωγή ακροαμάτων, θεαμάτων και παραστάσεων σε ανοικτούς χώρους, όπως ορίζονται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Στις 18 Ιουλίου, το κοινό της Σύρου θα έχει τη χαρά να απολαύσει μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία θα αποτελέσει την έναρξη του προγράμματος «ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» 2020 και τον εορτασμό της επετείου των 20 χρόνων επαναλειτουργίας του ανακαινισμένου στην αρχική του μορφή Ιστορικού Θεάτρου «Απόλλων» και μοναδικού λυρικού θεάτρου στην καρδιά του Αιγαίου.

Θα πραγματοποιηθεί δωρεάν για το κοινό, με διάθεση δελτίων εισόδου από το Θέατρο Απόλλων, με σκοπό τόσο την ελεύθερη όσο και την ελεγχόμενη προσέλευση του φιλοθεάμονος κοινού, στο πλαίσιο των μέτρων τήρησης της ασφάλειας της δημόσιας υγείας λόγω του COVID-19.

Καθώς οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν την υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 20 χρόνων επαναλειτουργίας του Θεάτρου “Απόλλων”, και με αφορμή την επίσκεψη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο νησί μας για την έναρξη του προγράμματος Σύρος - Πολιτισμός, την Παρασκευή 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί βιντεοσκόπηση σύντομου μουσικού αποσπάσματος από μικρό σύνολο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο θέατρο “Απόλλων”, για την προώθηση και την προβολή της επετείου. Το βίντεο θα γυριστεί κεκλεισμένων των θυρών σε συνεννόηση με το τεχνικό προσωπικό του θεάτρου και θα έχει σκοπό να μεταφέρει διαδικτυακά το εορταστικό μήνυμα ότι το Ιστορικό Θέατρο “Απόλλων” παραμένει με κύρος και αντοχή ως σήμα κατατεθέν του έν

Το Τάβλι – Ρεσιτάλ ερμηνείας για δύο (20/07)

Δύο ημέρες αργότερα, θα παρουσιαστεί στην Έπαυλη Τσιροπινά η θεατρική παράσταση «Το τάβλι» του του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη (νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά)) με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση σε μια σκηνική παρτίδα δεξιοτεχνίας. Μια κωμωδία χαρακτήρων, που αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».

Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο  Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.

Το "Τάβλι", είναι έργο προφητικό και γι' αυτό πάντα επίκαιρο ανέβηκε για πρώτη φορά, στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.

Σημειώνεται ότι, το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη έχει παρουσιαστεί ξανά στο νησί της Σύρου και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2012 με τους Νίκο Ορφανό και Κωνσταντίνο Κάππα στη σκηνοθεσία και την ερμηνεία.

«Παγκάκι» για δύο (28/07)

Μετά από την sold out επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, «Το παγκάκι» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Το διαχρονικά και κωμικοτραγικά επίκαιρο έργο του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν επισκέπτεται τη Σύρο στις 28 Ιουλίου.

Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα πάρκο και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μπορεί κάποτε να ήσαν κάτι άλλο; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση ή όχι; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν; Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων, που θα μπορούσε να συμβεί παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη. Μία ιστορία που εγείρει ένα ιδιαίτερο σύγχρονο και βασανιστικό ερώτημα: μπορούν πλέον οι άνθρωποι να ζήσουν πραγματικά μαζί; Κι αν ναι, πώς θα μπορούν να το επιτύχουν, αν συνεχώς κρύβει ο ένας απ’ τον άλλον αυτό που πραγματικά είναι;

Ο Αλεξάντερ Γκέλμαν ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της της Ρωσίας. Το Παγκάκι γράφτηκε το 1983, πριν από την κατάρρευσή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούσαν. Έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε πάρα πολλές χώρες. 

Το έργο διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κιμούλης, τον οποίο θα θαυμάσουμε επί σκηνής μαζί με την επίσης σπουδαία ηθοποιό Φωτεινή Μπαξεβάνη («Η Κυρά της Ρω»).

Το «Παγκάκι» περιλαμβάνεται επίσης στο φετινό περιεκτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου (30/07).

Εικαστικές εκθέσεις

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Ιουλίου περιλαμβάνονται, επίσης, τρεις εικαστικές εκθέσεις. Ειδικότερα, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα φιλοξενηθεί από 10 έως 28 Ιουλίου ηέκθεση του ζωγράφου Γιώργου Γιώτσα «Concrete Journeys». Μεταξύ άλλων, στα μέσα του μήνα θα παρουσιαστούν έργα του Κώστα Ντάφου στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», ενώ την Παρασκευή 18 Ιουλίου θα ξεκινήσει στην Έπαυλη Τσιροπινά έκθεση έργων από τη συλλογή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκθέσεων Ιουλίου

Πινακοθήκη Κυκλάδων

 10/07 – 28/07/2020 ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ

 29/07 – 30/08/2020 ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΦΑΜΠΡΙΣ - ΚΙΚΗ ΚΟΛΥΜΠΑΡΗ - ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ)

Αίθουσα Τέχνης "Γ. & Ε. ΒΑΤΗ"

 15/07 – 25/08/2020 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΤΑΦΟΣ

Εκθεσιακοί Χώροι Άνω Σύρου

 Αίθουσα «ΚΑΜΑΡΑ» 15/07 – 02/08/2020 ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΟΥΣΙΟΥ

 β. Αίθουσα «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» 26/07 – 31/08/2020 ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΝΕΛΗΣ

 γ. Αίθουσα «ΠΡΩΗΝ ΠΟΙΚΙΛΟΠΩΛΕΙΟ» 23/07 - 31/08/2020 ΞΑΝΘΑΚΗ ΕΛΙΖΑ

 δ. Αίθουσα «ΠΡΩΗΝ ΔΗΚΕΔΑΣ» 15/07 – 04/08/2020 ARTINDUSTRY- ΔΑΡΔΑΚΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  

Καθίσταται γνωστό ότι, οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα μεριμνούν για την προστασία τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους.

Εθνικό Θέατρο σε αναμονή

Στο πλαίσιο του αρχικού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020», επρόκειτο να εγκαινιαστεί η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το Εθνικό Θέατρο, με την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων. Λόγω των σημερινών ιδιαίτερων συνθηκών, αυτό δεν καθίσταται εφικτό και καλώς εχόντων των πραγμάτων, η παράσταση θα μεταφερθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Το παρόν πολιτιστικό πρόγραμμα θα τεθεί προς έγκριση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (δια περιφοράς), αύριο το απόγευμα.