Διαδικτυακά Εργαστήρια για παιδιά 8-12 ετών από το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης και το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

  • Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020 - 14:05

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο των εργαστηρίων του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, δύο εργαστήρια για παιδιά από 8 έως 12 χρόνων, με βασικό θέμα τη γνωριμία με το έργο του μεγάλου Νάξιου συγγραφέα.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και του αυστηρού υγειονομικού πρωτόκολλου για τα Μουσεία και τους κλειστούς χώρους, τα εργαστήρια αυτά θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, δίνοντας τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν παιδιά από όλη την Ελλάδα. 

 

                                               Κάνω το ποίημα εικόνα

Ένα μαγικό και  εικαστικό ταξίδι στο Αιγαίο, με καπετάνιο τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Ας ταξιδέψουμε στο Παραμύθι Χωρίς Όνομα, ας περπατήσουμε στη Γειτονιά των Αγγέλων κι ας περιπλανηθούμε στην Αυλή των Θαυμάτων. Ας  γνωρίσουμε τον Βασιλιά, ας συναντήσουμε τον Οδυσσέα με τις Σειρήνες, κι ας  περπατήσουμε στις παραλίες του Φεγγαριού, μέσα από τα μελοποιημένα ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ας γνωρίσουμε το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και ας δημιουργήσουμε τις δικές μας εικόνες με εργαλεία μας μολύβια, χαρτιά, χρώματα και πινέλα. Με οδηγό τη φαντασία μας, ας δημιουργήσουμε  εικόνες του καλοκαιριού στο Αιγαίο. Ένα εικαστικό εργαστήρι εξ αποστάσεως, με αφετηρία τα μελοποιημένα ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Με τη φωτογράφο - εικαστικό Κική Ημέλλου.                                                                                              

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Διάρκεια εργαστηρίου: 10 ώρες (2 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα).

Για παιδιά (από 8-12 χρόνων).

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΙΚΗΣ ΗΜΕΛΛΟΥ

Τέλειωσε το Τμήμα Φωτογραφίας της Σχολής Γραφικών και Καλλιτεχνικών σπουδών ΤΕΙ Αθήνας (ειδικότητα Καλλιτεχνική και Διαφημιστική Φωτογραφία). Εργάστηκε ως Φωτογράφος, Εικαστικός (Εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας), Εκπαιδευτής Ενηλίκων στο  Ίδρυμα Νεολαίας και  Δια Βίου Μάθησης (Φωτογραφία). Συμμετείχε στο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσω των αιώνων» ως φωτογράφος και εκπαιδευτικός, παρουσιάζοντας φωτογραφική εργασία μαθητών Γυμνασίου και αντίστοιχης φωτογραφικής έκθεσης. Συμμετείχε στα σεμινάρια με θέμα την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, Μουσείο και Παιδί (ΕΚΠΑ), Γραφικός Σχεδιασμός και επεξεργασία Στατικής εικόνας (ΕΚΠΑ), Μουσείου Παιδικής Τέχνης. Πτυχιακή εργασία, Ηχόραμα ή Διαπόραμα (παρουσίαση διαδοχικών φωτογραφικών εικόνων σε slides με συνοδεία μουσικής, πρόγονος της αντίστοιχης ψηφιακής παρουσίασης). Πρακτική εργασία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου ως φωτογράφος, εκπόνηση εργασίας για φωτογραφική αποτύπωση στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου Νάξου. Διακρίσεις σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς, μέλος κριτικών επιτροπών σε διαγωνισμούς φωτογραφίας και ζωγραφικής, οργάνωση ομαδικών εκθέσεων φωτογράφων και μαθητών φωτογραφίας. Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις Φωτογραφίας. Συμμετοχή και διάκριση μαθητών σε διαγωνισμούς Παιδικής Τέχνης.

