Γόνιμο πέρασμα στη νέα κανονικότητα για το Φεστιβάλ Νάξου, που γιορτάζει φέτος την εικοσαετή παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού

Μια σταγόνα Χρόνου

Η αίσθηση της αστραπής, της αστραποβόλας έκλαμψης, της αστραπιαίας ροής του χρόνου έτσι όπως κυλά ο χρόνος όταν γίνεται δημιουργικός επιδραστικός και καρποφόρος, είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Νάξου.

Η γενέθλια διοργάνωση του μακροετούς πολιτιστικού θεσμού αποτελεί ευκαιρία για αποτίμηση, αποδόμηση και αναγέννηση, ένα γόνιμο πέρασμα στη νέα κανονικότητα, όπως σημειώνουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Στέλιος Κρασανάκης και ο διευθυντής παραγωγής, Μάριος Βαζαίος.

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, οι επισκέπτες του Πύργου Μπαζαίου θα απολαύσουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «A drop of Time» με την επιμέλεια του Μάριου Βαζαίου.

Καλλιτέχνες που πρόσφεραν την ενέργεια, την έμπνευση και το ταλέντο τους τα τελευταία χρόνια στις εικαστικές εκθέσεις στον Πύργο Μπαζαίου, είχαν δώσει ραντεβού εφέτος στην επετειακή χρονιά της εικοσαετίας του Φεστιβάλ Νάξου για να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα σε ένα κλίμα οικειότητας, φιλίας και εορταστικής διάθεσης. Η πανδημία του Covid-19 απέτρεψε τη συμμετοχή των καλλιτεχνών από το εξωτερικό δεν εμπόδισε όμως τους εγχώριους να επεκτείνουν τη δημιουργικότητα τους καλύπτοντας την απουσία.

Ο Κωστής Αντωνιάδης παρουσιάζει μια νέα θεματική ενότητα «Αν οι Εικόνες είχαν μια Ζωή να Ζήσουν». Ο Ingbert Brunk εγκατεστημένος στη Νάξο δουλεύει αποκλειστικά με το μάρμαρο. Με αφορμή την επέτειο του Φεστιβάλ ολοκλήρωσε μια ενότητα έργων με τίτλο «διάφανος χρόνος».

Τα εφετινά έργα συνυπάρχουν με εκείνα καλλιτεχνών από προηγούμενες χρονιές καθώς αυτά έχουν ενσωματωθεί δυναμικά στο χώρο. Η συνύπαρξη οδηγεί ουσιαστικά σε ένα πλουραλιστικό σύνολο, πολύτιμο απόσταγμα τέχνης, που διαποτίζει σταγόνα σταγόνα, χρόνο με το χρόνο, το έμψυχο και το άψυχο χαράζοντας τη μνήμη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 23 Σεπτεμβρίου 2020 . Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας από 10.00 έως 17.00.

 

Μουσικές βραδιές

Μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική συναυλία, βασισμένη σε αιγαιοπελαγίτικα μουσικά χαρακτηριστικά και συνθέσεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της Jazz θα απολαύσει το κοινό, την Τετάρτη 29 Ιουλίου στις 21:30.

Στο πιάνο και τα πλήκτρα ο Στάθης Άννινος, στην τρομπέτα και το φλικόρνο ο Αντρέας Πολυζωγόπουλος και στην κλασσική κιθάρα midi και τα φωνητικά, ο Βασίλης Ρακόπουλος.

Σειρά έχει την Κυριακή 2 Αυγούστου, μία συναυλία κλασικής μουσικής από τα Ξύλινα πνευστά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ. Η ορχήστρα αποτελείται από τους: Νίκο Δημητράτο – φλάουτο, Άγγελο Πολίτη – κλαρινέτο, Βασίλη Πριόβολο – φαγκότο, Βικτωρία Κιαζίμη - πιάνο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Υπέροχες μελωδίες από τους βιρτουόζους μουσικούς: David Lynch σαξόφωνο, φλάουτο, φωνητικά – Σταύρος Λάντσιας κλαβινόβα, πλήκτρα, κρουστά – Βαγγέλης Στεφανόπουλος πλήκτρα, ηχητικά, θα απολαύσει το κοινό της Νάξου, την Τετάρτη 5 Αυγούστου, στον Αρχαιολογικό χώρο στα Ύρια. Η συναυλία συνδιοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Φεστιβάλ Νάξου.

 

Θεατρικές παραστάσεις

Στο έργο της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ θα μας ξεναγήσει ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος στις 12/08, στον Πύργο Μπαζαίου. Οι ηθοποιοί Πέγκυ Σταθακοπούλου και Μάνος Καρατζογιάννης διαβάζουν ποιήματά της. Είσοδος Ελεύθερη.

Το επόμενο βράδυ, το κοινό θα απολαύσει τη θεατρική παράσταση «Η σκέψη», βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Λεονίντ Αντρέγιεφ, σε μετάφραση από τα ρωσικά της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ. Μια διεισδυτική μελέτη για τη σκηνική αναπαράσταση της τρέλας. Σκηνοθεσία Στέλιος Κρασανάκης – Ερμηνεία Μάνος Καρατζογιάννης.

Η διαδραστική παράσταση «Ατρόμητοι πειρατές» με κούκλες muppet, τους ηθοποιούς Αγγελική Γουναρίδη και Αλέξανδρο Μονοκάνδυλο και πρωτότυπη μουσική θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020, στον Πύργο Μπαζαίου. Μια περιπέτεια για ατρόμητα παιδιά και φοβητσιάρηδες πειρατές.

 

Τσέχικος κινηματογράφος

Σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Τσεχίας, θα προβληθούν από 22 έως 26 Αυγούστου  ταινίες που έχουν διακριθεί και αγαπούν μικροί και μεγάλοι κινηματογραφόφιλοι.  

22/8 O άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν (1966, 92’).

Μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του «Νέου Κύματος Τσεχοσλοβακίας.

23/8 Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι  (1959, 78’)

Από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες όλων των Τσέχων    ανεξαρτήτως ηλικίας, που εκπλήσσει μέχρι σήμερα με τα κοστούμια της, τη μουσική, τη φωτογραφία, τις ερμηνείες, αλλά και τον ρομαντισμό της και την καλοσύνη που μας διδάσκει.

25/8 Το δημοτικό σχολείο

Τσεχοσλοβακία, 1991, 97’.

Η ταινία προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1991 και θεωρείται ότι ανήκει στις καλύτερες ταινίες της Τσεχοσλοβακίας.

26/8 Hastrman (2018, 100’).

Ο«Άνθρωπος του νερού» είναι ένας μυθικός δαίμονας της σλαβικής λαογραφίας που κατοικεί σε ποτάμια και λίμνες όπου συλλέγει τις ψυχές των πνιγμένων και τις αποθηκεύει σε κεραμικές κούπες με καπάκι. Η φιγούρα του εμφανίζεται συχνά στα τσεχικά παραμύθια.

 

Οι φετινές εκδηλώσεις στον Πύργο Μπαζαίου ολοκληρώνονται με το Velvet Bus στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, ένα κινούμενο DIY φεστιβάλ, με μουσική, εικαστικά, κινηματογράφο και διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις.

Είσοδος Ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

 

Για την υγεία και την ευεξία όλων, οι διοργανωτές συνιστούν στους θεατές να διατηρούν μεταξύ τους ασφαλείς αποστάσεις και να φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου όταν φτάνουν και αποχωρούν από όλους τους χώρους όπου διοργανώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου.

Ετικέτες: