Μοναδικές μουσικές και θεατρικές βραδιές σε έναν χώρο όπου ο Πολιτισμός ξεδιπλώνει τις χάρες του

Φεστιβάλ στο Πάρκο Πάρου 2020

  • Τρίτη, 28 Ιουλίου, 2020 - 06:17

Με την -πάντα καθηλωτική- Νατάσσα Μποφίλιου εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου.

Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την αγαπημένη καλλιτέχνιδα σε ένα ξεχωριστό ακουστικό πρόγραμμα αφαιρετικής προσέγγισης που εστίαζε στον πυρήνα της τέχνης της, με την επιμέλεια των εξαίρετων συνεργατών της, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Τη σκυτάλη έλαβε το επόμενο βράδυ η θεατρική παράσταση «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, το οποίο παρουσιάστηκε προ ημερών και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Στις 30 Ιουλίου 2020, στο προαύλιο του Μουσείου Πάρκου, η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη και η καθηγήτρια ψυχολογίας ΕΚΠΑ, Μπετίνα Ντάβου θα παρουσιάσουν το νέο βιβλίο της Μοσχούλας Κοντοσταύλου «Η Επιστροφή: Παρίσι – Πάρος». Στο βιβλίο ξετυλίγονται καταστάσεις, συμπεριφορές, αισθήματα, λόγια και σιωπές στην Ελλάδα, από το 1965 της τότε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μέχρι το 2011 χρονιά, που άρχιζε η οικονομική κρίση. Ένα σωρό άνθρωποι βιώνουν σχέσεις, απώλειες, αναχωρήσεις κι επιστροφές, με σκηνικά στην Αθήνα, Πειραιά, Πάρο, Σύρο, Βενετία, Μπολώνια, Παρίσι. Την εκδήλωση συντονίζει η Άννα Κάγκανη, μέλος του ΔΣ του Πάρκου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ελένη Σταυράκη.

Μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική συναυλία, βασισμένη σε αιγαιοπελαγίτικα μουσικά χαρακτηριστικά και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της jazz θα χαρίσουν στο κοινό της Πάρου οι «Aegean Jazz Project» (31/07). Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τους: Στάθη Άννινος (πιάνα πλήκτρα), Marc Buronfosse (μπάσο), Θάνο Χατζηαναγνώστου (τύμπανα), Αντρέα Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, φιλικόρνο), Βασίλη Ρακόπουλο (ηλεκτροκλασική κιθάρα, φωνητικά).

Έργα μεγάλων κλασικών συνθετών θα παρουσιαστούν την 1η Αυγούστου 2020 στο Θέατρο Πάρκου, από το Κουαρτέτο ξύλινων πνευστών της Συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ. Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Δημητράτος (φλάουτο), Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο), Βασίλης Πριόβολος (φαγκότο), Βικτωρία Κιαζίμη (πιάνο).

Εορτασμός 20 χρόνων της Θεατρικής ομάδας Αρχιλόχου

Με την τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Νίκου Συνόδη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου Αρχίλοχος γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της θεατρικής ομάδας του. Από το 2000 έως το 2020, υπήρξαν πολλοί καλλιτέχνες – ερασιτέχνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί σε φώτα και ήχο, σκηνογράφοι και κατασκευαστές σκηνικών, μουσικοί, επιμελητές κόμμωσης και μακιγιάζ, κινησιολόγοι και βοηθοί πάσης φύσεως – που έβαλαν το λιθαράκι τους, ως εθελοντές, και στήριξαν το έργο της ομάδας τόσο στο νησί, όσο και στους κατά τόπους σταθμούς Συνάντησης των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Με μια συγκινητική συνεργασία παλαιών και νέων συντελεστών και μελών της ομάδας, οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στις 4 & 9 Αυγούστου στο Πάρκο Πάρου, αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού.

Ένας βασιλιάς που δε δούλεψε ποτέ στη ζωή του αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της παιδικής θεατρικής παράστασης «Το πιο γλυκό ψωμί» (6 Αυγούστου). Μέσα από το αφηγηματικό διαδραστικό δρώμενο της ομάδας θεάτρου “La Strada”, βασισμένο στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι με ζωντανή μουσική, τα παιδιά θα κατανοήσουν την αξία της επαφής με τη γη, της εργασίας και τον κύκλο της κατασκευής του πιο βασικού τροφίμου της διατροφής μας.

Στις 11 Αυγούστου, η σοπράνο Βαρβάρα Μπιζά, οι τενόροι Γιάννης Καλύβας και Γιάννης Φίλιας και η Μαρουλία Κοντού στο πιάνο θα θυμίσουν στο κοινό μοναδικές στιγμές του οπερατικού ρεπερτορίου κάτω από τον έναστρο ουρανό. Συμμετέχει η παιδική νεανική χορωδία του Ωδείου Μυθωδία υπό τη διεύθυνση της Μαρουλίας Κοντού. Συνοδεύει στο πιάνο η Βασιλική Θαλασσοχωρίτη

Τραγούδια σε ποίηση Νίκου Καββαδία μελοποιημένα από τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Μαρία Κωχ, αλλά και τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Λοΐζος και ο Σπανός θα απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες της Πάρου μέσα από τη συναυλία του Γιάννη Κούτρα με τίτλο «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» (16/08).

Ατρόμητοι πειρατές θα ξεχυθούν στις 18 Αυγούστου, στο Θέατρο Πάρκου μέσα από την ομώνυμη διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου της ομάδας ΟΥΠΣ! Στις 20/08, η σκηνοθέτης Floriane Closuit παρουσιάζει την ταινία της «Saltavaggio» σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Θέατρο Αρχίλοχος. Μια ταινία που γυρίστηκε στην Πάρο και στην Ελβετία και καταγράφει με ιδιαίτερο τρόπο τον προσωπικό της αγώνα ενάντια στην ασθένειά της.

Μία ανάσα πριν το τέλος και συγκεκριμένα στις 30 Αυγούστου, το συγκρότημα «Encardia» θα εκτινάξει το κέφι στα ύψη με μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Το φετινό πρόγραμμα του Πάρκου Πάρου ολοκληρώνεται με τη Φένια Παπαδόδημα και το Amorgo Quintet σε μια συνάντηση μουσικών παραδόσεων, ρυθμών και θεμάτων από την Ελλάδα, την Αφρική και τη Βραζιλία.