 

 

                                          Να γράψουμε ένα Παραμύθι; 

«Πώς θεριεύουνε καμιά φορά τα ίδια σου τα παραμύθια και σε κυνηγάνε»! (Ιάκωβος Καμπανέλλης)

Στο έργο «Το Δάσος του Κακού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη υπάρχουν όλα τα στοιχεία που συναντάμε σ ένα παραμύθι. Πρίγκιπες, βασιλιάδες, νεράιδες, ξωτικά,  εξωπραγματικές μορφές, ο γέρο Χρόνος που αποκτά ανθρώπινη μορφή, σασπένς και φυσικά μαγεία.                                                                                     Σ’ ένα δάσος σκοτεινό και αφιλόξενο, ένας Πρίγκιπας βλέπει ένα ωραίο λουλούδι. Το κοιτά συγκινημένος κι εκείνο μεταμορφώνεται σε μια κοπέλα, τη Λουλουδένια. Ο Πρίγκιπας την ερωτεύεται και θέλει να πάρει την κοπέλα μακριά από το φοβερό δάσος. Όμως εκείνη είναι κόρη της Γης και δεν μπορεί να ξεριζωθεί παρά μόνο αν κάποιος μπορέσει να της φέρει τα τρία μυστικά της ζωής. Ο Πρίγκιπας ορκίζεται ότι θα ψάξει να τα βρει και να της τα φέρει κι εκείνη μεταμορφώνεται ξανά σε λουλούδι. Στην πορεία της αναζήτησης, ο ήρωάς μας, συναντά μια συμμορία ληστών με αρχηγό τον Πολυτρίχη. Τους μιλάει για τον σκοπό του και τους πείθει να τον βοηθήσουν. Όλα θα ήταν πιο εύκολα, εάν δεν συναντούσαν στο δρόμο τους τον Άκαρδο, που έχοντας για παρέα του την Άβουλη και την Άχαρη, προσπαθούν να σκορπίσουν το Κακό στον κόσμο και να εμποδίσουν τον Πρίγκιπα να κατακτήσει την καρδιά της Λουλουδένιας.

Ένα θεατρικό παραμύθι για μεγάλους και παιδιά. Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας οικειοποιείται εικόνες από τον κόσμο των παραμυθιών και μέσα από συμβολισμούς και μαγικές εικόνες μας αποκαλύπτει τα μυστικά της ζωής, που δεν είναι ούτε χρήματα ούτε η εξουσία αλλά η Δύναμη, η Χαρά και η Αγάπη. 

Με αφορμή το ανέκδοτο αυτό θεατρικό παραμύθι του μεγάλου Νάξιου συγγραφέα, γράφουμε τις δικές μας ιστορίες και τις συνθέτουμε για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο παραμύθι! 

Με τη θεατρική συγγραφέα και ηθοποιό Γεωργία Παρασκευά.

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: 10 ώρες (2 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα).

Για παιδιά (από 8-12 χρόνων).

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Γεννημένη στην Αθήνα, η Γεωργία Παρασκευά είναι θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός. Έχει αποφοιτήσει από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών και από τη Δραματική Σχολή Βεάκη.  Είναι υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας ΜΠΟΕΜ. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα για παιδιά «Θα φάμε τα μουστάκια μας..» (ανέβηκε στο Studio Μαυρομιχάλη τις σεζόν 2013-14, 2014-15 σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρέλλη), «Ιστορίες για φίλους» (ανέβηκε στο Studio Μαυρομιχάλη τη σεζόν 2016-17, σε σκηνοθεσία Πετρούλας Μαντζουκίδου) και «Η Επιστροφή των Παραμυθιών». Το τελευταίο της έργο «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις Εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ και ανέβηκε τις σεζόν 2018-19, 2019-20 στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Επιπλέον διδάσκει θεατρικό παιχνίδι και παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Αθήνας. Με το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνεργάζεται για τέταρτη χρονιά. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ως υπεύθυνη του εργαστηρίου για παιδιά, παρουσίασε με την ομάδα των παιδιών του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης  δύο εμβληματικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «Το Παραμύθι χωρίς Όνομα» (καλοκαίρι 2018) και το «Μεγάλο μας Τσίρκο» (καλοκαίρι 2019).

 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2285023619 & 6932460616 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου 11.00 – 14.00 & 19.00 – 22.00.

και στο e-mail: kambanellismuseum@naxos.gov.gr