Ψηφιακές ξεναγήσεις στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου
- Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020 - 06:27
Γεωργία Χαλάτση
Στην τελική ευθεία οδεύει το έργο της ανάπτυξης συστημάτων εφαρμογών και ψηφιακού περιεχομένου στα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου, μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας, που έδωσε στην τελευταία της συνεδρίαση το «πράσινο φως» για τη δημοπράτησή του.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 309.223,75 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».
Αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο, θα είναι η ανάπτυξη των απαιτούμενων συστημάτων-εφαρμογών, του ψηφιακού περιεχομένου και της παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας σειράς ολοκληρωμένων ψηφιακών ξεναγήσεων, καθώς και ενός ψηφιακού περιβάλλοντος διάθεσης πολυμεσικού υλικού τουριστικής προβολής της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» για τους πέντε βασικότερους αρχαιολογικούς χώρους θέασης και ακρόασης της Περιφέρειας (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία, Γίτανα) και για άλλα σημεία ενδιαφέροντος της Πολιτιστικής Διαδρομής, τόσο για τους επιτόπιους όσο και για τους διαδικτυακούς επισκέπτες της.
Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία πέντε εξυπηρετητών (ένας ανά αρχαίο Θέατρο) και wifi access points στην είσοδο των πέντε μνημείων, για τον τοπικό διαμοιρασμό, μέσω ασύρματου δικτύου, του περιεχομένου των επιτόπιων ψηφιακών ξεναγήσεων στις έξυπνες συσκευές των επισκεπτών.
Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου, σε αυτό περιλαμβάνεται ειδικότερα η παραγωγή διαδικτυακών και επιτόπιων ψηφιακών ξεναγήσεων επαυξημένης πραγματικότητας για τα πέντε Αρχαία Θέατρα της Πολιτιστικής Διαδρομής, για χρήση από έξυπνες φορητές συσκευές που θα εκμεταλλεύονται τα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους. Η λειτουργία των επιτόπιων ξεναγήσεων θα προϋποθέτει τη φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο των μνημείων. Η ξενάγηση θα μπορεί να είναι καθοδηγούμενη ή ελεύθερη και η ροή της θα εξαρτάται από την θέση του επισκέπτη και το σημείο ενδιαφέροντος που αναγνωρίζεται από την εικόνα της κάμερας της συσκευής.
Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις θα λειτουργούν χωρίς να προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία του χρήστη στον χώρο του μνημείου και ενσωματώνοντας περιορισμένο περιεχόμενο, θα αποτελούν μια πρώτη ελκυστική παρουσίαση των μνημείων με περιορισμένο περιεχόμενο. Η παρουσίαση του περιεχομένου των επιτόπιων ψηφιακών ξεναγήσεων θα γίνεται μέσω τεσσάρων μοντέλων ψηφιακών ξεναγών (πχ αρχαιολόγος, ιέρεια, ηθοποιός, φύλακας) που θα δίνουν τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικού ύφους και περιεχομένου ξενάγησης και θα ενσωματώνουν στοιχεία διαδραστικότητας στην ξενάγηση. Το προγραμματιστικό περιβάλλον ανάπτυξης των ξεναγήσεων θα διατεθεί με άδεια χρήσης για την ενημέρωση του περιεχομένου των ξεναγήσεων καθώς και την ανάπτυξη νέων. Θα περιλαμβάνει εύχρηστο εργαλείο που θα επιτρέπει ειδικά η ενημέρωση του περιεχομένου των ξεναγήσεων να γίνεται με την συμπλήρωση πεδίων, χωρίς να απαιτείται η συγγραφή κώδικα.
Περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή ψηφιακής ξενάγησης για το σύνολο της διαδρομής, βάση της θέσης του χρήστη, με παράλληλη προσαρμοσμένη απεικόνιση σημείων ενδιαφέροντος στο χάρτη. Η ψηφιακή ξενάγηση θα είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες της περιοχής για χρήση από έξυπνη φορητή συσκευή και θα υποστηρίζει την ξενάγηση στην Πολιτιστική Διαδρομή, προβάλλοντας οπτικό περιεχόμενο και αναπαράγοντας αφηγήσεις για τα σημεία ενδιαφέροντος από τα οποία διέρχεται ή πλησιάζει ο επισκέπτης.
Η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας διάθεσης περιεχομένου ψηφιακής προβολής της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και λοιπών σημείων ενδιαφέροντος πέριξ της διαδρομής αυτής θα περιλαμβάνει υλικό τεκμηριωμένο, με γεωγραφική αναφορά και σαφώς προσδιορισμένα πνευματικά δικαιώματα. Η πλατφόρμα, λειτουργώντας ως πάροχος περιεχομένου, θα υλοποιεί διαδικτυακές προγραμματιστικές διεπαφές (Web API’s) και διεπαφές χρήστη που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στο διαθέσιμο περιεχόμενο από επισκέπτες του ιστοχώρου ή από άλλες εφαρμογές, με βάση ευρέως διαδεδομένα ανοιχτά πρότυπα διάθεσης δεδομένων ηλεκτρονικών αποθετηρίων και γεωχωρικών συστημάτων. Επιπλέον, θα ενσωματώνει εργαλεία δημιουργίας και παρουσίασης προτεινόμενων τουριστικών διαδρομών, παρουσίασης εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης στα σημεία ενδιαφέροντος και ενδεικτικούς χρόνους μετάβασης, ηλεκτρονικό ημερολόγιο εκδηλώσεων, καθώς και εργαλεία στατιστικής ανάλυσης και έρευνας επισκεψιμότητας.
Τέλος, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη περιορισμένου πρόσθετου ψηφιακού πολυμεσικού περιεχομένου για τις ανάγκες των ψηφιακών ξεναγήσεων (ηχητικές αφηγήσεις, φωτογραφήσεις, εναέριες βιντεοσκοπήσεις, πανοράματα 360, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κτλ). Το έργο πλαισιώνεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες για την επιμέλεια του υλικού των ξεναγήσεων και τον έλεγχο του παραγόμενου ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσίες τεκμηρίωσης, παραγωγής και μετάφρασης κειμένων σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος της Πολιτιστικής Διαδρομής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τελευταίες «πινελιές» και υποψηφιότητα για βραβείο
18 Ιουν. 2020 - 6:29 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16 - Σύρος: Συνταξιοδοτείται η "ψυχή" του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος
30 Δεκ. 2024 - 15:02 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Ωράριο λειτουργίας επισκέψιμων πολιτιστικών χώρων
30 Δεκ. 2024 - 14:10