«Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη»
- Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2020 - 06:18
Μεταξύ των 25 προτάσεων για κινηματογραφικά έργα animation που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συγκαταλέγεται η ταινία «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη» την υπογραφή με της ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
Στόχο του Ειδικού Προγράμματος αποτελεί η ανάπτυξη και η διεθνής προώθηση ελληνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων, καθώς και η στήριξη των δημιουργών και συντελεστών τους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ μηνών στην «Κοινή Γνώμη», ο υπεύθυνος του Animasyros και πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων, Βασίλη Καραμητσάνη είχε χαρακτηρίσει την εν λόγω προκήρυξη «μία μεγάλη νίκη για τον κλάδο του Ελληνικού Ανιμέισον», καθιστώντας γνωστό ότι το αγαπημένο φεστιβάλ της Σύρου εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής σχετικής πρότασης.
Η ταινία «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη» σε σκηνοθεσία Χαράλαμπου Μαργαρίτη και σενάριο Βασίλη Καραμητσάνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις είκοσι πέντε προτάσεις που εστάλη από το υπουργείο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η παραγωγή τους καθώς και τα αντίστοιχα ποσά χρηματοδότησής τους εγκρίθηκαν από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης που το ίδιο είχε συστήσει. Η παραγωγή της Εταιρείας Αστικού Πολιτισμού «Πλατφόρμα» - διοργανώτριας εταιρείας του Animasyros- θα επιχροηγηθεί με το ποσό των 17.500 ευρώ.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ενημερώνει τους δικαιούχους ότι θα προσκληθούν με σχετική ανακοίνωσή του να προσέλθουν στις υπηρεσίες του για την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού, όπως ακριβώς ορίζεται από το Ειδικό Πρόγραμμα.
Μία πόλη που της ταιριάζει να «εμψυχωθεί»
Πηγή έμπνευσης για τον Βασίλη Καραμητσάνη αποτέλεσε ο φιλόξενος τόπος στον οποίο τα τελευταία 12 χρόνια, μέσα από τη δραστηριότητά του ως επικεφαλής του Animasyros, έχει τη χαρά να εξερευνά, ν’ ανακαλύπτει, να κατοικεί προσωρινά και ν’ αγαπά. Αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου σεναρίου στάθηκε η βαθμιαία αλλά σε βάθος εξοικείωσή του με την ιστορία του νησιού και κυρίως με την ιστορία της πόλης της Ερμούπολης. «Όσο γνώριζα την ιστορία της τόσο στο μυαλό μου σχημάτιζα την πεποίθηση ότι ο τρόπος που η Ερμούπολη θεμελιώθηκε, ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε είναι πρότυπο στο σύγχρονο ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821. Επιπλέον, όποιος γνωρίζει, έχει επισκεφτεί ή έχει δει έστω μία-δύο φωτογραφίες της Ερμούπολης, συμμερίζεται την άποψη ότι πρόκειται για ένα αληθινό σκηνικό ταινίας, μία πόλη που της ταιριάζει ιδιαιτέρως να «εμψυχωθεί» και να γίνει ταινία ανιμέισον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως εξηγεί, η μεγάλη πρόκληση σεναριακά ήταν, μέσα από την ιστορία μιας σύγχρονης πόλης της Ελλάδας, να παρουσιαστούν και να τύχουν νοητικής επεξεργασίας από το κοινό η Ιστορία και ο Πολιτισμός του Ελληνισμού, έτσι ώστε ν’ αναδειχθεί η σημασία του κοινού τόπου που μας ενώνει.
Πρόκειται για μια ιστορία που απευθύνεται σε όλους και παρουσιάζει τον τόπο, τους κατοίκους και τις ασχολίες τους στο πέρασμα του χρόνου και δίνει τη δυνατότητα σύνθεσης επεξεργασίας της βασικής ιστορίας υπερτοπικά.
