«Πιστεύουμε στην ανάδειξη μικρών δημοκρατιών»
- Πέμπτη, 27 Αυγούστου, 2020 - 06:18
Επτά χρόνια «Eye’s Walk Digital Festival» στη Σύρο. Επτά χρόνια καινοτομίας με θέματα που εντυπωσιάζουν, ξαφνιάζουν, προβληματίζουν. Επτά κύκλοι επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και αλληλοτροφοδότησης ανάμεσα σε καλλιτέχνες και πολίτες.
Το προσφυγικό ζήτημα, το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης, ο έρωτας και η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον αποτελούν μερικά από τα θέματα που έχουν διαποτίσει προηγούμενες διοργανώσεις του «Eye’s Walk», καθιστώντας τον Δημόσιο Χώρο πεδίο ανταλλαγής θέσεων, απόψεων και συναισθημάτων με όχημα την τέχνη του video installation.
Τη φετινή -κρίσιμη- περίοδο το επιτυχημένο φεστιβάλ του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» συνεχίζει τη διερεύνηση, θέτοντας στο επίκεντρό του τις έμφυλες ταυτότητες που επηρεάζουν καθοριστικά και διαμορφώνουν τις εμπειρίες, την ισχύ και την προσωπική και κοινωνική ζωή όλων μας.
Το “Eye’s Walk Digital Festival” επιστρέφει στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, καλώντας το κοινό να αναλάβει την ευθύνη των δικών του ιδεών, προβληματισμών και θεμάτων.
Με κέντρο την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, «μητρόπολη» του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλουραλισμού, όπου η νεοκλασική αρχοντιά συναντά τη μεσαιωνική αίγλη και το ορθόδοξο δόγμα συνυπάρχει με το καθολικό, οι φετινές τριήμερες εκδηλώσεις θα δώσουν μία πρώτη αναγνωριστική γεύση από την επόμενη ολοκληρωμένη έκδοση του φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2021.
Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η curator του “Eye’s Walk Digital Festival”, Φιλία Μηλιδάκη αναφέρεται στο θεματικό άξονα της νέας παραγωγής του, στους στόχους και τις συνεργασίες που έχουν ανοίξει νέους δρόμους στην καλλιτεχνική πορεία του.
Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα ανέτρεψε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάθε προγραμματισμό σε πολιτιστικό επίπεδο. Ποιο το «πλήγμα» που δέχτηκε φέτος το Eye’s Walk και σε ποια βάση θα επικοινωνήσει τελικά με το κοινό του;
«Γινόμαστε συνεχώς πιο εφευρετικοί στη χρήση του δημόσιου χώρου μαζί με διεθνείς on line παραγωγές [αναζητάμε μικρότερης κλίμακας απρόβλεπτους χώρους όπως είναι οι αυλές Εκκλησιών, όπως είναι οι κήποι δημόσιων και ιδιωτικών κατοικιών κλπ που μπορούμε σχετικά εύκολα να «ελέγξουμε» και οι οποίοι ταυτόχρονα μας εξάπτουν ένα νέο ενδιαφέρον] , Ενδυναμώνουμε συνεχώς τις διεθνείς συνεργασίες του Eye’s Walk Digital festival όπως ήταν η συνεργασία μας με τη Διεθνή Μπιενάλε τέχνης του Μπάρι το καλοκαίρι του 2020, ανοίγουμε το εύρος των συνεργασιών μας με νέες ομάδες καλλιτεχνών και δυναμικούς πολιτιστικούς οργανισμούς όπως είναι οι Queer καλλιτέχνες και η συνεργασία και με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2020. Παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στους προβληματισμούς της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας από τη νέα Υόρκη μέχρι τη Σιγκαπούρη και δεν εγκαταλείπουμε ούτε στιγμή την πρωτοκαθεδρία που έχει η Τέχνη στο Δημόσιο χώρο και η αλληλεπίδραση με τις διαφορετικές κοινότητες στις παραγωγές μας.
Με λίγα λόγια δε σταματάμε να «βάζουμε το ένα βήμα, μπροστά από το άλλο» και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να συνεχίζουμε».
