“ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ”

ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: Δεν έχουν τέλος οι βανδαλισμοί – φωτογραφίες

  • Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020 - 06:29

Έρμαιο στις καταστροφικές διαθέσεις του καθενός, είναι οι προϊστορικές βραχογραφίες που έχουν διασωθεί στην περιοχή των Φιλίππων και του Παγγαίου. Καθώς ο κάθε ένας που αγνοεί την σημασία και την αξία τους, μπορεί να τις καταστρέφει με την υποψία και μόνο ότι είναι μπορεί να είναι σημάδια για κάποιο θησαυρό ή απλά να τις καταστρέψεις χωρίς λόγο και αιτία.

Προφανώς και όλοι αυτοί αγνοούν ότι είναι «αποτυπώματα» επάνω στους βράχους, τα οποία μας έρχονται από την προϊστορία της περιοχής και ουσιαστικά είναι «φωνές» από τους προγόνους μας που έζησαν εδώ και για τους οποίους γνωρίζουμε ελάχιστα.

Από τις πιο γνωστές και εύκολα προσβάσιμες βραχογραφίες είναι αυτές που βρίσκονται πλησίον της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, στο δρόμο που συνδέει το χωρίο Φίλιπποι με το Κρυονέρι. Συγκεκριμένα είναι τρία σημεία που στην αρχή περιφράχτηκαν, από την αρχαιολογία – με συρματόπλεγμα – και στην συνέχεια από τον πάλαι ποτέ Δήμο Φιλίππων – με ξύλινα κάγκελα- όταν είχε μπει στην τροχιά αξιοποίησης αυτού του ιστορικού πλούτου, δημιουργώντας το Κέντρο Βραχογραφίας.

Σήμερα, το φιλόδοξο εγχείρημα του Κέντρου Βραχογραφίας που είχε ως σκοπό να εντάξει την περιοχή μας, στην χωρία των πόλεων με προϊστορικές βραχογραφίες, έληξε άδοξα και δεν έχει μείνει κανείς για να τις φροντίζει.

Οι περιφράξεις από ξύλα, όχι απλά έχουν σαπίσει, αλλά σε ορισμένα σημεία έχουν ξηλωθεί και έχουν σπάσει και βράχοι, χωρίς να έχουν προκαλέσει – προς το παρόν τουλάχιστον – μεγάλες καταστροφές στις βραχογραφίες. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείεται να συμβεί σύντομα αν συνεχίσει να υπάρχει αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και της απουσίας φροντίδας.