Εκπαιδευτικός και ενημερωτικός προσανατολισμός
Η ταινία «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη» ακουμπά σε ένα σημαντικό τμήμα της δραστηριότητας της «Πλατφόρμας» - Εταιρείας Αστικού Πολιτισμού, που τα τελευταία 12 έτη έχει ως επίκεντρο το νησί της Σύρου και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, Ερμούπολη. Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρεία συμμετέχει ως συμπαραγωγός στην υπό ανάπτυξη ταινία μεγάλου μήκους ανιμέισον με την τεχνική καρέ-καρέ με κούκλος «Μάρκος» σε σκηνοθεσία Thomas Kunstler που εμπνέεται από τη ζωή του μεγάλου Συριανού ρεμπέτη, Μάρκου Βαμβακάρη.
Πέραν του αναπόδραστου θεματικού ενδιαφέροντος, η ομάδα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη ταινία μεταφέρει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και ενημερωτικό προσανατολισμό, διατηρώντας την αναπαραστατική της ζωντάνια, γεγονός που την κάνει να πιστεύει ότι μπορεί δυνητικά να αποτελεί μέρος μιας σειράς δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν το παρελθόν, παρόν και το μέλλον της χώρας μας.
Επιπροσθέτως, πρόκειται για μια ταινία, η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς, γεγονός που καθιστά ευχερή τη διάδοσή της τόσο μέσω του εκτεταμένου δικτύου κινηματογραφικών φεστιβάλ που διατηρεί η Εταιρεία όσο και μέσω καναλιών/πλατφορμών διανομών ως filler/ταινία σε ζώνες εκπομπών/ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου.
Στο σκηνοθετικό τιμόνι ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης
Η ταινία «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη» βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο καλλιτεχνικής ωριμότητας καθώς έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο storyboard και οι προτάσεις γραφιστικού στυλ της ταινίας έχουν τύχει της αποδοχής μας. «Τούτο, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση ενός υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικού έργου ανιμέισον, εντός του χρονικού διαστήματος που έχει τεθεί, όπως προτάσσει η πρόσκληση είναι βέβαια. Τέλος, η επιλογή του σκηνοθέτη Χαράλαμπου Μαργαρίτη, ενός δημιουργού με βαθιές ρίζες στις εικαστικές τέχνες και πολυσχιδή καλλιτεχνική δραστηριότητα στο χώρο του ανιμέισον μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές καλλιτεχνικές απαιτήσεις της παραγωγής, καθώς χρειάζεται εκτεταμένη ζωγραφική με το χέρι καθώς για το τελικό αποτέλεσμα».
Ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1985 στην Κύπρο. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών του Παρισιού το 2012. Η δουλειά του συγκεντρώνεται στο animation, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη ζωγραφική. Το 2010 μελέτησε τις παραδοσιακές τεχνικές αγιογραφίας υπό τον ιερομόναχο Παΐσιο Αγραπίδη στο κελί των Αγίων Αρχαγγέλων, στις Καρυές του Αγίου όρους, για τρεις μήνες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ζει και εργάζεται στην Πάφο, όπου, το 2015, συνίδρυσε το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος. Από το 2017, διευθύνει το διεθνές φεστιβάλ animation The Animattikon Project, το οποίο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ 2017 και το οποίο λαμβάνει χώρα ετήσια στην Πάφο, σε παραγωγή του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος. Είναι πρέσβης των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation στην Κύπρο. Από το 2019 διδάσκει animation στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- O Πρόεδρος του ANIMASYROS εξελέγη πρόεδρος της CIFEJ
1 Δεκ. 2022 - 17:04 - Το Animasyros επιστρέφει και γιορτάζει τα 15 του χρόνια
19 Σεπ. 2022 - 6:18 - Καίριος και κομβικός πυλώνας του Animasyros η εκπαίδευση
13 Ιουλ. 2021 - 6:17 - Κινούμενες ευχές από τη Σύρο
30 Νοε. 2020 - 6:18 - Μετάλλιο Γραμμάτων & Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας στον πρόεδρο του Animasyros
10 Μαΐου. 2019 - 14:14