Ποιες οι επιδιώξεις της φετινής παραγωγής “HermAphrodite”;
«Η φετινή παραγωγή “HermAphrodite” είναι ένα αφιέρωμα στα Φύλα και στον Πλουραλισμό και θα πάρει τη μορφή του Pre-Festival. H έννοια ενός pre-Festival είναι πολύ αγαπητή στην καρδιά μου. Γιατί το Pre-Festival στην ουσία προετοιμάζει την δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας, επιτρέποντας και στους δικούς της προβληματισμούς να αναδυθούν.
Στη συγκεκριμένη παραγωγή για τις έμφυλες ταυτότητες, επιτρέπουμε τη ζύμωση των καλλιτεχνών με τους πολίτες, δεν «εμφυτεύουμε ιδέες» αλλά καλούμε την κοινωνία να πάρει την ευθύνη των δικών της ιδεών, προβληματισμών και θεμάτων, με ανοιχτή και παιγνιώδη διάθεση. Το Pre-Festival που σχεδιάζουμε δεν θα είναι ένα festival-ufo που μετά εξαφανίζεται, αλλά αφήνει ίχνη για να ακολουθήσει το μεγάλο φεστιβάλ το 2021. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με αγαπητούς για τη δράση τους πολίτες όπως είναι ο συγγραφέας Θωμάς Δρίκος αλλά και τοπικές δυνάμεις όπως είναι η Ιερά Μητρόπολη Σύρου».
Σε μια εποχή που ο προσδιορισμός του φύλου και η ταυτότητα παραμένουν ακόμα ταμπού σε πολλές χώρες του κόσμου, πόσο σημαντικό είναι η διάχυση ισχυρών μηνυμάτων, όπως ο πλουραλισμός και η αποδοχή μέσα από ένα μικρό αλλά πολιτιστικά και πνευματικά ανοιχτό νησί του Αιγαίου;
«Πιστεύω στη δύναμη των μικρών κοινοτήτων, πιστεύω στην ανάδειξη των μικρών δημοκρατιών, ακόμη κι αν αυτές δε φαίνονται, υπάρχουν μέσα στις πιο δύσκολες και ακραίες κοινωνικές/ πολιτικές/ δημογραφικές συνθήκες».
Με ποιον τρόπο προσεγγίζεται το θέμα στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Eye’s Walk και με ποιον τρόπο θα κορυφωθεί η διοργάνωση στο μέλλον;
«Από το 2014 που επιμελούμαι το Eye’s Walk Digital festival μέχρι και σήμερα , αποκρυσταλλώνεται όλο και περισσότερο η επιθυμία μου αυτό το Φεστιβάλ ή με αυτό το Φεστιβάλ να αποτελούμε κομμάτι του αληθινού κόσμου. Με τα θέματά μας όπως είναι τώρα οι Έμφυλες ταυτότητες να είμαστε ΜΕΣΑ στον κόσμο. Να κάνουμε ορατή την ιστορία των κοινοτήτων και των ομάδων, να προστατεύσουμε και να χτίσουμε κοινωνικές σχέσεις, να αναλάβουμε ευθύνη για αυτό που μπορούμε να κάνουμε, γι’ αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε στην άμεση πραγματικότητά μας».
Ποιοι στόχοι σας έχουν επιτευχθεί από τη γέννηση του Eye’s Walk μέχρι σήμερα και για ποιες συνεργασίες αισθάνεστε υπερηφάνεια και ικανοποίηση;
«Τα βήματα του Eye’s Walk Diital festival δεν μπορεί πλέον παρά να είναι διεθνή. Μια διεθνής κοινότητα, πολλές γέφυρες της Ελληνικής ψηφιακής τέχνης και performance προς το εξωτερικό. Και πάντοτε ζωντανός και ερωτεύσιμος ο δημόσιος χώρος».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Ζωντανεύοντας τα Λαζαρέτα;”
6 Σεπ. 2021 - 6:18 - Φθινοπωρινές ανάσες πολιτισμού
24 Αυγ. 2020 - 6:19 - “HermAphrodite: Ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία”
23 Ιαν. 2020 - 6:28 - Εξωστρέφεια και δικτύωση
22 Νοε. 2018 - 6:15 - «Αυτός είναι ο δρόμος που θέλουμε να ακολουθήσουμε»
18 Οκτ. 2018 - 6:15