«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»

Άνοιξε ο Παρθενώνας των ναυαγίων του κόσμου στην Αλόννησο

  • Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020 - 06:25

Επιφωνήματα θαυμασμού, εντυπωσιασμού, συγκίνησης στην τελετή των εγκαινίων του υποβρύχιου μουσείου του διάσημου ναυάγιου αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό της Περιστέρας Αλοννήσου, που τελέστηκαν χθες παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ο γνωστός τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς έκοψε την κορδέλα, την οποία κρατούσαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε βάθος 25 μέτρων στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, που συνοδεύονταν από δύτες καταδυτικών κέντρων.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που παρακολουθούσε από απόσταση αναπνοής από σκάφος, καταχειροκροτούσε. Εκατοντάδες καλεσμένοι, τουρίστες και Αλοννησιώτες παρακολουθούσαν τα δρώμενα στον βυθό από μεγάλη γιγαντοοθόνη στο λιμανάκι της Στενής Βάλλας, ενώ γύρω από το ναυάγιο με τους χιλιάδες ανέπαφους αρχαίους αμφορείς προσέγγισαν πληρώματα με δεκάδες σκάφη για να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή.

Ιστορική στιγμή

Σε δηλώσεις της η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. «Ήταν πραγματικά πολύ σημαντικό να βλέπεις τους πρώτους καταδυόμενους σε έναν χώρο, ο οποίος μετά από πολύ συστηματική προσπάθεια αποδίδεται πιλοτικά στους κατοίκους της Αλοννήσου (μέχρι τον Οκτώβριο), στην Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε. «Η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού της προηγούμενης δεκαετίας. Ετσι έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και κυρίως έχει ένα θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Ο συνδυασμός του περιβαλλοντικού πάρκου με έναν ενάλιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της δίνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας και της Μεσογείου», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η σύγχρονη τάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος της κοινωνίας σήμερα και ολόκληρου του πλανήτη. «Μόνο στο πλαίσιό της μπορούμε να ζητάμε για ζωή και ανάπτυξη. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί προϋποθέσεις για μία τεράστια υπεραξία στην περιοχή, συμβολική αλλά και πραγματική. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που σήμερα (χθες) εκπροσωπώντας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχα τη χαρά, την τύχη και την τιμή με τον περιφερειάρχη να αποδώσουμε σε όλο τον κόσμο τον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας, ενός ναυαγίου εξαιρετικά σημαντικού, καθώς είναι από τα πρωιμότερα και τα παλαιότερα που έχουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» κατέληξε.

«Σηκώνουμε την Ελλάδα ψηλά»

«Εμείς δεν παραδιδόμαστε. Δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ούτε κλαίμε πάνω στις στάχτες, όπως κάνουν ορισμένοι. Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά μάχη για να σηκώσουμε τις Β. Σποράδες, την Ελλάδα, τον τουρισμό».

Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός, ο οποίος τόνισε ότι «συναντάται ο πολιτισμός, η τέχνη, ο τουρισμός, η αγορά, όλα μαζί». Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους ανθρώπους του νησιού γιατί όπως είπε «μας ενέπνευσαν να γίνει πράξη το υποβρύχιο μουσείο, όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό από τον πρώτο τον αλιέα Δημήτρη Μαυρίκη που εντόπισε το ναυάγιο μέχρι και τον τελευταίο». Ακόμη, ευχαρίστησε το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, τον Σάκη Ρουβά, που όπως είπε «δείχνει ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει στην προώθηση του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού και των τεχνών».

Ειδική αναφορά έκανε ακολούθως στο πρόσωπο της υπουργού, που, όπως σημείωσε, ενστερνίστηκε το έργο, το αγκάλιασε και το έκανε πράξη ενώ τόσα χρόνια δεν γινόταν. Επιπλέον ευχαρίστησε την τέως διευθύντρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. «Εμείς έχουμε υποσχεθεί και είπαμε ότι υπάρχουν άλλα τέσσερα ναυάγια που έχουμε εντοπίσει, έχουν περάσει από το ΚΑΣ και προχωρούν για να γίνουν επισκέψιμα. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Αλόννησος εδώ παραδίδουμε στην ανθρωπότητα ένα μνημείο το οποίο δεν υπάρχει. Είναι ο Παρθενώνας των υποβρύχιων μουσείων και είναι το μοναδικό αρχαίο ναυάγιο στον κόσμο που μπορεί να επισκεφθεί άνθρωπος. Είναι φοβερό. Και το κάναμε με τον πιο ωραίο τρόπο. Εδώ ενώνουμε δυνάμεις. Κερδίζουμε με πράξεις», κατέληξε.

Τεράστιος θησαυρός στον βυθό της Περιστέρας

Από την πλευρά του ο διάσημος ερμηνευτής Σάκης Ρουβάς εξέφρασε την ελπίδα τα εγκαίνια να αποτελέσουν την απαρχή για την αξιοποίηση του τεράστιου θησαυρού που κρύβεται στον βυθό της Περιστέρας. Ο ίδιος είπε ότι αισθάνθηκε ιδιαίτερη συγκίνηση όταν καταδύθηκε στο ναυάγιο. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ μετά από πρόκληση του περιφερειάρχη υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται αυτή η ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τον θησαυρό. Αυτό που βλέπουμε στον βυθό είναι εντυπωσιακό. Ομως ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που αισθανόμαστε», τόνισε. Ο ίδιος εξήγησε ότι συναντά κάτι το απόκοσμο που ανήκει παράλληλα σε αυτόν τον κόσμο. «Το ναυάγιο έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Κάποιοι έφτιαξαν αυτούς τους αμφορείς. Κάποιοι τους περίμεναν. Ερχεσαι σε επαφή με μία ανθρώπινη ιστορία. Εχουν μείνει ανεξίτηλα όλα τα αντικείμενα ενός ναυαγίου 2.500 χρόνων», είπε και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον αλιέα Δημήτρη Μαυρίκη που το εντόπισε και το μοιράστηκε, αλλά και όλους τους κατοίκους της Αλοννήσου για την υπέροχη φιλοξενία τους.

Ιστορική μέρα για την Αλόννησο

Για μία ιστορική μέρα έκανε λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης. «Από αύριο Δευτέρα ξεκινούν οι καταδύσεις για το κοινό για το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας και της Θεσσαλίας, το οποίο βρίσκεται στην Αλόννησο. Εμείς τουριστικά έχουμε επενδύσει πάνω σε αυτό. Η Αλόννησος μπαίνει πλέον στον χάρτη των καταδύσεων όπως και ολόκληρη η Ελλάδα» τόνισε. Ο ίδια επισήμανε ότι «επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, καθώς οι καταδύσεις είναι διάρκειας οχτώ –εννέαμηνών κάθε χρόνο και αυτό είναι κέρδος στην τοπική κοινωνία. «Ανοίγουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας όπως είδατε υπάρχουν τρία καταδυτικά κέντρα θα γίνουν και περισσότερα. Με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το ναυάγιο γιατί από αύριο πρέπει να το μάθει όλος ο κόσμος και αυτό θα είναι το μέλημά μας», δεσμεύτηκε.