«ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Κτήρια και μνημεία υπό κατάρρευση στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων Κρήτης

  • Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2020 - 06:27

Εικόνα παρακμής παρουσιάζουν τα κτήρια του πρώην Kέντρου Aποκατάστασης παιδιών και νέων Κρήτης στην οδό Αποκορώνου, στα Χανιά.

Το “νέο” κτήριο του παραρτήματος, εγκαταλείφθηκε όταν κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον σεισμό του 2013, με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι δραστηριότητες και η φιλοξενία των παιδιών να γίνεται στον οθωμανικό τεκέ του 1840 ενώ στο προαύλιο το ομώνυμο μνημείο του τεκέ έχει αρχίσει να καταρρέει, εικόνα που αποτύπωσε ο φακός των “Χ.ν.”.

Το κόστος της αποκατάστασης για το νέο κτήριο του παραρτήματος παιδιών και νέων Χανίων (όπως είναι η σημερινή ονομασία της δομής) μετά τον σεισμό είχε εκτιμηθεί στα 250.000 ευρώ περίπου. Ωστόσο, εδώ και επτά χρόνια, δεν έχει καταστεί δυνατό να εξευρεθεί αυτό το κονδύλι από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα, σχεδόν όλες οι δραστηριότητες του παραρτήματος να φιλοξενούνται στο κτήριο του τεκέ των Μεβλεβήδων, ένα τουρκικό μοναστήρι του 19ου αιώνα. Συν τοις άλλοις, το κτήριο είναι προσβάσιμο με ευκολία τόσο από τα παιδιά του Kέντρου Παιδικής Μέριμνας, όσο και από τα ΑΜΕΑ, με υπαρκτό τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα. Πάντως, σύμφωνα με την διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης που έχει την ευθύνη για τις συγκεκριμένες δομές, οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο είναι σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις.

Υπό κατάρρευση είναι όμως και το μνημείο του τεκέ, στο προαύλιο των κτηρίων. Ήδη μεγάλα τμήματα από τον τρούλο και την οροφή έχουν αποκολληθεί, εγείροντας θέμα ασφάλειας για τα παιδιά που προαυλίζονται εκεί. Από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, έχει γίνει η σχετική ενημέρωση στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων στο Ηράκλειο που έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο μνημείο το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.